Ad 1. zauważyłem, ale z racji zepsutej klawiatury w laptopie szkoda mi wszystkiego co napisałem (żart, po prostu przerobienie już napisanego tekstu jest upierdliwe w tych warunkach bardziej niż pisanie nowego).
Ad 2. bez dużego znaczenia (wersje brandowane dla niektórych operatorów są wybitnie okrojone, ale nie będziemy walczyć z tym, bo to nie jest łatwe, dużo prościej i bezpieczniej wyłączyć w nim WiFi i podpiąć do niego inny router, który jest elastyczniejszy w konfiguracji)
Ad 3. Kwestie softu Huawei’a pomijamy, bo tu w grę wchodzi brandowanie (i w ogóle jest gorzej niż można sobie wyobrazić).
Natomiast inny router jest jak najbardziej do rozważenia (szczególnie jeśli daje się konfigurować i jest współcześniejszy).
Ad 4-6 nic nie dało to nie są ilości, które mogą być znaczące nawet dla najbardziej paździerzowego routera, w dodatku raczej wykluczają niekompatybilność chipsetu WiFi routera akurat z ESP
Ad 7-9. ESP-01 to jest “w czystej postaci ESP8266”, więc się chyba nie do końca rozumiemy… masz inne luźne moduły na ESP8266? mógłbyś je przeflaszować podobnym wsadem (nie musi mieć integracji UART) i zastąpić ten egzemplarz ESP-01 w tym samym miejscu instalacji (nie mówię o zastosowaniu użytkowym, chodzi mi o zdiagnozowanie WiFi/routera/repeatera).
Nie rozumiem powiązania sterowaniem tv z telefonu (one pracują na 2.4GHz czy na 5GHz?), jesteś w stanie przeprowadzić jakąkolwiek podstawową diagnostykę? (ping wewnątrz LAN do tych urządzeń, czy IP nie ulega zmianie itp.) niestety sterowanie tv z aplikacji może wykorzystywać np. protokoły autowykrywania w sieci (ssdp/zeroconf/bonjour itp.) a nie mam pomysłu na prostą i skuteczną diagnostykę…
Ad 10.
sorry, logi jako obrazki to jest dramat, wrzucaj też tekst (naprawdę to się daje kopiować jako tekst nawet z telefonu…) a jeśli walka z komórki jest zbyt upierdliwa to użyj komputera…
PS wspomniałeś o drugim AP, więc ja tu w ciemno diagnozuję problem - jest nim repeater. (tzn. jest bardzo podejrzany, inne ESP też pracują w jego sieci? ma w ogóle jakieś opcje upnp?)
PPS -74dB jest kiepskim poziomem sygnału, ale raczej nie krytycznie niskim (jako bezpieczną granicę można uznać okolice -80dB, przypominam, że to skala logarytmiczna), z drugiego obrazka wynika, że ESP zrywa połączenie w sposób aktywny (błąd 104).
tak poza wszystkim, to w ramach diagnostyki najpierw bym wywalił od tej linii do końca i umieść moduł z tak okrojonym softem w tym miejscu gdzie poprzednio
a jeśli nie pomoże, to w ogóle wywal całą integrację Midea, czyli stąd do końca i umieść moduł z tak okrojonym softem w tym miejscu gdzie poprzednio
i dopiero na tym etapie będzie to ostateczna diagnoza działania WiFi (bo nie wiem czy integracja nie wywraca modułu).
Jeśli nie będzie się aktywnie rozłączał to po dokładasz po kawałeczku (w odwrotnej kolejności, tj. najpierw auto-detekcja, a potem ewentualnie nadpisywanie tego z ręki).