W “konkurencyjnym” serwisie jest test tej kamerki, jak ją podłączyć i skonfigurować w HA. Też czaję się właśnie na ten sprzęt. Wydaje mi się, że jest świetny. Zerknij na jakość filmików, są świetne.
Jako że nie było żadnej odp to nie czekałem i już wczoraj zamówiłem dwie rlc-520, ponoć w hacs jest komponent do reolink wykorzystujący między innymi wykrywanie ruchu
Cześć,
U siebie mam takie 4 reolinki zainstalowane + PVR też o reolinka. Wszystko pięknie śmiga, dostęp z apki reolinka lub streamy udostępnione w HA. Jeszcze nie bawiłem się wykrywaniem ruchu i nie używam integracji z HACSa - musze to wypróbować.
Jeśli chodzi o sam sprzęt:
jakość wykonania - bez zarzutu,
jakość obrazu też moim zdaniem zupełnie w porządku.
Hejka
Jakiś czas temu dotarły kamerki ale nie było czasu się tym zająć, ale w końcu coś zaczął działać i muszę przyznać że jestem pozytywnie zaskoczony kamerki śmigają super, obraz dobry i w nocy i w dzień, integracja reolinka do ha również dobrze się sprawdza, przy użyciu szablonów zrobiłem sobie powiadomienia z screenshotami, muszę tylko jeszcze wyregulować czułość aby za dużo nie dostawać zdięć
W sumie znalazłem jak to wygląda po stronie QNAP. Wystarczy zainstalować ich aplikację (w darmowej wersji dwie kamery obsługuje) i skonfigurować. Podajesz na którym dysku, w jakim katalogu ma nagrywać i voila. Dla zainteresowanych => Link
bo z tego co wyczytałem kamery mocno obciążają serwer, w takim razie jaki jest najlepszy sposób podłączenia kamer ?
mam 4xreolink RLC 520 i zastanawiam się jak najbardziej optymalnie podłaczyć zestaw.
Czy najlepiej bedzie zakupić z reolinka PVR, podłączyć do niego kamery,. ale czy potem uda się obraz wyeksportowac do HA ? czy wtedy serwer HA tez będzie mocno obciążony ?
Z tymi kamerami to jest jak z góralskimi rodzajami prawdy: prawda, pól-prawda i g…o-prawda.
QNAP za licencję na więcej kamer po prostu chce kasę.
W twoich kwestiach istotne jest raczej by kamery były sensownie skonfigurowane, póki na streamie nie robisz żadnych przekształceń to obciążenie powinno być w miarę symboliczne, wśród dodatków jest np dostępny motionEye - zainstaluj i poeksperymentuj (trzeba znać linki do streamów, najlepiej do wszystkich, bo wcale niekoniecznie stream o najwyższych parametrach będzie optymalny).
NVR nie jest wcale złym pomysłem, szczególnie, że do środka zostanie wrzucony jakiś podły dysk (niezdatny na normalne dane - czytaj: dedykowany do DVR/NVR, a więc wyposażony w opcje ignorowania błędów zapisu i odczytu). Zazwyczaj NVR produkuje na swoim wyjściu stream zespolony (zawierający obraz naraz wszystkich kamer w takiej “kratce” jaką sobie definiujesz lub dobieranej na podstawie liczby skonfigurowanych kamer), więc można użyć tego obrazu zamiast oddzielnych kamer (ale po co?).
PS RPi3B+ powinno dać sobie radę z 4 kamerami IP pod motionEye, ale jeśli chcesz zapisywać a nie jedynie oglądać, to podsystem dyskowy dostępny w RPi3 (i starszych) jest niestety dramatycznie wolny - jedyna opcja to USB2.0 mimo to tyle by wystarczyło, ale stosowanie ssd tu mija się z celem (głównie z powodów ekonomicznych), to jednak nie znam nikogo, kto by miał instalację HA na RPi3 opartą na hdd (miałem kiedyś plan na takie testy, ale jednak zmieniłem platformę).
przerabiałem chwilę temat z kamerami przez motionEye i niestety je odłączyłem, bo mocno mi zamulały HA. stwierdziłem że najlepiej je zostawić na dedykowanym oprogramowaniu i niech żyją swoim życiem.
Dziwne, bo w dawnej instalacji miałem 4 kamery i jakoś nic nie zamulało… (i to w instalacji na bazie RPi3B “bez plusa”, czyli obliczeniowo nieco słabszej od 3B+)
PS teraz z racji rozpoczętej przebudowy “wszystkiego” mam dwie kamery zintegrowane bez motionEye i zużywają one zero procka.
Natomiast w eksperymentalnej instalacji mam tylko jedną, ale za to nie IP tylko CSI, więc nie dziwota że ta akurat żre moc obliczeniową, ale i tak ogrania się na 1 rdzeniu w RPi4
To detekcja ruchu i rekompresja w motionEye żrą procek, ale nie ma musu korzystać ani z jednego, ani z drugiego.