Jaki sterownik do rolet (Zigbee)?

Ja mam podpięty testowo pod żarówki i działa ok, tzn. żarówki migają.

Dodatkowo można sterować przyciskiem fizycznym na ścianie i zmienia się stan w HA.
To jest to czego szukałem, docelowo planuję dokupić na każdą roletę plus centralny przycisk na wszystkie.

Tak działają wszystkie sterowniki rolet - sterowanie z przycisku podłączonego do modułu.

Rozwiniesz swoje rozwiązanie na ten “przycisk centralny”, co i do czego będzie podłączone?

Tak chodzi o tzw scene switch.
Ma być podłączony do podnoszenia i opuszczania wszystkich rolet.
SonOff SwitchMan R5 nie działał z Z2M jakby co, musiałem kupić Tuya TS0043

Cześć, jak podłączyłeś ten sterownik jako centralny, on nie ma wyjścia na centralne sterowanie ?

On nie ma żadnego wyjścia na sterowanie bo to jest przełącznik scen, wysyła tylko stany do HA ( 1_single, 1_double, 1_hold, 2_single, 2_double, 2_hold, 3_single, 3_double, 3_hold). Piszesz sobie automatyzację, skrypt i podnosisz sobie grupę rolet.

A możecie polecić sterownik który wspiera również włącznik centralny ?

Jak sobie wyobrażasz realizację tego w systemie bezprzewodowym inaczej niż na poziomie bramki sterującej siecią?
(taką bramkę stanowi też oprogramowanie serwera ZHA lub serwera Z2M, nie musi to być sprzęt fizyczny dedykowany tylko do takiego celu)

W systemie bezprzewodowym jest tak jak mówisz oprogramowujesz to Z2M. Mi elektryk położył instalację w ten sposób że z każdej puszki roletowej mam wyprowadzone sterowanie do centralnej puszki przy wyjściu, w założeniu ma zamykać/otwierać wszystkie rolety.
Znalazłem sterownik SRP-01 ZAMEL który posiada wyjście centralne, jednak nie ma sterowania bezprzewodowego/zigbee. Chciałbym już wykorzystać włącznik centralny w przypadku awarii Z2M dlatego szukam hybrydy.

Jakby rozumiem intencje (i rozumiałem je zanim uściśliłeś sytuację), ale Zigbee jest zaprojektowane od początku do końca jako rozwiązanie bezprzewodowe, więc szczerze wątpię, że znajdziesz moduł do rolet, który dubluje te funkcje bezprzewodowe przewodowo (choć Chińczycy są bardzo pomysłowi, więc kto wie?).

Szukam u Chińczyków, jak coś znajdę dam znać.

Ja od kilku lat używam modelu TS130F. Wprawdzie nie jest on stricte zewnętrzny, ale działa dość żwawo od dłuższego czasu, choć pracuje w warunkach zewnętrznych.
Istnieją także odmiany dopuszkowe, więc atmosfera im niestraszna.
Sterownik wystawia w Z2M takie oto encje:

Jeśli marzysz o centralnym sterowaniu Zigbee, zainstaluj wszędzie taki sam model przełącznika, utwórz grupę dodając do niej wszystkie sterowniki i …po temacie. Triggerując akcję z tymi sami parametrami dla całej grupy, uzyskasz pożądany efekt centralnego zarządzania wszystkimi roletami.

Szukam u Chinczyków, jednak póki co bezowocnie.

@marcin1
nie jestem zaskoczony

@Krzysztonek
nie widziałem jak dotąd żadnego wykonania TS130F by miało wejście sterowania centralnego, nawet taki moduł nie ma

Jest taki,

Jest taki który posiada dwa wejścia pod włącznik fizyczny, można podpiąć tą samą żaluzję pod dwa sterowania, jednak trochę się obawiam że przez przypadek spalę silnik.

Pod tym linkiem jest moduł 2-obwodowy (na 2 rolety), ale centralnego sterowania nie widzę…

Centralnego sterowania nie ma. Pierwsza myśl aby pod jeden kanał podłączyć włącznik lokalny, a drugi kanał wykorzystać jako włącznik centralny, czyli ta sama roleta jest podłączona do dwóch kanałów. Moja obawa jest taka że mogę spalić silnik rolety.

Ale ja nic nie wpominałem o wejściu centralnego sterowania. Centralne zarządzanie roletami ogarnąłem tworząc po prostu grupę rolet, którą obsługuję jednym buttonem na dashboardzie lub jednym klawiszem na ścianie (tutaj wykorzystuję przełącznik scen zigbee).
Nie rozumiem, czemu @marcin1 tak komplikuje sobie życie, skoro grupowanie urządzeń nadal nie wyklucza ich indywidualnego sterowania. Przecież każde urządzenie, nawet gdzieś 'zgrupowane`, zachowuje wciąż swoje indywidualne sensory.

Ja sobie nie komplikuję jakby co :rofl: ale @marcin1 chciał wykorzystać istniejące okablowanie sterowania centralnego.

No to pachnie potencjalną awarią…

Dokładnie mam takie samo “odczucie” :). Szukam dalej …