Historia uruchomienia lokalnego sczytywania licznika energii
Stoen, Warszawa Praga Południe
21 września 2022,
po tym jak technicy sprawdzający u mnie instalację powiedzieli, że Stoen sczytuje liczniki zdalnie przez PLC, które zakłócał w całej okolicy mój zasilacz 12V,
napisałem do STOEN zapytanie czy udostępniają dla klientów jakieś API żeby można było sobie pobierać dane na żądanie.
4 października posłali mnie na drzewo mówiąc, że jak kupuję przez pośrednika to wszystko w jego gestii - bez sensu.
Pomysł wrócił w 2024, chciałem poruszyć temat na pewnym forum żeby może ktoś mi podpowiedział jak prawniczo podpierając się może jakimiś ustawami przemówić im do rozsądku,
bo to przecież XXI wiek,
zbierają dane które są przecież moje więc powinienem mieć do nich dostęp.
Szykując się do przedstawienia problemu znalazłem informację, że w STOEN od stycznia 2024 można wysłać „Wniosek o uruchomienie interfejsu lokalnego”.
Sprawdziłem, jaki mam licznik, GAMA 350 z bezprzewodowym interfejsem WMBUS, no to
22 października 2024 wysłałem ten wniosek. W formie PDF, szkoda że nie można przez stronę WWW, nie są przygotowani do obsługi tego, i rzucają kłody pod nogi.
4 listopada otrzymałem informację, że mój wniosek został „przekazany w celu dalszej realizacji”.
22 listopada dostałem informację, że „Interfejs WMBUSS jest już uruchomiony i szyfrowany. Przesyłam Państwu plik z kluczami do interfejsu. Hasło do pliku otrzymają Państwo SMS”
No to próbowałem przez kilka dni złapać coś cokolwiek, ale nic.
Wtedy trafiłem tu na stronę (Integracja licznika EON - #100 przez Paszczak) i dowiedziałem się o ikonce, która zapalona świadczy o tym, że interfejs jest wyłączony.
27 listopad 2024
No to odpowiedziałem STOENowi, że nic nie mogę złapać a w Internetach mówią że ta ikonka powinna zgasnąć, a u mnie jest zapalona tak jak przed składaniem wniosku.
12 grudnia 2024
Informacja, że sprawa została przekazana do odpowiedniego działu do realizacji.
8 stycznia 2025
Informacja, że „liczniki zostały zaktualizowane do odpowiedniej wersji”, ale u mnie bez zmian, tym razem odbiornik ustawiłem około 50 cm od licznika tak że dzieliła je tylko plastikowa szybka, i wciąż nic.
28 stycznia 2025
Znowu się dowiedziałem, że „sprawa jest przekazana do odpowiedniego działu.”, ale jednocześnie zauważyłem, że ikonka zniknęła.
29 stycznia 2025 złapałem pakiet ze swojego licznika.
No więc zeszły się trzy miesiące, ale mam POC!
"_":"telegram",
"media":"electricity",
"meter":"amiplus",
"name":"",
"id":"87534875",
"current_power_consumption_kw":0.437,
"current_power_production_kw":0,
"total_energy_consumption_kwh":5586.9,
"total_energy_consumption_tariff_1_kwh":5586.9,
"total_energy_consumption_tariff_2_kwh":0,
"total_energy_consumption_tariff_3_kwh":0,
"total_energy_production_kwh":0,