U jakiego operatora forumowicze mają karty SIM dedykowane do smart-domu? (mam na myśli np. kartę SIM w centralce alarmu, albo numer pod jakim rejestrujecie konto signala na potrzeby powiadomien itp)
Ja poki co wybrałem Plusa, bo teoretycznie jest najtaniej (niby 10 zl i konto ważne ok) - ale jak się okazuje jest to bzdura, a konto mam drenowane spamem (kazdy SMS ktory przychodzi na ten numer jest forwardowany przez centralke alarmowa do domownikow, wiec jedna otrzymana reklama czy powiadomienie kosztuje mnie ok 2 zl).
Z tego co gadalem np. z T-Mobile, to sobie krzyczą 25 zł miesięcznie, co jest bez sensu, bo ja z tego numeru ani nie dzwonie, ani nie odbieram, po prostu - raz na czas wysylam lub odbieram SMSa, no i chce mieć pewność, że numer jest aktywny - kiedys uzywalem Virgin mobile, bo przeoczylem doładowanie i… usuneli numer bez możliwości przywrócenia.
Może znacie jakies fajne oferty telemetryczne, alboco?
Proponuję T-Mobile na kartę z taryfą Frii i włączonym pakietem “Bez limitu za 1 zł dziennie” - https://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/documents/zmiany/zmiany20210429/D_007_0014114_0007.pdf
Płacisz 1 zł dziennie tylko jeżeli czegoś użyłeś: Opłata Dzienna naliczana jest po zrealizowaniu pierwszego danego dnia połączenia na krajowe numery komórkowe lub stacjonarne lub wysłania SMS-a na krajowe numery komórkowe lub wykorzystaniu krajowej pakietowej transmisji danych powyżej 5MB. Pierwsze 5MB transmisji danych zrealizowanych w ciągu danego dnia nie powoduje naliczenia Opłaty Dziennej, z zastrzeżeniem limitu dni, wskazanego w pkt 3.7. poniżej. Aktywacja niniejszej Oferty skutkuje ustawieniem nowej daty Ważności Konta, która będzie wynosić 365 dni.
Tak więc jeżeli centralka alarmowa wyśle 20 SMSów wciągu 3 dni, zapłacisz za to 3 zł - po złotówce za każdy dzień. Czy trzeba czegoś więcej?
Ja zapomniałem o ważności konta, przypomiało mi się chyba po 6 miesiącach, numer po weryfikacji danych został odblokowany podczas rozmowy na czacie z konsultantem T-Mobile.
@shalak Do twoich zastosowań prawdopodobnie nada się Play na kartę odNowa, nie ma w nim nic za darmo (edit: jednak coś jest - rozmowy i SMSy do Play), ale przy niskim wykorzystaniu być może będzie optymalnie o ile chodzi o zarządzanie przez SMS.
A te forwardy to wyłącz lub filtruj.
Sam posiadam takowe dwie karty czyli Play odNowa ( traccar ) i koszt to 100 PLN na rok czasu. Warunek to musi być ruch na karcie - transmisja.
Opcja druga - tylko nie wiem czy się nada ( nie są normalnie dostępne dla osób fizycznych ) to dedykowane karty do IoT właśnie - mają priorytet transmisji przed zwykłymi kartami.
To tak uściślając odNowa - by ważność karty nie przepadała i nie było “opłaty za bezczynność” ruch musi być jakikolwiek, w ich rozumieniu płatny (choćby 1 SMS wychodzący/m-c, pakiet 100SMS do innych sieci 5zł “bezterminowy”), transfer danych jest tam stosunkowo drogi, więc sens tylko do zastosować które nie używają sporych ilości danych (największy=najtańszy pakiet to 6GB/25zł “bezterminowy”, najtańszy=jednostkowo najdroższy 1GB/5zł, a bez pakietu jeszcze 2x drożej).
No tak, dlatego to podkreślam, bo mi zdalny “smart-dom” (a taki temat wątku) generuje średnio licząc koło 30GB-40GB ruchu miesięcznie (sprawdzone przez ostatnie kilka lat, w tym jest transfer używany przez zdalny dostęp do HA, 2 kamer, i centralki Vera, która tego ruchu chyba zużywa najwięcej).
Nie mam na myśli @shalak, bo on zdefiniował swoje wymagania dość jasno i raczej odNowa może być w tych warunkach optymalna, ale przyszłych czytających, bo podobnych wątków raczej brak.
A akurat podstawowy dostęp do internetu we wszystkich lokalizacjach mam GSM (LTE) więc tam używam albo Plusa albo Orange i oba rozwiązania mają sens przy transferach w granicach 100GB miesięcznie (tam gdzie trochę przekraczam te 100GB mam Plusa, ale tam jest dodatkowy pakiet 200GB transferu nocnego w cenie abo, więc i tak się mieszczę w podstawowym abo).
Na całkowitym tzw zadupiu gdzie nie ma przysłowiowo nic to skłaniał bym się raczej na Internet Satelitarny ale to drogie jak cholera.
Bo nawet po wioskach jest radiówka a w ostateczności jakiś GSM - tylko wracamy do pkt wyjścia czyli ilości danych generowanych przez instalacje.
To może uzupełnię - lokalizacja, gdzie mam Orange to akurat “totalne zadupie” i ten jeden BTS uratował mi tu tyłek (wcześniej, póki oranżada nie postawiła stacji, trzeba było chodzić na górkę by zadzwonić i akurat sięgał w taki biedny sposób tylko Plus, teraz wszyscy inni operatorzy, ale bodajże bez Playa - tu tylko roaming krajowy, też postarali się o zasięg, bo wszyscy masowo przechodzili do oranżady :D), “dzięki” temu mam do dziś skitrane anteny kierunkowe GSM (swoją drogą są w ogłoszeniach, bo już niepotrzebne)
Internetu satelitarnego używałem kilka (chyba już -naście?) lat temu i pomijam już cenę, bo tanie oferty wymagają “ziemskiego” uplinka, a takie z obustronnym transferem kosmicznym mają pinga po 10sekund (minimum to bodajże 4s.), więc realne zastosowania są mocno ograniczone…
W tej chwili dostępny jest już Starlink z parametrami nieco bardziej zbliżonymi do ziemskiego dostępu (ping ma być porównywalny z LTE, nie miałem okazji korzystać z tego systemu jak na razie), ale cena w PL wciąż dla zdesperowanych (a Musk bodajże zapowiadał okolice poniżej 30$/m-c).
W Virgin Mobile jest pakiet MINI3. Miesięczny koszt 3 zł, zawiera 30 sms + 30 minut + 300 mb. Nie widzę go na ich stronie ale jest w aplikacji mobilnej.