Zrobiłem taką oto integrację + kartę Lovelace do wyświetlania paczek oraz ich statusów. Wiem, że mogłem użyć 17track, ale zależało mi na tym, żebym nie musiał ręcznie dodawać paczek. Można się zalogować po numerze telefonu + kod z SMS (inpost, dpd, dhl) lub email/hasło (pocztex) i paczki same się dodają. Można też dodać wiele kont (ja dodałem swój i żony numer telefonu). W przypadku InPostu pokazany jest też paczkomat, do którego to trafi oraz kod odbioru.
Mam nadzieję, że instalacja z repo pójdzie dobrze, bo podczas developmentu instalowałem tylko manualnie wklejając pliki.
Mały tip jak będziesz chciał kiedyś dodać ją do HACS tomanifest.json musi być w kolejności alfabetycznej i fajnie by było jakby trochę kod ograniczyć bo mi się wydaje że jak na taką funkcjonalność jest trochę zadużo chociaż chyba jest to kwestia rozeznania bo jak go będziesz próbowal ograniczyć do minimum to będzie trochę nieczytelne. A tak wogule super robota. Pochwal się ile masz linijek kodu ja tak dzisiaj coś dopisałem to na calą moją integrację jest 1400(też bym mógł trochę go zminimalizować)tu myślę że jest więcej.
manifest.json chyba już jest alfabetycznie za wyjątkiem 2 pól. Mam GH Action, które to weryfikuje. Z hacs.json to chyba tylko country mogę wywalić, bo nie ma sensu
Z mojego punktu widzenia jako zwykłego użytkownika najważniejsze są wydania oraz ich tagowanie (to umożliwia sensowną obsługę pobierania wersji w HACS, bo po commicie działają tylko aktualizacje bez żadnej kontroli jaką wersję się instaluje).
No racja ale sam się wkurzyłem trochę bo zlozyłem sobie PR do HACS i się okazało że nie mam brands złożylem podanie do brands to mieli problem że nie jest to logo PGE w tym czasie integracja się prawie całą przekształciła i złożyłem kolejny PR i czekam już prawie 3 tydzień, a tamtym razemm odpowiedzi po 3 dniach
Z mojego punktu widzenia jako zwykłego użytkownika najważniejsze są wydania oraz ich tagowanie (to umożliwia sensowną obsługę pobierania wersji w HACS, bo po commicie działają tylko aktualizacje bez żadnej kontroli jaką wersję się instaluje).
Racja, zapomniałem o tym. Już zrobiłem tag + release. Nigdy nie robiłem integracji, więc mogą być błędy.
Prawdopodobnie problem jest naprawiony w 1.0.2. Jak robiłem development to na szybko nazwałem shipment_tracking. Przed wypuszczeniem zmieniłem na polish_shipment_tracking ale zapomniałem zmienić tego w paru miejscach. Jak nie jest naprawiony, to będę szukać dalej
Tak, powinienem był to przetestować z repo zanim wypuściłem.
Wersja 1.0.2 u mnie działa (tzn. tak podejrzewam), w PR są poprawki linków do dokumentacji i issues (były myślniki zamiast podłóg), czyli będzie trzeba wydać 1.0.3 (swoją drogą warto poszukać czy jeszcze coś nie jest do poprawy).
Instaluje się i działa bardzo dobrze, ja bym ew. poprosił jeszcze o jakiś dodatkowy sensor sprawdzający czy są jakiekolwiek przesyłki - było by dużo prościej zarządzać widocznością karty, niż sprawdzanie czy istnieje jakaś encja “sensor.paczka_*”
I tak i nie.
Node Red to NIE jest HA, to całkowicie osobny serwer (można go używać choćby do automatyki domowej nie mając w ogóle HA).
Po to jest całkowicie osobny dział dla NR.