Nie mam niestety nic a nic:( dlatego zakupię, tylko nie wiem który najlepszy by był. Nie zakładam, że będę w przyszłości coś jeszcze z ESP robił, ale podejrzewam, że na tych klimatyzatorach moja przygoda się nie skończy. Myślałem, żeby kupić ten programator co mi odradzałeś, w sumie za drogi nie jest ale czy te ESP-01 jeszcze mi się do czegoś przydadzą? Nie wiem…
Odradzałem, bo to nie jest programator (o ile mówisz o tym co mam na myśli, bo brakuje mu istotnych części i trzeba go uzdatnić do użytku, a ta wersja co się nadaje bez przeróbek ma przycisk i przełącznik) i pasuje tylko do ESP-01 - to 8-pinowe złącze jest kulą u nogi, on ma sens tyko jeśli myślisz o masowym flashowaniu ESP-01, do wszystkich innych celów każdy najzwyklejszy mostek UART jest lepszy - kup coś uniwersalnego - i tak w innych zastosowaniach zwykle trzeba lutować kable do układu (no chyba że wyposażysz się w jakieś sprytniejsze sondy).
Tak, najzwyklejszy mostek USB-UART wystarczy, byleby obsługiwał zasilanie układu napięciem 3,3V (o obciążalności minimum 150mA, w razie W można podpiąć zewnętrzny zasilacz 3,3V jak na schemacie wcześniej)
Na tym rysunku są pewne schematyczne uproszczenia (mam na myśli linie doprowadzone do opisu zamiast do pinów ), a napięcie trzeba podebrać z pinu już zajętego zworką.
@jar87 Wersja którą ma @Zbyszek to jest właśnie programator dedykowany do ESP-01 (umożliwiający taką “masówkę” programowania ESP-01), jego cecha charakterystyczna to fabryczny przycisk (są jeszcze wersje z przyciskiem i przełącznikiem).
Oczywiście technicznie to wciąż jest mostek USB-UART jedynie z wyprowadzaniami przygotowanymi w nietypowy sposób (i ze stabilizatorem napięcia 3,3V).
Dawniejsza wersja tej konstrukcji (bez przycisku) nie jest programatorem - służy ona do obsługi ESP-01 w trybie komend AT (można zmodyfikować, ale po co?).
No route to host, to typowy błąd gdy urządzenie nie może odnaleźć trasy. sprawdź pingi do twoich adresów DNS, WIFI. Ewentualnie pobierz Firmware z EspHome i wgraj programatorem
Może zacznijmy od tego, żebyś pokazał jaką masz konfigurację sieci w HA
komenda route -n w terminalu (kopiowanie tekstu z terminala myszą z shiftem powinno działać).
Sam sobie odpowiedziałeś nie posiadasz żadnych tras do twojego routera
default via 192.168.1.1 dev enp1s0 proto dhcp metric 100
172.17.0.0/16 dev docker0 proto kernel scope link src 172.17.0.1
172.30.32.0/23 dev hassio proto kernel scope link src 172.30.32.1
192.168.1.0/24 dev enp1s0 proto kernel scope link src 192.168.1.69 metric 100
A zatem nie widzę przyczyny w konfiguracji ESPHome (chyba, że masz konflikt adresów w sieci).
Oba ESP są w tym samym segmencie sieci i korzystają z tego samego AP?