Integracja Mysensors USB

Mam problem z podłączeniem arduino z wgranym przykładowym kodem my sensors ze strony www.home-assistant.io/integrations/mysensors/#serial-gateway . W HA włączyłem integracje Mysensors z odpowiednim portem USB. Widzę że tworzy się plik .json w takiej formie
2021-05-10_15h46_25
Niestety jest pusty. Rozumiem że powinien wygenerować automatycznie konfiguracje z arduino ? czy coś pominąłem ? proszę o pomoc

naciśnij switch w arduino powinnien wtedy pojawić się w mysensors jako encja .

1 Like

Jeżeli tak będzie to znaczy, że sketch jest niepoprawnie skonstruowany bo zgodnie z dokumentacją:
This integration will automatically add all available devices to Home Assistant, after presentation is done.
Temat był poruszany w wątku Włączniki światła na Mysensors przez Ethernet.

wgranie sketcha z github.com/lkankowski/arduino-multi-relay/blob/master/arduino-multi-relay.ino rozwiązało problem encje dodały się automatycznie
dzięki za pomoc

Panowie, mam na arduino Uno zainstalowany i skonfigurowany sketch Pana Kanowskiego. Podpięte mam przekaźniki i przyciski. Wyzwalanie przekaźników z przecisków działa bez zarzutów. Niestety integracja mysensors w HA nie znajduje mi w ogóle encji. Przed HA miałem Domoticza i wgrany standardowy wsad ze strony mysensors i wszystko działało, tzn, wyzwalanie przekaźników z przycisków jak i z apk domoticz. Po przejściu na HA i skonfigurowaniu bramki mysensors, HA nie zapamiętywał stanów przekaźników. Tzn. wszystko działało, ale nie aktualizowały sie stany przekaźników w HA. Taki stan rzeczy całkowicie dyskwalifikował jakiekolwiek automatyzacje. Dlatego szukając rozwiazania natrafiłem na wsad do arduino Pana Kanowskiego. Po konfiguracji wyzwalanie przekaźników z przycisków działa, ale nie wiem jak zintegrować teraz tą bramkę z HA. Po wybraniu portu USB, żadne encje się nie pojawiają, nawet po wyzwoleniu przekaźnika z przycisku. Ktoś mi może powiedzieć co robię nie tak? Pozdrawiam Marcin

Witam mam ten sam problem ogarnąłeś to jakoś? tzn u mnie nie widze w automatyzujących ani czujników ani przekaźników po aktualizacji arduino próbowałem dodać w każdej wersji od 1.4 do 2.3

Zamówiłem moduł ethernet w5500 i czekam jeszcze na easyswitch i będę próbował to ogarnąć po lanie. Na razie działa z włączników, tylko nie integrowalem HA