Aby uciąć dywagacje nad sensem takiej encji, napisz sobie templatkę takiego sensora:
...
- name: Stan zaworu grzejnika XYZ
unique_id: stan_zaworu_grzejnika_xyz
state: >
{% if (states('sensor.temperatura_pomieszczenia_xyz') < states('temperatura_docelowa_grzejnika_xyz')) %}
{{"Zawór otwarty"}}
{% else %}
{{"Zawór zamknięty"}}
{% end if %}
...
W ten sposób działa domyślnie smartny termostat. Ten prosty warunek załatwia Ci problem braku encji w głowicy. Stan sensora sensor.stan_zaworu_grzejnika_xyz będzie wskazywał aktualny stan zaworu. Natomiast wartość sensora sensor.temperatura_pomieszczenia_xyz odpowie Ci na Twoje pytanie, przy jakiej temperaturze zawór zmienia swój stan.
Nie mam żadnych doświadczeń z termostatami z zewnętrznym czujnikiem, ale podejrzewam, że jeśli jest taka funkcja, to pewnie w zamian może brakować kalibracji głowicy. @mulat też to napisał:
Logika wskazywałaby, że taka głowica mogłaby uzależniać otwarcie zaworu od jakiejś temperatury zewnętrznej. Pytanie, co nią jest: temperatura pomieszczenia? temperatura na zewnątrz domu? jeszcze coś innego? Obie pierwsze wartości możesz wyciągnąć wprost z HA (o ile masz jakąś integrację pogodową lub termometr w pomieszczeniu).
Skoro głowica daje możliwość reakcji na jedno z aż 4-ech różnych źródeł temperatury, to przestaję rozumieć o co tu chodzi, bo nie widzę wszystkich pozostałych encji termostatu na Twoim ekranie. Czyżby głowica była …przenośna i sama wybierała sobie jedno ze źródeł external? Oczywiście to bzdura, dlatego napisałem, że nie mam doświadczenia z takimi termostatami…
Dokładnie dlatego unikałbym takich integracji i opierałbym się o wiarygodne dane z własnych urządzeń.
Z inegracją Better Termostat dałbym sobie spokój
chyba, że ostatnio została mocno poprawiona. Każda głowica ma swój algorytm. Co do głowicy, która ma opcję czujnika zewnętrznego i jednocześnie % otwarcia głowicy to danfoss ally. Działa bardzo dobrze aczkolwiek prezentuje się trochę średnio jeżeli komuś na tym zależy. Kiedy zaczynałem przygodę z głowicami też mi się wydawało, że otwarcie zaworu to ważny parametr. Teraz wcale na to nie zwracam uwagi, ważne, że głowice nie przegrzewają, dogrzewają i szybko reagują na zadane temperatury. I tak takim czynnikiem istotnym dla głowic aqara e1 jest częstotliwość podawania temperatury zewnętrznej. A więc żadne czujniki zigbee nie wchodzą w grę bo robią to zdecydowanie za rzadko. Wtedy pokój bedzie niedogrzany bądź przegrzany bo reakcje głowic są za wolne. Danfoss ally to bardzo dobra głowica moim zdaniem ale algorytmu nie próbuje zrozumieć nawet - robi co chce ale temperatura zadana jest idealna.
@Walimar przetestuj sobie Sonof TRVZB według tego poradnika Home Assistant Polska | Facebook
Wtedy bez problemu będziesz wiedział, kiedy i na ile głowica się otwiera. Versatile steruje otwarciem głowicy za pomocą parametrów “Valve opening degree” oraz “Valve closing degree”.
W każdym pomieszczeniu mam termometry ZigBee i od nich chciałem uzależnić pracę głowic.
Nie do końca ogarniam algorytmy sterowania głowicami z wewnętrznymi czujnikami ale jak dla mnie pomimo stosowania kalibracji trudno utrzymać właściwą temperaturę sterowania. Jedna głowica jest w miarę otwartej przestrzeni i tutaj pół biedy ale inne modą być schowane za zasłonami, meblami lub innymi zabudowaniami i tutaj już jest problem. Dlatego zależy mi na odczycie temperatury z zewnętrznych termometrów które umieszczone są w miarę optymalnych miejscach.
Nie bardzo też ogarniam yamal i dlatego wolę gotowe integracje czy tutoriale.
U mnie termometry Xiaomi Mi2 LYWSD03MMC dają jako jedyne radę. raportują co 30 sek.
O i to jest jakieś światełko w tunelu. Zobaczymy co z tego będzie. dzięki.
Dlatego odpuściłbym sobie rozkminkę algorytmu, a temperaturę ‘zewnętrzną’ podawałbym do głowicy z termometra w pomieszczeniu. Gdy temperatura docelowa będzie równa tej z termometru, głowica powinna się zamknąć.
Czujnik wewnętrzny to czujnik w samej głowicy, który podaje temperaturę przy grzejniku, dlatego wymaga kalibracji i dlatego trudno Ci utrzymać właściwą temperaturę.