Czy ktoś ma pomysł jak to zrobić, żeby w zakładce energia zliczało koszty? Wybierając tauron.importer jako źródło nie mogę przypisać ręcznie kosztu energii
"Tauron.importer:indywidualny numer klienta_consumption” i nie wyświetla się na liście dostępnych encji.
A w dashboardzie mogę dodać tylko inną encje na podstawie której będzie naliczać koszty, nie moge wybrać dwóch ostatnich punktów, są nieaktywne wybierając jako źródło tauron.importer
A byłeś w
Narzędzia deweloperskie → Stany
?
Hint: powyższe jest dostępne jeśli w swoim profilu użytkownika włączysz Tryb zaawansowany.
Pisząc o liście dostępnych encji miałem na myśli właśnie zakładkę „stany”
@karol.w doszedłeś już do rozwiązania?
Nie, porzuciłem temat. Pewnie do tego wrócę zimą jak na zewnątrz nie będę mógł nic robić.
Gdzie wogóle wpisać konfiguracje do licznika
Hej,
Wielki szacun dla autora Integarcji.
Mam wrażenie, że jest on jednak trochę mało udokumentowany i w związku z tym mam kilka pytań.
Dziś pierwszy raz zalogowałem się na eLicznik i zainstalowałem dodatek do HA (wybrałem wszystkie możliwe dane jakie ma ściągać).
Wygląda to tak:
- Jak często dane te są ściągane?
- Czy taka konfiguracja panelu Energia w HA jest poprawna (zrzut poniżej)?
- Czy dodatek ten ściąga dane historyczne?
- Czy będę mógł otrzymać taki wykres w HA?
Dziękuję.
Witajcie, ktoś wie dlaczego po dodaniu integracji elicznik nie mam żadnych encji? Gdzie leży problem? Wersja HA najnowsza. Będę wdzięczny za pomoc.
- Co 8.5h
- Nie, użyłeś encji zamiast statystyk “tauron_importer”
- Tak, rok wstecz
- Tak, jak poprawnie skonfigurujesz panel Energia (patrz punkt 2)
Wyłącz integrację, poczekaj 1 dzień i włącz ponownie. Możliwe, że za dużo kombinowałeś i zablokowałeś sobie tymczasowo konto. Pierwsze dodanie integracji do HA trwa długo, bo pobierane są dane historyczne.
Witam,
Podzieli się ktoś gotową kartą wykresu (może coś na wzór T…).
Dziękuje
Dla wszystkich w tym wątku chcących drzeć dane z liczników w Tauronie - przesiadłem się na wmbusmeters addon który z kolei pcha dane to mqtt, razem z autoconfigiem który tworzy sensory w HA.
Czyta dane bezpośrednio z licznika używając wireless M-BUS w czasie rzeczywistym. Zużycie, moc, woltaż:
(w moim przypadku te 3 sensory unknown wynikają z 3 taryfowego licznika, pull request poprawiający to jest już otwarty)
W moim przypadku Apator Amiplus, ale inne też są obsługiwane.
Potrzebne radio, no RTL-SDR v4.
EDIT: widzę że w/w było już wymienione w tym wątku, i faktycznie (z dobrej woli! :D) wprowadzam chaos. @moderacja powinienem usunąć tego posta?
Witam , szukam pomysłu albo gotowego wykresu do przedstawiania danych moze coś na wzór aplikacji. Może ktoś juz coś ma ??
Dzięki