Maly update bo pierwszy element tej ukladanki u mnie:
Pod HA wybor padl na Dell Wyse 5070 z Pentium Silver J5005 8 GB RAM 120 GB SSD m2 SATA
Na sprzecie HASS OS generic ze wszystkimi dodatkami z wylaczeniem influxdb ← tutaj zapis bedzie na serwer. Pobor mocy 3.7-3.9 W w spoczynku wg wtyczki EC-LZ01 ( Watomierz Licznik Miernik Zużycia Prądu Energii 10617468286 - Allegro.pl) zrobie pomiar wtyczka SHP13 dla weryfikacji jak juz zakoncze przenoszenie VM HA na ten sprzet. Duzo wiecej jednak nie powinno byc.
Jeśli poleciałeś w generic, to prawdopodobnie (no nie znam konfiguracji twojej instalacji) będziesz mógł odzyskać jeden DIMM 4GB (jeśli masz 2).
Nie znam konstrukcji tego watomierza, ale jaka by nie była jego konstrukcja będę mu wierzył bardziej niż we wskazanie BW-SHP13
SHP13 z esphome jest miarodajny akurat mam stare oprogramowanie, kazda wtyczke jaka mam sprawdzalem z tym zwyklym sciennym ktory mierzylem wlasnie tego Della i dane sie zgadzaly to znaczy nie bylo bledu wiekszego niz 1-2% bo wiadomo taki pomiar obarczony duzym bledem.
Tak kostki dwie - troche niby powinno mniej pradu brac ale i tak nie jest - prawde mowiac nie mam gdzie tej kostki przelozyc poza schowaniem na strych wiec chyba zostanie.
@szopen ma racje juz mi sie myli - lezy mi tu jeszcze kilka SHP6 i mam dwie fajne Xiaomi Plug na zigbee - ciezko juz je dostac.
Hmm SHP13 jest przecież Zigbee?
Aktualizacja jak obiecalem - po przeniesieniu VM na Fujitsu S740 o ktorym pisalem wczesniej zuzycie pradu mierzone tym samym przyrzadem - srednio 4.5 W w idle (skacze miedzy 3.6-5.2 z naciskiem na mniej niz 4.5 W). Zaznaczam ze influxdb oraz z2m jest na NASie jako kontenery. Poza tym calkiem spora instalacja - 145 urzadzen zigbee, Sonos, Google Home, Frigate itp.
W stresie tj podczas uzywania gui czy konfiguracji wzrasta do okolo 7 W ± ze skokiem maks 9.4 W - nigdy nie widzialem zeby przeskoczylo granice 10 W na tej wtyczce z tym sprzetem.
Jednym slowem polecam fajny, pasywny, wydajny sprzet. Mam troche esphome i tutaj tez sie nie zawiodlem - kompilacja przebiega bardzo sprawnie.
Druga sprawa - moze kogos zainteresuje:
Serwer Unraid oparty o Fujitsu D3402-D21 + Core i5-7500 + 2x8 GB RAM; zasilacz Corsair RM550x w idle pobor pradu mierzony ta sama wtyczka ktora Fujitsu S740 - srednio >7.5 W (6.5 - 7.4 W). Bedzie troche wiecej bo dojdzie dysk NVME oraz kontroler PCIE-SATA oparty o ASM1166 - po aktualizacji firmware bardzo dobrze dziala z intelowym powertop i da sie wprowadzic w stan uspienia.
Zakladam ze po dodaniu tych obu kart rozszerzen zuzycie bedzie na poziomie 11-12 W w idle z wylaczonymi dyskami. Jesli ktos chcialbym akurat postawic maszyne taka i np uruchomic HA w dockerze czy VM to polecam rozwiazania oparte o plyty Fujitsu no i Intela bo duzo bardziej energooszczednie pracuje.
Zdam relacje jak przeniose macierz i uruchomie wszystkie uslugi - Frigate powinien troche zwiekszyc zuzycie bo raz ze zawsze pare % procesora potrzebuje a dwa ze Coral tez bierze te 2 W chyba.
Przywrócił Ci się backup wraz ze wszystkimi dodatkami przy przejściu z VM do HAOS? U mnie przywrócił backup, ale krzyczy, że config jest zły - bo zawiera wpisy dot. dodatków oraz dodatków z HACS - ale ani jednego dodatku nie zainstalowało, jak to przywrócić aby przenieść 1:1 całość?
Zawsze zalecam pozostawić nienaruszony stary nośnik z instalacją poprzedniego typu (by w razie problemów po prostu podmienić dysk na stary i odpalić starą nienaruszoną instalację).
Wracając do tematu:
Konfiguracja sieci musi być taka sama jak w sytuacji sprzed zmian (czyli np. nowy HAOS-generic musi mieć ten sam adres co dawny HAOS na VM) bo tego wymagają niektóre Dodatki, instalacja musi mieć dostęp do internetu.
Z tego co wiem trzeba poczekać na reinstalację Dodatków (muszą się zbudować od nowa, co trochę trwa i wymaga dostępu do internetu - po przywróceniu backupu na etapie onboardingu trzeba sporo odczekać, przy kiepskim łączu do paru godzin przed jakimkolwiek dalszym ruchem).
Backup możesz też przywracać już później metodą “na raty” (nawet korzystając z tego samego backupu), wtedy zostają wrzucone pliki zawarte w backupie “jak są”, ale jeśli był np. uszkodzony supervisor w momencie tworzenia backupu, to istnieje potencjalne niebezpieczeństwo, że Dodatki się nie odbudują (backup ich nie zawiera, ma tylko konfiguracje) i będzie trzeba je doinstalować ręcznie.
Warto dysponować kilkoma różnymi pełnymi Backupami - gdyby jeden z nich był uszkodzony.
Jeśli każdy backup masz uszkodzony, to być może coś w instalacji “bruździło” przy przygotowywaniu backupu.
Możesz w takim wypadku np. odpalić starą instalację, zatrzymać ręcznie w niej dodatki (lepiej wszystkie) i stworzyć w takim stanie backup, który użyjesz przy migracji (generalnie migrowana instalacja powinna być możliwie w “zdrowym stanie”).
Jeśli migrujesz np. na inny sprzęt to należy wyłączyć starą instalację w momencie odzyskiwania backupu na nowej (w przeciwnym razie będziesz miał konflikty w sieci, nie mogą pracować równocześnie 2 identyczne instalacje będące swoimi klonami).
PS w HACS nie ma Dodatków (żadnych) tam są tylko komponenty niestandardowe, ich brak może świadczyć o uszkodzonym Backupie (są one w gałęzi HA).
Instalacja działa bez problemów na VM, dostałem teraz docelowy komputerek od Chińczyka, który BTW śmiga rewelacyjnie - jest 100% bez wentylatorowy i w obudowie “prawie” przemysłowej (obudowa jest radiatorem, ale brak szyny din do montażu stąd prawie) Topton 6W Ultra X86 Mini PC Pentium N3700 N3160 czterordzeniowy komputer przemysłowy bez wentylatora kieszonkowy komputer GPIO Dual Gigabit LAN 2xUSB3.0| | - AliExpress - jak ktoś szuka to polecam, są też mocniejsze np. Topton Intel 12th Gen Elkhart Lake, dzięki czemu J6412 bez wentylatora Mini PC podwójny Gigabit LAN 2x RS232 4x usb elektryczne podnoszenie szyb 11 Linux komputer przemysłowy| | - AliExpress
Pobór tego N3700 z zasilaczem 230/12 to 4-5W - w ostrym stresie dolatuje do 10-12W.
Po przywróceniu kopii wszystko jest jak było ale nie ma dodatków - ręcznie mogę je zainstalować - spodziewałem się przywrócenia wszystkiego 1:1 bez zabawy, spróbuję jeszcze zmienić adres IP na ten sam co poprzednia maszyna jak opisywałeś i zobaczymy.
Jeśli nie ma Dodatków (a są w backupie?) to zamiast instalować wszystko od nowa poszukaj przyczyny problemu, spróbuj przywracania częściowego z tego pełnego backupu.
Do odbudowy Dodatków nie jest potrzebny stary adres tylko dostęp do internetu, stary adres jest potrzebny tylko dla wybranych (np. brokera MQTT) do ich poprawnej pracy, to nie ma nic wspólnego z brakiem lub obecnością kontenera z Dodatkiem.
Byleś w Sklepie, aby zweryfikować czy masz repozytoria i kontenery - zrób jakieś screenshoty i pokaż.
Podobne dotyczy HACS (uruchamia się?) - zawiera repozytoria? masz w jego dashboardzie kafelki zainstalowanych komponentów?
Nie ma ani jednego dodatku - są w sklepie - można je zainstalować ręcznie, po ręcznym dodaniu działają z configiem z kopii. Próbowałem przywrócić dodatki ręcznie z backupu (nawet z konsoli) to pomyśli chwilę napisze, że przywrócił, a nic się nie pokazuje - po dodaniu ich ręcznie “ze sklepu” wszystko trybi.
W integracjach pokazuje np. localtuya, ale jest nieaktywny, muszę dodać HACS i tam dodać localtuya zrobić restart i działa ze stara konfiguracją.
Zostawiam na razie HA na virtualnej maszynie bo nie mam czasu się bawić z tym, powrócę do tematu za kilka tygodni jak wrócę z delegacji, bo dziwne to.
To wskazuje na uszkodzony backup - następnym razem spróbuj tak jak pisałem - po zatrzymaniu Dodatków.
Backup mam ustawiony z automatu codziennie do google drive (full) i jego brałem. Może zrobię z konsoli na VM ha snapshot new i potem przywrócę go na system - zobaczę jak będzie czasu więcej
Ja akurat robilem od podstaw i przenosilem po kolei co moglem, troche koncepcje zmienilem wiec sila rzeczy tak wyszlo. Dodatki to prosta sprawa przeniesc katalog custom_components i ewentualnie jesli ich w hacs nie ma to dodac recznie.
Fajny ten topton - dzieki za linki
W HACS nie ma Dodatków i nigdy ich nie było, ani nie będzie…
To są Komponenty niestandardowe (Custom component).
Musimy dbać o zachowanie terminologii, bo Dodatki to po prostu dockerowe kontenery (żyją we “własnych oddzielnych od HA światach”), a Komponenty (niestandardowe) modyfikują działanie samego HA.
Wrzuciłem na nowo obraz HAOS, zmieniłem IP na takie samo, przywróciłem kopię ale z konsoli zamiast przez stronę i wszystkie dodatki zainstalowało i działa 1:1 jak poprzednio
Muszę teraz powalczyć, aby możliwie zmniejszyć ilość zapisów na dysk ssd (zminimalizować ilość logów itd.)
Odświeżę kotleta, jakieś aktualne rekomendacje na NUCa do obsługi HA i NodeRed? Może ktoś ma coś sprawdzonego na N95/100?
NUC to tylko zastrzeżona nazwa handlowa należąca do intela (i na mocy umowy może jej używać teraz Asus, bo podobno kilka ostatnich generacji NUCów i tak powstawało w fabrykach Pegatrona), ale pecet to pecet, działać musi.
Wśród chińskich produktów NUCoodobnych wybierz takie z mniej egzotycznymi kartami Ethernet, z niewlutowanym RAMem, ani kartą WIFi czy eMMC zamiast ssd to szansa na kompatybilność będzie większa (najwyżej wymienisz sobie problematyczne podzespoły).
Wsparcie dla UEFI od lat jest obowiązkowe, a Chińczycy raczej nie blokują możliwości wyłączenia secure boot
(no ale jeśli masz możliwość to się upewnij, że się da, bo bez tego HAOSa sobie nie poużywasz tylko raczej Windows…).
Pojawia się ciekawa alternatywa dla RPi czy innych SBC. Moim zdaniem wymiata, bo jest na Intel N100 i Radxa bardzo sensowdnie wycenia te nieprzeciętne płytki z całkiem interesującymi peryferiami (jest nawet POE).
Pierwsze sztuki z 8GB RAM wyprzedały się w kilka minut.
Obejrzałem, poczytałem i nie planuję zakupu.
Choć… w pierwszej chwili kusiło (bo osprzętu od malin to się u mnie kisi sporo).
Z jednej strony ciekawe flaki i dobra cena (ciekawe czy na stałe) - wreszcie ktoś pomyślał by wypuścić N100 z pamięciami LPDDR5 zamiast LPDDR4/DDR4, czy SBC z jakąś normalną kartą WiFi/BT z gniazdami antenowymi zamiast okrutnie słabej anteny ceramicznej jak w malinach.
No i opcja dołożenia HAT’a PoE (w sumie maliny też mają taką możliwość)
Z drugiej strony ta karta WiFi/BT niestety wlutowana (więc trzeba decydować na starcie jaka ma być wersja), płytka niby w formacie zgodnym z maliną 4B (chyba jest jasne na jakiego klienta ten sprzęt stargetowano), więc na logikę choćby obudowa będzie pasować ALE procek jest zamontowany… od spodu PCB, więc będzie cyrk z pasującym chłodzeniem albo zrezygnujemy z akcesoriów pasujących z maliny, wprawdzie N100 nie jest grzejnikiem ale ciekawe ja się to sprawdzi w obudowach od maliny. Ze względu na ograniczony rozmiar tego formatu PCB miejsce na dysk nvme tylko w formacie m.2 2230 (czyli mocno ograniczony wybór modeli).
No i generalnie konstrukcja typowa dla SBC, czyli nikt się zapewne nie przejął generowaniem zakłóceń RF - ciekawe czy kłopoty z koordynatorami Zigbee będą takie same jak u użytkiwników malin (czyli pajęczarstwo i tak gwarantowane) no i druga typowa wada SBC - konfiguracja sprzętowa ustalona na stałe - RAMu w razie potrzeby nie dołożymy czyli na starcie decydujemy czy ma być 4GB/WiFi5 czy 8GB/WiFi6
Hmm jako układ sterujący GPIO wykorzystano RP2040 (czyli MCU znany z RPi Pico), niby ciekawie pożenione GPIO z intelem. ale takie konstrukcje trochę pachną Frankensteinem.
(OFF TOPIC no muszę powiedzieć, że widziałem już takiego kundla zszytego z ESP32 wraz z RP2040, ale nie umiałem wymyślić sensownego zastosowania i jeśli ktoś nie wymyśli urywającego tyłek projektu to szkoda mi pieniędzy na zbyt dziwne rozwiązania by zajmowały mi miejsce w szufladach)