Aby uciąć dywagacje nad sensem takiej encji, napisz sobie templatkę takiego sensora:
...
- name: Stan zaworu grzejnika XYZ
unique_id: stan_zaworu_grzejnika_xyz
state: >
{% if (states('sensor.temperatura_pomieszczenia_xyz') < states('temperatura_docelowa_grzejnika_xyz')) %}
{{"Zawór otwarty"}}
{% else %}
{{"Zawór zamknięty"}}
{% end if %}
...
W ten sposób działa domyślnie smartny termostat. Ten prosty warunek załatwia Ci problem braku encji w głowicy. Stan sensora sensor.stan_zaworu_grzejnika_xyz będzie wskazywał aktualny stan zaworu. Natomiast wartość sensora sensor.temperatura_pomieszczenia_xyz odpowie Ci na Twoje pytanie, przy jakiej temperaturze zawór zmienia swój stan.
Nie mam żadnych doświadczeń z termostatami z zewnętrznym czujnikiem, ale podejrzewam, że jeśli jest taka funkcja, to pewnie w zamian może brakować kalibracji głowicy. @mulat też to napisał:
Logika wskazywałaby, że taka głowica mogłaby uzależniać otwarcie zaworu od jakiejś temperatury zewnętrznej. Pytanie, co nią jest: temperatura pomieszczenia? temperatura na zewnątrz domu? jeszcze coś innego? Obie pierwsze wartości możesz wyciągnąć wprost z HA (o ile masz jakąś integrację pogodową lub termometr w pomieszczeniu).
Skoro głowica daje możliwość reakcji na jedno z aż 4-ech różnych źródeł temperatury, to przestaję rozumieć o co tu chodzi, bo nie widzę wszystkich pozostałych encji termostatu na Twoim ekranie. Czyżby głowica była …przenośna i sama wybierała sobie jedno ze źródeł external?
Oczywiście to bzdura, dlatego napisałem, że nie mam doświadczenia z takimi termostatami…
Dokładnie dlatego unikałbym takich integracji i opierałbym się o wiarygodne dane z własnych urządzeń.