Hej @myrcin
Przymierzam się właśnie do kupna klimy i akurat wpadło mi w oko Rotenso.
Z racji, że z ESP nie jestem za Pan brat to zapytam tam - niezależnie jaki w sumie tam moduł będzie siedział czy OSK-105 czy starszy to przez ESP i tak go zrobię SMART, prawda?
Niestety nie wiem czy OSK-105 da się przez ESP skonfigurować. Zwyczajnie nie mam pojęcia jaki tam jest chip. Czytałem, że oryginalne oprogramowanie na tych OSK102/105 źle pracuje więc od razu zrobiłem to tak jak w moim opisie.
Źle pracuje tzn. słabo się konfiguruje z integracjami customowymi z HACSa?
Szczerze to nie wiem nawet co tam może siedzieć w Rotenso Ukura X ale widziałem, że apka jest NetHome Plus. Mam jeszcze ewentualnie możliwość montażu GREE gdzie jest natywna integracja ale jednostka zewnętrzna wymiarami mi gorzej pasuje.
Ja mam moduły OSK-102 i klimatyzację Kaisai. Pracuje to już z HA drugi rok bez problemów.
Ja miałem moduły OSK-105 i nie dało się tego na nich zrobić, nie udało się też zintegrować z HA. Zrobiłem swoje moduły zgodnie z instrukcją tu na forum i wszystko śmiga. Moduł zrobiony przez siebie wychodzi około 25 zł/szt.
Trzymałem się tego wątku, a przede wszystkim opisu @myrcin. Przebrnąłem też przez stronę ESPHome, bo nie lubię robić czegoś, czego nie rozumiem do końca.
Panowie pytanie czysto teoretyczne. Przymierzam się do zabawy z lutowaniem modułów pod moją klimatyzację Midea, i znalazłem te moduły:
Znalazłem taki oto programator:
I taki konverter:
Podejrzewam, że spokojnie zamiast programatora jak wepnę od razu konverter i dobrze przewody pospinam to będzie “robiło” ale wolę pierw Was spytać.
@myrcin, @Zbyszek w coś jeszcze musze się zaopatrywać Panowie?
Z góry dziękuję za pomoc.
Ja nie kupowałem konwertera, tylko same końcówki USB i do nich przylutowałem na krótkich przewodach moduł. Z modułu usunąłem gniazdo do ESP01 i w to miejsce po zaprogramowaniu i przetestowaniu wlutowałem moduł ESP. Chodziło mi, aby ten mój układ miał jak najmniejsze wymiary.
W klimie Midea tak jak u mnie jest mało miejsca na jakikolwiek układ.
Ślicznie dziękuję!
O takie coś chodzi?
Jako USB kupiłem coś takiego jak poniżej
i to połączyłem z modułem (adapterem) z regulatorem napięcia
Do tego ESP01S, programator miałem.
I to wszystko nic więcej nie potrzeba.
Ta dodatkowa płytka dołączona do modułu z pierwszego linka zawiera układ konwertera napięć, i się przyda do podpięcia wewnątrz klimy (o ile się zmieści).
Będzie “robiło”, szczególnie, że to co nazwałeś programatorem to taki sam “konverter” tylko na innej płytce, ale nie kupuj tego pseudo-programatora, bo będziesz musiał go przerobić i w zasadzie nadaje się tylko do modułów ESP-01, a każdy normalny mostek USB-UART nadaje się “do wszystkiego”.
Tak naprawdę do pierwszego programowania nadaje każdy mostek USB-UART byleby pracował z napięciem 3,3V później aktualizacje można zrobić przez OTA (o ile nie spartolisz softu na tyle, by wymagał kolejnego programowania “po kabelku”).
Do połączenia wewnątrz klimatyzatora - jeśli masz chinola z gniazdem USB, w którym jest port szeregowy a nie żadne USB, to oczywiście potrzebujesz wtyk USB bez żadnej elektroniki (można uciąć stary kabel USB i wlutować w moduł).
Akurat w Midea jest bardzo mało miejsca i stary przewód USB wraz z plastikową osłoną i modułem ESP słabo się mieści, trzeba go bardzo mocno powyginać. Stąd lepszym rozwiązaniem jest zakup wtyku USB, o którym wspominałem powyżej, on nie ma żadnej elektroniki. Przerabiałem temat uciętych przewodów USB u siebie.
Potwierdzam, że dongle wg instrukcji z forum HA i myrcina śmiga bardzo dobrze.
Koszt rzeczywiście śmieszny. Wygoda nieporównywalna.
Dodam dla potomnych model współpracujący:
Rotenso Ukura X
Gdyby ktoś chciał mogę wykonać komuś na zamówienie.
Od siebie dodam modele:
- Airwell HKD
ps. połączenie między adapterem ESP-01 a modułem w klimatyzacji, wykonałem taśmą ze złączami JST4 (male-male), doskonale się to zmieściło, polecam
Witam ponownie po dłuższej przerwie Niestety musiałem odłożyć chwilowo “projekt” - żona siłą wyższą:D Dziś chciałem się bawić modułami, polutowałem kabelki, itp i cholera zapomniałem, że pierw muszę ESP zaprogramować - chciałem spytać czy ktoś z Was może mi polecić jakiś sensowny programator, ewentualnie jakiś “myk” jak sprawnie zaprogramować ESP-01?
Wg “USB” z klimy przewody są podpięte (chyba) dobrze, zdjęcia przesyłam poniżej.
@Zbyszek jak Ty programowałeś? Możesz napisać?
@jar87
Przecież sam wrzucałeś linki do jakichś mostków USB-UART i nie kupiłeś żadnego?
Wyciągnij ESP-01 z tej płytki z konwerterem napięć i sflaszuj go “na pająka” (GPIO0 do masy, aby odpalił w trybie bootloadera umożliwiającego flashowanie), stosując np. typowe kabelki dla breadboardu z końcówkami żeńskimi.
Nie kupiłem Pominąłem ten element. Dziś dopiero otworzyłem kopertę,. a tam zonk.
masz jakiś schemat do trego albo co? Mam to połączyć ze zwykłą wtyczką usb?
A tak jeszcze spytam, nie spali mi wtedy ESP-01?
Założyłem radośnie, że masz mostek USB-UART, przecież ESP-01 nie ma żadnego sprzętu USB na pokładzie to niby jak miałoby być połączone z USB?
Tak przy okazji nie sugeruj się gniazdem “USB” w klimatyzatorze - nie je jest żadne USB!
Poszukam jakiegoś gotowego schematu w sieci, przecież nie będę rysował.
źródło nieznane (wyciągnąłem to z cache pinteresta)
to jest chyba stara wersja ESP-01 (nowe bodajże nie wymagają podciągania CH_PD do zasilania)
Ten schemat zakłada użycie dodatkowego zasilacza 3,3V