Integracja rekuperatora z sterownikiem aero5?

Posiadam taki rekuperator gdzie wentylatorami zawiaduje sterownik aero5 ,według producenta jest to standard komunikacyjny rs-485 a protokól to c14

Czy takim konwerterem byłbym w stanie się połączyć i wyciągnąć dane do HA ?
https://allegro.pl/oferta/konwerter-rs485-na-ethernet-converter-8338849117

Tym konwerterem zmienisz standard RS485 na standard Ethernet ale nadal zostaję “protokołem komunikacyjnym C14”, którego HA nie rozumie. Na rysunku na stronie compit.pl widać urządzenie, które z jednej strony ma RS485 a z drugiej Ethernet i to jest konwerter, z tym konwerterem można spróbować zintegrować HA, prawdopobnie będzie to usługa cloudowa iNext .

cześć,
mam ten sam dylemat z C14/RS485 - chciałbym chociaż podstawowe rzeczy sterować z HA, a raz że nie pociesza mnie cloudowy iNext, dwa że jego interfejs wygląda na trudny do sterowania - to javascript w sporej części
Demo można podejrzeć na stronie: Bramka demo iNext , jest tam login i hasło do rzeczywistego interfejsu…

Pisałeś już może do producenta?

Nie pisałem do producenta ,a sterowanie np.max obrotami załatwiłem sobie przez przekaźnik shelly , dorzuciłem sobie też przekażnik z kontrolerem obrotów aby na noc ograniczyć szumienie praktycznie do niesłyszalnego i w ten sposób mam 4 biegi . Drugi bieg reguluje oryginalnym sterownikiem ,chociaż też zamierzam go zautomatyzować i w sumie miałbym pełne sterowanie tym rekuperatorem z HA ,a awaryjnie cały czas sterowałby compit

Co to za urządzenie?

Przekaźnik to zwykły 230v sterowany u mnie przez gniazdko wifi xiaomi ale można też przekaźnikiem shelly ,a kontroler coś takiego,:
https://allegro.pl/oferta/regulator-obrotow-silnika-mocy-napiecia-4000w-230v-10879086015

A jak to wszystko pospinałeś? I jaki masz dokładnie rekuperator? :slight_smile:

Rekuperator ECS paruszewski A280 ale to nie ma znaczenia jaki model jak wentylatorami i tak steruje compit z aero5 ,schematu rozrysowanego nie mam bo wszystko powstawało na bieżąco ale w sumie to dosyć prosta sprawa .

Niby prosta, a ktokolwiek (łącznie ze mną) trafi tutaj z cudem techniki polskiej rekuperacji, to nadal nie wiem jak skutecznie wysterować obroty…

Może coś już więcej wiadomo jak to zintegrować. Jestem na etapie tworzenia własnej pompy ciepła z wykorzystaniem protokołu C14. Zapewne zastosuje moduł na ethernet i chmura, ale jak to zintegrować HA.

Hej również chciałbym wysterować rekuperator na tym sterowniku, mam kika wolnych przekaźników. Czy sterowanie wykonujesz przez zwarcia określonych wyjść? NP 7 z 9/10 dla biegu pierwszego? Mógłbyś trochę bardzie rozwinąć jak to robisz?

Hej. Trochę odkopuje temat. Jestem (nie) szczęśliwym posiadaczem pompy ciepła i rekuperacji opartych na sterowaniu COMPIT. Niestety ciężko to pożenić w jedną sieć C14 (wałkuję ten temat z COMPITem już pół roku) i chyba bez zewnętrznego inegratora się nie obejdzie. Od serwisu compit dowiedziałem się że zrobili integracje do HA (tylko z API iNext) i jest ona dostępna w nieoficjalnych dodatkach. Czekają aż HA udostępni w oficjalnych. Niestety nie moge jej znaleźć… Niemniej w tym całym bałaganie mam sterownik Nano2 który ma MODBUSa i to jest temat na teraz. Integracja rekuperacji na AERO4A COMPIT z NANO color2 do Home Assistant. I dopiero HA będzie to “żenił” z resztą systemu (nagrezewnica, mieszacze, PC itp). Jeśłi ktos przerabiał taki temat jestem otwarty na sugestie i powoli biorę się do roboty.

Dawno takich bzdur nie czytałem, jeśli coś jest “nieoficjalnym dodatkiem” to wystarcza tylko link do repozytorium aby go zainstalować, nawet jeśli to komponent niestandardowy (a nie żaden Dodatek) to jest dokładnie tak samo - wystarcza link do repo, więc gdzie on jest? Najwyraźniej kłamią…

Proszę Bardzo

Jeszcze nic nie sprawdzałem, nie testowałem. Może w weekend siądę…
Miłego!

No nazwę repozytorium to sobie wymyślili mega :stuck_out_tongue: nie dziwota, że nie można tego znaleźć w przysłowiowe 3 sekundy (powiedziałbym, że nie można w ogóle w normalny sposób, ale nie poświęciłem na szukanie więcej niż kilku minut).

To jest komponent niestandardowy, a nie żaden Dodatek.

Najwyraźniej nie spełnili wymogów HACS, aby to było repozytorium wbudowane w HACS (co o nich źle świadczy, ale jeszcze nie róbmy z tego tragedii - jest repo = wola działania była).

Masz sklep HACS zainstalowany w swoim HA?
Jeśli nie - zainstaluj zgodnie z instrukcją, przemyśl czy będziesz w stanie spełnić wymagania (to taki rodzaj licencji na używanie HACS, jeśli ich nie spełniasz jako użytkownik, to musisz się douczyć we wskazanych zagadnieniach, abyś wiedział co masz robić i jak).

Masz konto w tej aplikacji webowej?
https://inext.compit.pl/pl/login
Jeśli nie - załóż konto

Instalacja

1. Wchodzisz w HACS poprawnie zainstalowany w swoim HA
  2. Dodajesz niestandardowe repozytorium
    https://github.com/CompitHomeAssistant/HomeAssistant
    wybierając typ Integracja
  3. Przeładowujesz stronę w przeglądarce (to krok opcjonalny, ale może być potrzebny)
  4. Szukasz Compit, wchodzisz w to i Instalujesz (klawisz POBIERZ w prawym dolnym rogu)
  5. Restartujesz HA (to krok wymagany, swoją drogą będziesz miał w Ustawianiach HA powiadomienie typu Naprawa z którego można zrestartować HA)
  6. Instalujesz Integrację (w menu Urządzenia i Usługi) wyszukując Compit, jeśli wszystko udało się pomyślnie wyskakuje okienko logowania, logujesz się jak do aplikacji webowej (tymi samymi poświadczeniami)

dalej nie pociągnę za rękę, bo nie mam tego systemu

Spoko dzięki za info. teraz jak już dali link (choć błędny, ja wrzuciłem tu poprawny ale Compit przysłał mi nieco inny ale nie ważne) to sobie ogarnę. Przez HACS albo nawet bezpośrednio wrzucając pliki do HA. Oczywiście inexta mam a w planie jest combo ożenić część ich C14 Modbasem a częścią z API z inexta. Jeśli sie uda to będę mega zadowolony.

hmm wklej co wysłali, bo może to ważne

nie wrzucaj plików, po to jest HACS by móc łatwo ogarniać aktualizacje (pewnie prędzej lub później będą konieczne, choć w tym repo chyba nikt się nie garnie do roboty), jeśli wrzucisz pliki bez użycia HACS nawet nie będziesz wiedział o aktualizacji jeśli się ona pojawi (na mój gust to i tak konieczne z ich strony będą zmiany, bo repozytorium nie powinno się nazywać homeassistant…)

Po prostu błędny link
https://github.com/CompitHomeAssistant/homeassistant-compit

juz zainstalowane przez HACS ale problem mam z logowaniem. Z poziomu apki czy www normalnie sie loguje do iNext, a z poziomu HA nie może sie zalogować.
Dam znać jak coś ogarne…

Ten obecnie błędny link bardziej pasuje do powszechnie przyjętej praktyki, więc może mają już świadomość, że link powinien zostać zmieniony.

1 polubienie

Ja w HACS w integracjach nie mam tego o czym tu piszecie.
O sorki jest . literowka