Integracja Tauron e-licznik

Witam

Czy jest możliwość żeby ilość energii wprowadzonej ( w tym wypadku 37,2) przeliczyć do wartości pomniejszonej o 20% ( jestem prosumentem na starych zasadach). Pokazuje mi ilość wprowadzoną do sieci ale od tego muszę jeszcze odjąć 20% za magazynowanie.

Musisz stworzyć sobie pomocnika.
Nie mam teraz czasu, aby wszystko tłumaczyć.

Takie coś znalazłem:

Do przejrzenia

W linku w pierwszym poście jest info w FAQ.

1 polubienie

(post usunięty przez autora)

Dodałem pomocnika, nie działa tak jak bym chciał, ja chcę przeskalować dane tauron_importer ( gdy mam tak ustawione jak na zrzucie, wszystko zgadza się z elicznikiem tyle że produkcja z fotowoltaiki oddanej do sieci nie uwzględnia tych 20% które muszę odjąć z wirtualny magazyn)

Strzałka powinna wskazywać filetową linię, bo tam wtedy idzie nadwyżka energii ze współczynnikiem 0,8. Nie masz zużycia na własne potrzeby w czasie produkcji z PV? Tak wynika z wykresu

Według mnie i licznika taurona się zgadza, wyprodukowałem 37,2 kWh ( faktycznie wyprodukowałem 49kWh, ale reszta poszła na autokonsumpcję) tyle wprowadziłem do sieci (ale powinienem od tego odjąć 20% za magazynowanie w wirtualnym banku), a z sieci pobrałem za cały dzień 19,2KWh (pobrałem więcej o 12kWh ale to jest niewidoczne bo była autokonsumopcja w budynku)

I chciałbym żebym odrazu widział ze nie wprowadziłem do wirtualnego banku 37,2kWh a 29,76kWh

Podaj dokładnie jak go dodałeś, jaką ma formę, że nie działa. To jest matematyka, musi działać.

Tak jest w dokumentacji:

input_number:
  initial_energy_bank:
    min: 0
    max: 100000000
    step: 1
    mode: box
template:
  - sensor:
      - name: Tauron energy bank
        state_class: total
        device_class: energy
        unique_id: tauron_energy_bank
        icon: mdi:home-battery-outline
        state: "{{ (states('input_number.initial_energy_bank') | float(0) + states('sensor.tauron_amiplus_123_yearly_energy_generation') | float(0) * 0.8 - states('sensor.tauron_amiplus_123_yearly_energy_consumption') | float(0)) | round(3) }}"
        unit_of_measurement: "kWh"
        availability: "{{ states('sensor.tauron_amiplus_123_yearly_energy_generation') | is_number and states('sensor.tauron_amiplus_123_yearly_energy_consumption') | is_number }}"

To jak sugerowano wyżej użyj encji “wirtualnej” (stworzonej za pomocą pomocnika lub template), a nie wyników realnego pomiaru.

coś w tym guście

template:
  - sensor:
      - name: "Energia Skalowana (0.8)"
        unique_id: energia_skalowana_08
        unit_of_measurement: "kWh" 
        device_class: energy
        state_class: total
        state: >
          {% set source = states('sensor.twoja_nazwa_encji_zrodlowej_exportu_tauron') | float(0) %}
          {{ (source * 0.8) | round(2) }}
        availability: >
          {{ states('sensor.twoja_nazwa_encji_zrodlowej_exportu_tauron') | is_number }}