Pozostaje sprawdzić konfigurację AP, routera cz pozostałych klocków sieciowych.
Zauważ, że wykorzystywany jest mDNS.
A jaki router posiadasz? Czy masz statyczne przypisywanie adresów IP?
Spróbuj usunąć niedziałającą konfiguracje w EspHome i utworzyć całkiem nowa dla niedziałającego modułu, ważne aby nowa konfiguracja miała inna nazwę jak poprzednia (klima-studio) i zmień adres IP
Dobra Panowie @artpc i @szopen ślicznie Wam dziękuję za pomoc, okazuje się, że ja delikatnie pustactwem się wykazałem - programując Esp nie wziąłem pod uwagę faktu, że po skończeniu programowania, należy układ odpiąć z programatora i wpiąć go już na “właściwe miejsce”. Od razu zaczął układ działać, także tutaj mam problem z głowy. Niestety narodził się kolejny:/ Midea, czy tam Rotenso (oboje są winni:D) zmienili wtyczki “USB” Zerknijcie na poniższe zdjęcia:
Takie jest wejście żeńskie w klimie
Takie jest wejście w układzie jaki jest obecnie:
a takie ja mam jak i każde wejście męskie USB…
Idzie gdzieś takie wejścia kupić czy już trzeba jakoś inaczej kombinować? @Zbyszek miałeś taki problem?
Nie miałem tego problemu. Kupiłem zwykłą końcówkę USB i włożyłem w slot zamiast oryginalnego modułu. Ale wieczorem, sprawdzę, jak u mnie wyglądało oryginalne złącze i Ci napiszę.
Ok, dziękuję.
Pytanie najgorsze, czy taki wtyk usb w ogóle istnieje w sprzedaży?
Gdzieś czytałem, że ktoś szukał i nie znalazł. Próbowałeś włożyć choćby zwykły przewód USB do tego gniazda ?
No, ale winni to są Ci, którzy tam montowali zwykłe gniazda/wtyki USB (bo to nie powinno pasować do USB).
W jakimś urządzeniu się już spotkałem z takim gniazdem, ale pamięć zawodzi i nie wiem w czym.
Jakkolwiek potrzeba matką wynalazku - możesz kupić wtyczki składane (link przykładowy nie przewalałem internetu całego), z których można wyciąć po kawałku plastiku po bokach przed montażem:
Jest też opcja DIY - tak naprawdę w złącze USB (i jemu podobne) można włożyć odpowiednio przygotowaną PCB, tu przykłady:
ten pierwszy bo jest opis jak to ogarnąć samemu (choć oczywiście produkcję PCB w tym wypadku się zleca)
tu przykłady rozwiązania fabrycznego
a tak może wyglądać płytka robiona domową metodą
http://archive.fabacademy.org/archives/2016/doc/fabispbase.html
Próbowałem i nie wchodzi bo te wycięcia przeszkadzają.
@szopen dziękuję za sugestie:)
Przemyślałem jednak sprawę i chyba najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu zrobić te otworki, np stopić je śrubokrętem:D myslę, że to bedzie najlepsze rozwiązanie - wylutowywać wtyk z oryginalnego modułu nie ma raczej sensu…
To rozwiązanie po najmniejszej linii oporu do takich robótek to się przydają narzędzia stosowane w modelarstwie (po stopieniu będzie pewnie trzeba i tak obrobić krawędzie).
Zajmę się tym:D Najważniejsze aby spełniało swoją funkcję i działało
Panowie, wszystko działa;)
Dzięki malutkiemu, zegarmistrzowskiemu płaskiemu śrubokrętowi podgrzanemu do czerwoności, zrobiłem “rowki” - wtyk “wlazł” idealnie:D Wtyki RX i TX wpiąłem odwrotnie ale po zmianie ich kolejności wszystko zaczęło żyć
Kabelki dość krótkie zrobiłem, a więc moduł dość zgrabnie się zmieścił, co widać na zdjęciach. Jeszcze automatyzacje ogarnąć i jestem “set up”
P.S. to co mnie mega cieszy, to prędkość - aplikacja Midea potrzebowała nawet i 10 sekund na połączenie, tu mam sekundę max i wszystko robi jak należy
Dziękuję wszystkim za pomoc;)
Witam
Korzystając z instrukcji w tym wątku, udało mi się zintegrować klimatyzator Rotenso Imoto 5.3kw z ha za pomocą esp-01s+adapter, mam jeszcze 2 pytania:
-
access point mam na piętrze i esp-01s w klimatyzacji gubi połączenie, gdy postawie jakiś inny ap koło klimy to jest ok, dodam tylko, że w piwnicy mam czujniki temp. wody oparte na esp-01s i bez problemu łączą się z ap na piętrze, czyżby uszkodzony esp-01s w klimie?
-
jak dodać funkcję follow me do ha?
Możliwe, że zakłócenia lokalne (np. od samej klimy) mają wpływ.
Możesz zmodować ESP-01 do podłączenia zewnętrznej anteny (no cóż może się to skończyć jego zniszczeniem, ale skoro masz problemy z działaniem to nie szkoda poeksperymentować).
Tu masz przykład - tam gdzie gość zmontował anteną w postaci dipola z 2 kawałków drutu można zastosować pigtail do anteny zewnętrznej - miejsce, gdzie gość wlutował przewód żółty to miejsce podłączenia żyły wewnętrznej koncentryka, a tam gdzie przewód czarny wlutujesz ekran koncentryka.
Jest też cały wątek na forum HA o dorabianiu anten (tak poza konkurencją - niektóre moduły mają gniazdko uFL i wymaga ono tylko przelutowania zworki w inne miejsce, ale nie dotyczy to ESP-01 w żadnej z wersji jakie kiedykolwiek widziałem)
ok, dzięki, przetestuję i napiszę czy coś pomogło.
Witam,
wie ktoś jak sprawdzić czy działa funkcja follow me przez własny dongle?
Połączyłem pojedynczym przewodem GPIO13 z płytką w moim Kaisai, żeby uzyskać funkcje sterowania nawiewem, wyłączania wyświetlacza. Wszystko działa, jednak nie wiem jak sprawdzić czy funkcja follow me działa. Mój config:
esphome:
name: kaisai
platform: ESP8266
board: esp12e
wifi:
ssid: !secret wifi_ssid
password: !secret wifi_password
use_address: kaisai.local
manual_ip:
static_ip: 192.168.0.19
gateway: 192.168.0.1
subnet: 255.255.255.0
dns1: 1.1.1.1
dns2: 8.8.8.8
ap:
ssid: "midea-open-dongle"
password: "123456789"
captive_portal:
# Enable Home Assistant API
api:
ota:
# Disable logging over UART (required)
logger:
baud_rate: 0
# UART settings for Midea dongle (required)
uart:
tx_pin: 1
rx_pin: 3
baud_rate: 9600
# Main settings
climate:
- platform: midea
name: "Kaisai AC"
period: 1s
timeout: 2s
num_attempts: 3
autoconf: true
beeper: false
visual:
min_temperature: 17 °C
max_temperature: 30 °C
temperature_step: 1 °C
outdoor_temperature:
name: Temp na zewnątrz
remote_transmitter:
pin: GPIO13
carrier_duty_percent: 100%
sensor:
- platform: homeassistant
id: follow_me_sensor
entity_id: sensor.salon_ble_temperatura
filters:
- throttle: 10s
- heartbeat: 2min
- debounce: 1s
on_value:
midea_ac.follow_me:
temperature: !lambda "return x;"
beeper: false
- platform: wifi_signal
name: Kaisai AC RSSI
update_interval: 60s
button:
- platform: template
name: Display Toggle
icon: mdi:theme-light-dark
on_press:
midea_ac.display_toggle:
name: Swing Step
icon: mdi:tailwind
on_press:
midea_ac.swing_step:
switch:
name: Beeper
icon: mdi:volume-source
restore_state: true
optimistic: true
turn_on_action:
midea_ac.beeper_on:
turn_off_action:
midea_ac.beeper_off:
Korzystałem z opisu: GitHub - dudanov/iot-uni-dongle: An project of universal minimalistic Wi-Fi dongle for various IOT appliances controlled via UART.
Jak piszę - wszystko działa oprócz funkcji follow me.
A podpiąłeś odbiornik IR klimy do GPIO13 zgodnie ze schematem dla danego odbiornika?
Na przykładowym rysunku dość typowego odbiornika jest to pin 3
Masz jakiś prosty analizator logiczny? (warto sprawdzić czy odbiornik wystawia jakiś sensowny sygnał).
Hmm a jak sprawdzić? pilotem IR klimy wywołaj jakieś funkcje opisane jako nieobsługiwane przez RS lub odwrotnie.
Ale na moje oko to w twoim YAMLu nie ma takich funkcji.
Zobacz co w oryginalnym kodzie jest includowane ze zdalnych repo.
Tak, przylutowałem pin z dongla. Tak, jak w załączonym obrazku. Mam aktualnie dongla od Dudanova.
Jak pisałem. Ustawienia beepera, kroków nawiewu i wył/wł wyświetlacza działa w HA.
Dlaczego uważasz że nie działa? Nie ma tutaj żadnego potwierdzenia zwrotnego. Możesz zmienić wartość beeper na true, wtedy przy każdym wysłaniu komendy followme usłyszysz dźwięk.
on_value:
midea_ac.follow_me:
temperature: !lambda "return x;"
beeper: true
Jeśli to za małe potwierdzenie, to możesz przykładowo podstawić jakąś niską wartość dla czujnika z ha, włączyć grzanie ustawione na temperaturę zbliżoną do obecnej o obserwować jak zmienia się temperatura i predkość nawiewanego powietrza.
Jakby co to możesz używać pilota umożliwia to HACS —> Midea AirAppliances (LAN).Zwraca stan encji “od ręki” używając pilota.Teraz natomiast próbuje doszlifować widok encji przez “button card” tak żeby np.krecila się ikona gdy włączam lub wyłączam encje jako “przycisk”- niestety… nie idzie mi to najlepiej…ale już dzięki forum się udało
Właśnie próbuję ogarnąć tą integrację ale wysypałem sie już na pierwszym punkcie:
- Search the HACS Store for Midea
Nie mogę tego znaleźć:(