To powinno być w HACS=>dodatki=>sklep z dodatkami?
Nie ma tam tego. Coś źle robię?
Szukasz źle, bo chyba nie chodzi o Dodatek (w HACS nie ma, nie było i nie będzie Dodatków - może nie zauważyłeś, ale link do Dodatków jest wyjściem z HACS do standardowego Sklepu w HA), ale i tak w HACS już nie ma takiej integracji…
po obazku od @zaawii podejrzewam, że może chodzić o ten fork
https://github.com/andersonshatch/midea-ac-py
(spróbuj dodać jako repo niestandardowe w HACS oczywiście, a nie w Sklepie)
Swoją drogą ten fork jest stary jak świat, więc czuję w kościach, że trzeba poszukać coś aktualniejszego…
Od jakiegoś czasu, rzeczywiście widziałem to przekierowanie ale nie zwróciłem uwagi na szczegóły;)
Zrobiłem tak jak napisane:
- utworzyłem \homeassistant\config\custom_components\climate i wrzuciłem tu luźno wszystkie z midea-ac-py-master.zip
- w /config/configuration.yaml dodałem:
climate:
- platform: midea
app_key: 3742e9e5842d4ad59c2db887e12449f9
username: email NetHome
password: hasło NetHome
No i mam komunikat:
Konfiguracja nieprawidłowa!
Platform error climate.midea - Integration ‘midea’ not found.
Coś pominąłem?
Dodam, że chciałbym podpiąć do HA Rotenso Ukura.
A kto powiedział, że masz gdzieś wrzucać archiwum *.zip?
Nie dało się dodać repozytorium niestandardowego?
Próbowałeś? bo chyba nie
Ta integracja się po prostu nazywa inaczej…
a niestandardowe repo dodaje się tak
warto obserwować błędy, bo jak widać to repo jest już w zestawie “fabrycznym”
Moja wiedza jest mierna:(
Repozytorium próbowałem wyszukać i dodać ale bez powodzenia bo robiłem to w złym miejscu.
Teraz zrobiłem jak napisałeś powyżej i wszystko działa. Dodałem jeszcze tylko “use_fan_only_workaround: true” poniżej w configuration.yaml i chyba wszystko działa poprawnie.
Jutro potestuję mocniej.
Zastanawia mnie tylko jeszcze to czy da się coś zrobić by widzieć status klimy w HA gdy włączy się ją z pilota lub apki NetHome?
Dziękuję bardzo za pomoc!
Moim zdaniem nie potrzeba dodawać repo, bo już jest “w standardzie” - dlatego jest błąd przy dodawaniu (no ale o tym nie wiedziałem, bo tego nie używam), który mówi, że takie repo jest już w HACS (zmyliła mnie niepoprawna nazwa podana wyżej), ale mając wiedzę, że to repo (które znalazłem po nicku developera widocznym na screenshocie) już jest poszukałem integracji Midea o róznych nazwach i moim zdaniem to jest właśnie ta, którą ma @zaawii
Nie mam Midea, więc nic więcej nie podpowiem.
Dokładnie, nie potrzeba dodawać ale…
…ja to próbowałem wyszukac/dodać z pozycji “wyszukaj pobrane lub nowe” no i tam nie było. Stwierdziłem więc, że nie ma i chciałem dodać jakoś. Nie zwróciłem uwagi, że na dole jest przycisk “przeglądaj i pobieraj” a tam już jest:)
Cześć
Wątek jest długi, natomiast mam 3 pytania
Czy dongle na ESP są tożsame z OSK102?
Czy w przypadku ESP jest pełna funkcjonalność taka jak z pilota? Jeśli nie to czym można sterować
Czy chcą sterować po Node Red wystarczy doinstalować node-red-contrib-midea-hvac? Ten dodatek dotyczy oryginalnego dongla, a czy w przypadku ESP zadziała?
Jeśli odpowiedzi na te pytania gdzieś się pojawiły to z góry przepraszam - zapoznałem się jedynie z częścią wątku
Pozdrawiam
Sprzętowo na pewno nie
a o reszcie nie wiem, bo nie mam/nie używam.
Zostałem niedawno posiadaczem klimy Rotenso z wbudowanym WiFi. Po intensywnym przeglądzie forum i początkowych poszukiwaniach sieci nie znalazłem pozwalającego zintegrować urządzenie bez ESP i bez chmury? Cały czas nie ma metody na to? Komuś się udało?
Dziękuję za szybką odpowiedź. Mój model niestety łapie się pod " Some Midea appliances, built in 2021 and later, use Tuya based patform and this integration will not work with them". Myślę że jakby mi się udało podłączyć klimę do domowej sieci WiFi to byłoby już blisko sukcesu. Na razie nie jest w wifi więc nie można integrować. Rotenso Teta.
A powiedz mi jakie masz dostępne opcje sterowania?
Czy lamelami jesteś w stanie sterować i mocą wentylatora?
A z tego co widzę to nie możesz wypozycjonować lamelek. Może opiszę o co mi chodzi. Nie chciałbym mieć takiej sytuacji, że wieje prosto na mnie, i chciałbym mieć możliwość ustawienia na podstawie sceny np. „Praca” tak, żeby w tym trybie lamele się konkretnie w danym położeniu ustawiły.
Co do Rotenso imoto to czy jakiegoś dongla tam musiałeś dorzucić, czy na fabrycznym wyposażeniu jest tam sterowanie po wifi?
W zestawie był “dongl” którego trzeba było włożyć do jednostki wewnętrznej.
Dobrze,
Czyli rozumiem, że lamelami można sterować w ten sposób, że albo zamiata w pionie albo w poziomie albo tak i tak i nie da się ustawić pewnych położeń, które można wywołać
Dzięki za informacje
Pozdrawiam
Cześć,
Mój pierwszy wpis, zatem proszę o wyrozumiałość ;).
Śledziłem wątek od początku dużo rozwiązań również na anglojęzycznych stronach.
Zamówiłem zestaw komponentów które tutaj się pojawiły wątku.
Adapter z regulatorem napięcia + ESP-01S
Złącze USB
Programator CP2102 5PIN
Wklejam linki, bo widzę że zdarzają się pomyłki w zakupach i tak jeżeli dobrze wybrałem to proszę o info :).
Proszę o rozjaśnienie samego flashowania. Czy dobrze pojmuje.
- Wgrywam na kompa sterowniki programatora.
- Podłączam programator do kompa a jego piny do regulatora napięcia który jest połączony z ESP?
- Złącza TX z RX łącze w tym przypadku krzyżowo?
W wątku był temat podłączenia bezpośrednio programatora do ESP plus do tego zasilanie. Stąd też mam taką rozbieżność.
Druga sprawa jest taka że z Aliexpress zanim przyjdzie to chce przetestować inne rozwiązanie.
Wemos D1 mini (który akurat mam), ma możliwość flashowania, z kabla działa na 5V. Stąd też używam go jako czujnik temperatur. W ramach testów wpiąłem go bezpośrednio przy pomocy USB do klimatyzatora. Wcześniej musiałem przerobić nieco ten wtyk w klimie. Wemos działa po podłączeniu, w sensie zasilanie. Z tego co rozumiem aby możliwa była transmisja danych trzeba połączyć TX z RX na krzyż. Stąd też zastanawiam się czy nie uciąć starego USB i wlutować przewody do WEMOSA (GND/5V/TX i RX) z tym że wtedy TX i RX na krzyż. W teorii wygląda składnie. Jednak coś ludzie piszą na anglojęzycznych stronach że trzeba też przerobić logikę napięć czy coś takiego??
Jeżeli natomiast da się tak zrobić to jak ewentualnie zmodyfikować skrypt aby to ruszyło?
Ad 2. Mostek UART ma wyjście zasilania 3V3, więc na czas programowania możesz podpiąć ESP-01S bezpośrednio, płytka z regulatorem jest potrzebna w późniejszym etapie (choć oczywiście można ją użyć jeśli chcesz skądś podać zasilanie 5V).
Ad 3. tak
PS to nie jest jakiś szczególny programator, po prostu zwykły mostek USB-UART.
Nie da rady. (tzn zamiana ich miejscami wymusza użycie softowego UARTa, ale znacznie lepiej przerobić moduł odcinając połączenie mostek-ESP (już po zaprogramowaniu zapewniając sobie OTA) - zwykle wystarcza wylutować jeden rezystor, bo na drugim pinie mostek jest w stanie wysokiej impedancji wejściowej).
Problem z wemosem D1 i pochodnymi jest taki, że on ma mostek UART wlutowany na płytce właśnie do pinów RX i TX (producent przewidział dla tych pinów tylko jedną funkcję właśnie “programatora” + debugowania), więc by je wykorzystać “po bożemu” (jako sprzętowy UART w ESP) musisz przerobić płytkę (w przeciwnym razie komunikacji brak, bo mostek przeszkadza), lub alternatywnie użyć inne piny i programowy UART na ESP.
ESP8266 jest przeznaczony do pracy w logice 3,3V i połączenie bez odpowiedniej konwersji z logiką 5V (TTL) może doprowadzić po krótszym lub dłuższym czasie do uszkodzenia wejściowego GPIO w ESP.
Napisałem “może”, ale jeśli jakieś napięcie znacznie przekracza dopuszczalne deklarowane przez producenta (Espressif deklaruje zakres bezpiecznych napięć od -0,3V do +3,6V), więc 5V znacznie przekracza - jest wyższe o niemal 40% od dopuszczalnego maksimum, to w takich przypadkach należy zakładać, że na 100% MCU spłonie prędzej lub później…
Najprostszy układ to dzielnik rezystorowy o stosunku podziału 2:3 (np. 22k i 33k) na pinie ESP zdefiniowanym jako RX oraz trochę modlitwy w drugą stronę - tzn. połączenie wyjścia 3V3 do wejścia 5V niczego nie uszkodzi, ale mówiąc w dużym skrócie stan wysoki dla logiki 3,3V może być zbyt niskim napięciem dla logiki 5V i ma prawo nie działać poprawnie, choć zazwyczaj działa.
Żona będzie zadowolona że nie mogę już teraz się pobawić Wemosem :P.
Ok, zatem jak nie mogę Wemosm pozostaje pierwsza opcja. Z tym flashowaniem ESP mam więcej pytań.
- Jeżeli potrzeba dodatkowego napięcia zewnętrznego do flashowania mogę go sobie wziąć z WEMOSA? Oczywiście WEMOSA zasilić oddzielnie. Ewentualnie uciąć stary kabel USB wpiąć do komputera z tych 4 przewodów odnaleźć + i - i to połączyć jako zasilanie zewnętrzne? To takie opcje na szybko co wymyśliłem. Hmm dwie baterie AA w szeregu połączone?
- Polecacie jakiś fajny tuturial jak krok po kroku flashować ESP-01?
- Zastanawia mnie samo kompilowanie skryptu. Tutaj na stronie widzę że skrypt jest napisany trochę jak dla ESPhome. Zatem zastanawiam się jak go wgrać do ESP-01 przy pomocy mostka USB-UART. Pewnie tutaj czegoś oczywistego nie wiem.
- Po flashowaniu Home Assistant sam odnajdzie urządzenie?