Witam, żona kupiła kamerkę Xiaomi 360, aby pilnować kota. Myślałem, że jak Xiaomi, to będzie się łatwo integrować, no i tu zonk, bo tak to nie wygląda. Dobrze, że zamówiła tylko jedną, więc będzie mobilna. Jakie kamery polecacie co się łatwo integrują? Potrzebuję zewnętrzne oraz wewnętrzne.
Od siebie polecę kamery Reolink. W HACS jest dostępna integracja kilku modeli, można zintegrować je z HA za pomocą ONVIF.
Posiadam dwa wewnętrzne modele E1 Zoom 5 MP. Obsługują WiFi 5 Ghz. Działają od dwóch lat bez najmniejszych problemów.
Jak Twoja spełnia warunki z poniższego tematu to możesz spróbować ją zintegrować z HA:
@rafkan czyli coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/kamera-obrotowa-e1-zoom-wifi-5mp-reolink-outlet-12709549964
Widzę, że idzie integracja przez HACS. Czy tam jest też wykrywanie ruchu? Bo niby sama kamera to ma.
To jest dokładnie ta kamera o której pisałem.
Tak w integracji z HACS jest wykrywanie ruchu.
@rafkan kamera już jest integracja też i widzi. Czy da się ten strumień obrazu w momencie wykrycia zapisać np. na NAS? Wiem, że sama aplikacja reolinka ma funkcje ftp lub maila, ale na Gmaila ciągle mi wyskakuje błąd 400 i nie wiem, dlaczego nie chce wysłać.
W tej kwestii nie pomogę, nie korzystam z takiego rozwiązania.
Polecam Frigate do tego celu.
Znalazłem info że SurveillanceStation od Synka (mam dwie licencje) obsługuje ta kamerę, więc przegryzam się trochę z konfiguracją tego systemu. Też ma całkiem fajne możliwości. A dodatkowo mam na NAS od razu zintegrowany wielokrotny backup do chmury, więc dane mi nie znikną, te z kamery też
Chyba łatwiej się nie da jak w kamerach Ubiquiti. Wystarczy podać login i hasło do Ubiquiti Protect a każda kamera dodana do systemu wskakuje od razu sama do Home Asistant. Nie trzeba na niczym się później znać.