Jaka głowica termostatyczna Zigbee do HA Z2M

Aby uciąć dywagacje nad sensem takiej encji, napisz sobie templatkę takiego sensora:

...
  - name: Stan zaworu grzejnika XYZ
    unique_id: stan_zaworu_grzejnika_xyz
    state: >
      {% if (states('sensor.temperatura_pomieszczenia_xyz') < states('temperatura_docelowa_grzejnika_xyz')) %}
        {{"Zawór otwarty"}}
      {% else %}
        {{"Zawór zamknięty"}}
      {% end if %}
...

W ten sposób działa domyślnie smartny termostat. Ten prosty warunek załatwia Ci problem braku encji w głowicy. Stan sensora sensor.stan_zaworu_grzejnika_xyz będzie wskazywał aktualny stan zaworu. Natomiast wartość sensora sensor.temperatura_pomieszczenia_xyz odpowie Ci na Twoje pytanie, przy jakiej temperaturze zawór zmienia swój stan.

Nie mam żadnych doświadczeń z termostatami z zewnętrznym czujnikiem, ale podejrzewam, że jeśli jest taka funkcja, to pewnie w zamian może brakować kalibracji głowicy. @mulat też to napisał:

Logika wskazywałaby, że taka głowica mogłaby uzależniać otwarcie zaworu od jakiejś temperatury zewnętrznej. Pytanie, co nią jest: temperatura pomieszczenia? temperatura na zewnątrz domu? jeszcze coś innego? Obie pierwsze wartości możesz wyciągnąć wprost z HA (o ile masz jakąś integrację pogodową lub termometr w pomieszczeniu).
Skoro głowica daje możliwość reakcji na jedno z aż 4-ech różnych źródeł temperatury, to przestaję rozumieć o co tu chodzi, bo nie widzę wszystkich pozostałych encji termostatu na Twoim ekranie. Czyżby głowica była …przenośna i sama wybierała sobie jedno ze źródeł external? :smiley: Oczywiście to bzdura, dlatego napisałem, że nie mam doświadczenia z takimi termostatami…

Dokładnie dlatego unikałbym takich integracji i opierałbym się o wiarygodne dane z własnych urządzeń.

Z inegracją Better Termostat dałbym sobie spokój
chyba, że ostatnio została mocno poprawiona. Każda głowica ma swój algorytm. Co do głowicy, która ma opcję czujnika zewnętrznego i jednocześnie % otwarcia głowicy to danfoss ally. Działa bardzo dobrze aczkolwiek prezentuje się trochę średnio jeżeli komuś na tym zależy. Kiedy zaczynałem przygodę z głowicami też mi się wydawało, że otwarcie zaworu to ważny parametr. Teraz wcale na to nie zwracam uwagi, ważne, że głowice nie przegrzewają, dogrzewają i szybko reagują na zadane temperatury. I tak takim czynnikiem istotnym dla głowic aqara e1 jest częstotliwość podawania temperatury zewnętrznej. A więc żadne czujniki zigbee nie wchodzą w grę bo robią to zdecydowanie za rzadko. Wtedy pokój bedzie niedogrzany bądź przegrzany bo reakcje głowic są za wolne. Danfoss ally to bardzo dobra głowica moim zdaniem ale algorytmu nie próbuje zrozumieć nawet - robi co chce ale temperatura zadana jest idealna.

@Walimar przetestuj sobie Sonof TRVZB według tego poradnika Home Assistant Polska | Facebook
Wtedy bez problemu będziesz wiedział, kiedy i na ile głowica się otwiera. Versatile steruje otwarciem głowicy za pomocą parametrów “Valve opening degree” oraz “Valve closing degree”.

np:

W każdym pomieszczeniu mam termometry ZigBee i od nich chciałem uzależnić pracę głowic.
Nie do końca ogarniam algorytmy sterowania głowicami z wewnętrznymi czujnikami ale jak dla mnie pomimo stosowania kalibracji trudno utrzymać właściwą temperaturę sterowania. Jedna głowica jest w miarę otwartej przestrzeni i tutaj pół biedy ale inne modą być schowane za zasłonami, meblami lub innymi zabudowaniami i tutaj już jest problem. Dlatego zależy mi na odczycie temperatury z zewnętrznych termometrów które umieszczone są w miarę optymalnych miejscach.
Nie bardzo też ogarniam yamal i dlatego wolę gotowe integracje czy tutoriale.

U mnie termometry Xiaomi Mi2 LYWSD03MMC dają jako jedyne radę. raportują co 30 sek.

O i to jest jakieś światełko w tunelu. Zobaczymy co z tego będzie. dzięki.

Dlatego odpuściłbym sobie rozkminkę algorytmu, a temperaturę ‘zewnętrzną’ podawałbym do głowicy z termometra w pomieszczeniu. Gdy temperatura docelowa będzie równa tej z termometru, głowica powinna się zamknąć.
Czujnik wewnętrzny to czujnik w samej głowicy, który podaje temperaturę przy grzejniku, dlatego wymaga kalibracji i dlatego trudno Ci utrzymać właściwą temperaturę.

Dlatego zależy mi na sterowaniu głowicami z termometrów zewnętrznych, które już mam. Teraz czas przyszedł na głowice, które będą w miarę posłuszne.
Na razie wywaliłem integrację BT i testuje Versalite Thermostat zgodnie z sugestią @mulat.

Mam wrażenie, że chcesz koniecznie uniknąć tworzenia własnych automatyzacji, licząc na jakąś cudowną integrację, która zrobi to za Ciebie. Niestety, tak się nie da…

Zacznij może od najprostszego ćwiczenia. Przyjmij na chwilę, że:

• termostat nie ma żadnego czujnika temperatury i jest tylko zwyklym zaworem bez żadnej własnej ‘inteligencji’ (algorytmu działania) z jedynym sensorem wskazującym pozycję [ZAŁ] lub [WYŁ].
  • masz w pomieszczeniu smartny termometr z jedyną dostępną encją sensor.termometr_temperatura
  • brak w w twojej instancji HA jakiejkolwiek zainstalowanej integracji poza dodatkiem Z2M, skoro masz termostat i termometr Zigbee (nawiasem mówiąc, żadna integracja sama z siebie nie zrealizuje Ci automatyzacji ogrzewania.
  • Twoim zadaniem będzie zadbać o stałą temperaturę 22 st.C w pomieszczeniu.

Automatyzację otwarcia zaworu grzejnika musisz stworzyć sobie samemu. Czyli musi ona wywołać akcję otwarcia zaworu pod pewnym warunkiem. Może to wyglądać tak:

alias: Grzejnik OTW
description: "załączenie grzejnika gdy dzienna temp. w pomieszczeniu spada poniżej 22 st.C"

conditions:
  - condition: numeric_state
    entity_id: sensor.termometr_temperatura
    below: 22

actions:
  - action: climate.turn_on  # otwarcie grzejnika 
    metadata: {}
    data: {}
    target:
      device_id: climate.zawor_grzejnika
mode: single

Przenalizuj ten kod (np. za pomocą AI), a przekonasz się, że żadne wodotryski z termostatu tak naprawdę nie są Ci do niczego potrzebne.

Niestety, prędzej czy później, format YAML będziesz musiał opanować, bez tego nic w HA nie zrobisz… bo nawet go porządnie nie skonfigurujesz…

Natywny edytor automatyzacji znacznie uprości Ci zadanie. Możesz także posłużyć się Node-red’em (osobiście go uwielbiam), ale tego także trzeba się będzie nauczyć.

Skoro jeszcze nie do końca - jak piszesz - ogarniasz środowisko HA, zacznij od rzeczy najprostszych. Jak wiesz, HA to nie jest zwykła prosta adroidowa apka typu Smart Life czy eWelink, tutaj nic się nie bierze z niczego i dobrze byłoby, gdybyś od początku nad wszystkim panował. Pogoń za encjami, których i tak nie będziesz w stanie wykorzystać, może być nieco frustrujaca i zniechęci Cię do eksploracji pełnych możliwości HA, które jest potężnym narzędziem.

Piszę to wszystko abyś uniknął moich ‘błędów młodości’, gdy w pierwszych tygodniach pracy z HA zachłystywałem się ilością dostępnych integracji i urządzeń, jakie może obsługiwać…
Najważniejsze to czysta, wręcz maszynowa logika i metodyczne działanie ze zrozumieniem celu każdego własnego kroku.

Trochę zboczyłem z kursu, bo miało być tylko o wyborze termostatu… :wink:
Zatem wybrałbym dowolny termostat Zigbee, który (kolejność wg priorytetów ważności):

• jest w pełni zgodny z Z2M
  • pasuje do zaworu grzejnika (lub ma w zestawie stosowny adapter)
  • jest cichy i nie spala baterii po miesiącu
  • mieści się w założonym budżecie
  • jest akceptowalny wizualnie

Żadnych innych parametrów nie brałbym pod uwagę. Tyle ode mnie…

PS: Właśnie skończyłem tłumaczenie integracji Versatile Thermostat, Pewnie wkrótce na HACS pojawi się oficjalnie dostępna polska wersja językowa.

Masz rację :wink:

I tutaj pewnie też masz rację.

Przed wczoraj zainstalowałem integrację Versatile_Thermostat i nawet fajnie działa z Sonoffem. Trochę skomplikowana konfiguracja (jak się nie zna angielskiego) ale z tutorialem @jakubgocławski i tłumaczem google do ogarnięcia.
Dzisiaj spróbowałem podpiąć pod tą integrację dwie inne głowice które testuję:

AC-TRV360-ZIGBEE którą HA widzi jako : Tuya TS0601_thermostat control via MQTT | Zigbee2MQTT

Obie głowice mają opcję wskazań stanu zaworu ale po integracji z Versatile_Thermostat, już ich nie ma. Nie mają one encji wskazujących procent otwarci i zamknięcia głowicy, które ma Sonoff a które są potrzebne do prawidłowej konfiguracji.
Zastanawiam się czy integracja Versatile_Thermostat jest napisana pod Sonoffa i czy można pod nią podpinać inne głowice.
Jeszcze korci mnie sprawdzenie głowicy Aqara Thermostat E1 jak by ona zachowywała się z tą integracją.

A jak w miarę prosty sposób można ją dograć do Versatile_Thermostat już teraz, czy lepiej czekać jak się ukaże na HACS.

Miałem przez 2 sezony TS0601 i tutaj polegałem na wewnętrznym algorytmie. Sterowałem tylko harmonogramem ustawień temperatury z poziomu HA. Mialem znaczące zwroty z ogrzewania, koszt głowic zwrócił się kilkakrotnie w pierwszym roku.
Można je skonfigurować z Versatile ale efekt jest moim zdaniem mierny (regulacja temperaturą na głowicy).
W tym roku miałem zmienione zawory wraz z grzejnikami i pojawił się problem z tymi głowicami. Szczególnie jak otwierały się na 5% a zawór grzeje od 15%. Tutaj sprawdził się SONOFF i Versatile.
Nie szedłbym teraz w TS601 jak można mieć taniej bardziej dokładne rozwiązanie.
Versatile dobrze skonfigurowany trzyma temperature na poziomie 0,2-0,3 stopnia przy małych otwarciach zaworu co jest szczególnie polecane jak ma się podzielniki ciepła.
Dużo zależy też od tego jakie masz koszty i ile możesz zaoszczędzić wybierając lepsze głowice. Dla mnie SONOFF TRVZB to idealny stosunek ceny do jakości.

Trudno powiedzieć ile mogę zaoszczędzić. To mogę sprawdzić dopiero za jakiś czas. Na wielkie oszczędności raczej nie liczę. Mam dom ogrzewany kotłem gazowym z automatyką pogodową, która sprawuje się całkiem nieźle. Mam ogrzewanie mieszane tzn. trochę grzejników i trochę podłogówki. Na razie zabrałem się za grzejniki ale przyjdzie czas i na podłogówkę. Nie zależy mi na wyrafinowanej automatyce. Raczej podstawowej tzn. wyeliminowaniu przegrzewania lub niedogdrzewania pomieszczeń. Sporą część załatwia już automatyka kotła (harmonogramy itp).

Dokładnie z tego powodu pisałem poprzednio, że żadna cudowna integracja nie rozwiąże wszystkch problemów. Dlatego podsunąłem Ci pomysł przeanalizowania przykładu na automatyzację pomijającą brakujące sensory lub napisanie templatki własnych sensorów…
To nie jest tak, że głowica ma w sobie jakiś magiczny sensor raz na zawsze. Wszystko zależy od tego, jak oprogramowanie pokładowe (firmware) urządzenia jest interpretowane przez konkretną integrację. W jednej sensor aż się wyrywa na ekran, by w innej zniknąć zupełnie. Stąd taka mnogość integracji…

Możesz próbować skopiować pobrany plik pj.json do folderu /config/custom_components/versatile_thermostat/translations na swoim serwerze HA. Ale jeszcze nie mam pomysłu jak przestawić język na PL w samej integracji, bo nie znalazłem skryptu, który dostosowuje jej język do ustawień językowych HA.
Na razie czekam na akceptację tłumaczenia przez Autora integracji.

Jeśli trochę zagłębisz się w HA, to przyjdzie taki czas, że zmienisz zdanie (czego Ci życzę). Nie masz pojęcia jakie oszczędności może przynieść dobrze zrobiona automatyzacja… :slight_smile: W końcu właśnie po to ona jest! Ja wyłączyłem w piecu jego automatykę pogodową, choć to Vaillant, więc firma raczej z tych porządnych. A całe sterowanie ogrzewaniem zrobiłem wyłącznie w HA.
Nie chcę się chwalić swoimi wygenerowanymi już oszczędnościami, ale zaniemówiłbyś z wrażenia porównując moje dawne i obecne faktury za gaz… A czujniki i urządzenia wykonawcze, których mam w domu ponad 250, zwróciły się po 18. miesiącach… Dlatego nie porzucaj myśli o rozwijaniu swoich automatyzacji. To dopiero początek…

1 Like

BREAKING NEWS

Integracja Versatile Thermostat jest już oficjalnie dostępna na HACS w polskiej wersji językowej. Aby z niej korzystać, należy pobrać z HACS tę integrację raz jeszcze i zrobić restart HA.
Wszelkie komentarze do niej mile widziane na privie. :wink:

Przełączanie języka integracji następuje automatycznie, stosownie do wybranej wersji językowej HA UI. Tak jak podejrzewałem, brak jest dedykowanego skryptu przełączającego.

2 Likes

Testuję ostatnie 2 głowice, chociaż w 99% pójdę w Sonoffa TRVZB + integracja Versatile_thermostat. Chyba to najrosądnej wgąda i spełnienia moje oczekiwania. Teraz kiedy za sprawą @Krzysztonek jest po polsku, to już naprawdę super. Dzięki za ułatwienie życia.
Teraz zabieram się za ogarnięcie podłogówek. Szukam termostatu z sondą zewnętrzną który by
pracował w tzw. trybie chłodzenia. Tzn. włączał pompę obiegową gdy temperatura wzrośnie do x
C (np. 30C) i wyłączy ją gdy spadnie poniżej tej zadanej temperatury na podstawie wskazań z sondy zewnętrznej.
Znalazłem coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/termostat-tuya-wodne-ogrzewanie-podlogowe-ga-5a-ac95v-av240v-zigbee-led-16725754074?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:department:active&bi_c=Y2ZmYWVlZjgtNmY0OC00ZjQxLWE0ZTUtYjQzMzQxZGIyYjhjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=8587d93e-7d6e-46b5-8919-49d97d3f1e16
To chyba to:

Termostat występuje w 3 wersjach (GA, GB, GC). GA pownien nadać się do moich potrzeb…

To jeszcze jedno pytanie. Czy istnieje możliwość ustawienia w integracji VT aby termostat w głowicy działał on/off tzn, po włączeniu działał ze 100% otwarciem zaworu i wyłączał się 0% po osiągnięciu zadanej temperatury. Teraz działa płynnie na podstawie swojego algorytmu co nie do końca jest po mojej myśli.

Opcja Termostat na Przełączniku?

Ale to będzie działać na głowicy Sonoff TRVZB.
Jak zaznaczę funkcję auto startu i autostopu to program steruje głowicą taż swoim płynnym algorytmem tylko tylko nieco zmienionym.
Chyba, że coś nie tak robię albo nie do końca to rozumiem.

Dlatego podesłałem Ci link, ale go chyba zignorowałeś.
Popatrz na obrazek…

… i przeczytaj 6-punktowy opis w sekcji Wymagania wstępne.

1. Użytkownik, automatyzacja lub Harmonogram ustawia wartość zadaną poprzez preset albo bezpośrednio podając temperaturę.
  2. Okresowo termometr wewnętrzny (2) lub zewnętrzny (2b) przesyła zmierzoną temperaturę. Termometr wewnętrzny powinien być umieszczony w odpowiednim miejscu dla komfortu użytkownika: najlepiej w centralnej części przestrzeni mieszkalnej. Należy unikać umieszczania go zbyt blisko okna lub zbyt blisko grzejnika.
  3. Na podstawie wartości zadanych, różnych temperatur oraz parametrów algorytmu TPI (zobacz TPI), VTherm obliczy procent czasu włączenia.
  4. Następnie będzie regularnie wydawał polecenia włączania i wyłączania powiązanych encji typu switch (lub select albo climate).
  5. Te powiązane encje będą sterować fizycznym urządzeniem.
  6. Fizyczny przełącznik będzie włączał lub wyłączał grzejnik.

Potraktuj swoją głowicę jak regularny 0/1-owy przełącznik on/off.
Jak rozumiem, punkty 4-6 odpowiadają dokładnie temu, co chcesz osiągnąć.
Nie znam Twojej głowicy, ale domyślam się, że jej otwarcie to akcja typu: climate.turn_on (lub np. climate.set_temperature z max wartością) a zamknięcie to climate.turn_off (lub np. climate.set_temperature z min. wartością).
I tu powtórzę swoje słowa: do VTerm nie potrzebna jest żadna wymyślna głowica z dziesiątkami encji, tylko maszynowa logika i rozumnie skonfigurowana integracja.
W przeciwnym razie nie rozumiem Twojego problemu. Z pewnością inni są ode mnie lepsi w te klocki…

Przepraszam, wiem, że moje pytania i problemy wydają się banalne. Link i schemat analizowałem kilka razy. Ustawiłem nawet integrację na podstawie podesłanie o linku (Auto-start, auto-stop). Ale algorytm też zmieniał na bieżąco procentowe otwarcie zaworu tak jak w poprzedniej wersji ustawienia. Dlatego też nie widziałem większej różnicy między tymi dwoma ustawieniami.
Z tego co się domyślam z instrukcji z linku to program przez cały czas włącza i wyłącza głowicę i to ma być to on/off a niezależnie ustala procentowe otwarcie głowicy. (moja luźna próba zrozumienia działania - nie wiem czy poprawna).
Mi raczej chodziło o możliwość stworzenia sytuacji gdzie głowica jest całkiem zamknięta 0% lub całkiem otwarta 100%, bez pośrednich wartości. Np. Przy 21C otwiera się od razu na 100% i zamyka się na 0% przy 22C. W tym czasie nic algorytm nie miesza.
Pierwsza że tak powiem wersja integracji VT jest też dla mnie ok, ale chciałem sprawdzić czy można zrobić na drugiej wersji.
Próby robię na głowicy Sonoff TRVZB.
Mam takie encje:

Dla mnie ten schemat jest nie do końca zrozumiały. Nie wiedziałem czy świtach to głowica czy też inny element wykonawczy. Stąd moje pytania.

Właśnie o tym jest tam mowa…
przykład wymuszenia 0% to włączenie trybu antyzamarzania (to zamyka głowicę do zera i równocześnie uniemożliwia realne zamarznięcie instalacji CO bo otworzy się ona w okolicach 4-5C)

przykład wymuszenia 100% ustaw jakiś ręczny tryb grzania dla którego w głowicy zdefiniujesz absurdalnie wysoką temperaturę docelową (np. 50C), być może w ogóle nie ma sensu otwierać do 100%, ale gwarantuję, że jeśli dasz dostatecznie wysoką temperaturę docelową, to jaki by nie był algorytm w głowicy, to otworzy ją na 100% lub w wystarczającym stopniu do szybkiego grzania.

Taki trochę off-topic:
Nie przepraszaj i nie wiń siebie za brak wiedzy, bo skończysz depresją :wink:
Wielokrotnie przekonywałem się, że nasze Forum to nie jest jakaś Loża Szyderców, którzy chcą pastwić się nad niewiedzą innych.Jak widzisz, na szczęście mamy tu grono naprawdę mądrych i doświadczonych użytkowników i profesjonalistów, zawsze któryś chętnie pomoże.
Twoim problemem jest chyba …sposób rozumowania i próba przełożenia pomysłu na integrację ‘jeden-do-jednego’ w sposób, który sobie założyłeś, co z pewnością nie jest dla Ciebie łatwe (i nie wiadomo, czy do końca poprawne). Do pracy z nieco wyrafinowanymi integracjami (a VTerm z pewnością taką właśnie jest) potrzebne jest myślenie maszynowe. To zwykle przychodzi z doświadczeniem, gdy nagle rano się obudzisz, i zdziwisz się, że… to takie oczywiste. Więc nie porzucaj marzeń! Czytaj, pytaj i próbuj, a niedługo to Ty będziesz pomagał innym :slight_smile:

1 Like