Integracja licznika EON

Historia uruchomienia lokalnego sczytywania licznika energii
Stoen, Warszawa Praga Południe

21 września 2022,
po tym jak technicy sprawdzający u mnie instalację powiedzieli, że Stoen sczytuje liczniki zdalnie przez PLC, które zakłócał w całej okolicy mój zasilacz 12V,
napisałem do STOEN zapytanie czy udostępniają dla klientów jakieś API żeby można było sobie pobierać dane na żądanie.

4 października posłali mnie na drzewo mówiąc, że jak kupuję przez pośrednika to wszystko w jego gestii - bez sensu.

Pomysł wrócił w 2024, chciałem poruszyć temat na pewnym forum żeby może ktoś mi podpowiedział jak prawniczo podpierając się może jakimiś ustawami przemówić im do rozsądku,
bo to przecież XXI wiek,
zbierają dane które są przecież moje więc powinienem mieć do nich dostęp.
Szykując się do przedstawienia problemu znalazłem informację, że w STOEN od stycznia 2024 można wysłać „Wniosek o uruchomienie interfejsu lokalnego”.
Sprawdziłem, jaki mam licznik, GAMA 350 z bezprzewodowym interfejsem WMBUS, no to

22 października 2024 wysłałem ten wniosek. W formie PDF, szkoda że nie można przez stronę WWW, nie są przygotowani do obsługi tego, i rzucają kłody pod nogi.

4 listopada otrzymałem informację, że mój wniosek został „przekazany w celu dalszej realizacji”.

22 listopada dostałem informację, że „Interfejs WMBUSS jest już uruchomiony i szyfrowany. Przesyłam Państwu plik z kluczami do interfejsu. Hasło do pliku otrzymają Państwo SMS”
No to próbowałem przez kilka dni złapać coś cokolwiek, ale nic.
Wtedy trafiłem tu na stronę (Integracja licznika EON - #100 przez Paszczak) i dowiedziałem się o ikonce, która zapalona świadczy o tym, że interfejs jest wyłączony.

27 listopad 2024
No to odpowiedziałem STOENowi, że nic nie mogę złapać a w Internetach mówią że ta ikonka powinna zgasnąć, a u mnie jest zapalona tak jak przed składaniem wniosku.

12 grudnia 2024
Informacja, że sprawa została przekazana do odpowiedniego działu do realizacji.

8 stycznia 2025
Informacja, że „liczniki zostały zaktualizowane do odpowiedniej wersji”, ale u mnie bez zmian, tym razem odbiornik ustawiłem około 50 cm od licznika tak że dzieliła je tylko plastikowa szybka, i wciąż nic.

28 stycznia 2025
Znowu się dowiedziałem, że „sprawa jest przekazana do odpowiedniego działu.”, ale jednocześnie zauważyłem, że ikonka zniknęła.

29 stycznia 2025 złapałem pakiet ze swojego licznika.

No więc zeszły się trzy miesiące, ale mam POC!

"_":"telegram",
"media":"electricity",
"meter":"amiplus",
"name":"",
"id":"87534875",
"current_power_consumption_kw":0.437,
"current_power_production_kw":0,
"total_energy_consumption_kwh":5586.9,
"total_energy_consumption_tariff_1_kwh":5586.9,
"total_energy_consumption_tariff_2_kwh":0,
"total_energy_consumption_tariff_3_kwh":0,
"total_energy_production_kwh":0,
"total_energy_production_tariff_1_kwh":0,
"total_energy_production_tariff_2_kwh":0,
"total_energy_production_tariff_3_kwh":0,
"device_date_time":"2025-01-29 18:27:40",
"timestamp":"2025-01-29T17:48:56Z"
3 polubienia

po przelutowaniu się na zewnętrzną antenkę w “Magic Reader MW V3” ™ mogę odbierać pakiety w mieszkaniu,
(nie zauważyłem po drodze, że jest tam gniazdo ipex, ale ono też wymagałoby pewnie rozlutowywania)
brak LoS i 30 cm ściana żelbetowa albo antywłamaniowe drzwi stały przedtem na przeszkodzie.

nie wiem jeszcze jak na używanie wpływa state_class, ale ustawiłem wg mniemania

działająca dla mnie konfiguracja na ESPHome:
ESPHome 2024.12.4

<ciach>
external_components:
  - source: github://SzczepanLeon/esphome-components@4.1.0
    components: [ wmbus ]
    refresh: 0d
<ciach>
  - platform: wmbus
    meter_id: 0x99999999
    type: amiplus
    key: "asci2hex"
    sensors:
      - name: "Energia Total"
        field: "total_energy_consumption"
        accuracy_decimals: 1
        state_class: "total_increasing"
        unit_of_measurement: "kwh"
        icon: "mdi:home-lightning-bolt"
      - name: "Aktualny pobór"
        field: "current_power_consumption"
        state_class: "MEASUREMENT"
        accuracy_decimals: 3
        unit_of_measurement: "kw"
        icon: "mdi:transmission-tower-export"

Powinno być odpowiednio:
kWh, device_class: energy
kW, device_class: power

dodałem, jak mi to pomoże przy integracji z HA?

Przy integracji z HA nie tyle pomoże, co zagwarantuje prawidłową klasę sprzętu - kiedyś była wymagana by takie encje mogły się w ogóle pojawić w Panelu Energii, nie wiem jak jest obecnie, ale pozostałe wymagania to klasa stanu, które masz poprawne oraz prawidłowa jednostka - do poprawki tak jak opisał @macek (wielkość liter ma znaczenie).

Jeszcze moje 3 grosze: “cudzysłowy wszędzie” są zbędne, para cudzysłowów lub apostrofów zwyczajnych oznacza, że wartość klucza w nich zawarta jest typu string i wyznacza jego granice, ale to chyba akurat kwestia fragmentu YAMLa, że było ich tak dużo, bo stosowane są poprawnie.

więc dla potomności wersja ostateczna;

wkleiłem swój poprzedni kod bo konfiguracja podana wcześniej w ogóle u mnie nie chciała zadziałać przez niedziałające wpisy “field:”
więc teraz po uwzględnieniu pozostałych uwag ostatecznie wygląda to tak:

external_components:
  - source: github://SzczepanLeon/esphome-components@4.1.0
    components: [ wmbus ]
    refresh: 0d

- platform: wmbus
    meter_id: 0x53245645
    type: amiplus
    key: 42387534abcfffeeedddfff234754384
    sensors:
      - name: Energia Total
        field: total_energy_consumption
        accuracy_decimals: 1
        state_class: total_increasing
        unit_of_measurement: kWh
        device_class: energy
        icon: mdi:home-lightning-bolt
      - name: Aktualny pobór
        field: current_power_consumption
        state_class: measurement
        accuracy_decimals: 3
        unit_of_measurement: kW
        device_class: power
        icon: mdi:transmission-tower-export
2 polubienia

upubliczniłeś swój klucz deszyfrujący

szczerze mówiąc patrząc po tych wartościach nie sądzę, że tak się stało…
po prostu zamiast nadmiernie często stosowanych iksów ja tu widzę wstawione wartości z dopuszczalnego zestawu znaków wyglądające na takie które ukrywają wartości realne