Klimatyzacja - włączniku WIFI

@angler@isom1266 macie różne problemy z komunikacją - nigdy się nie dogadacie haha… :rofl:

Mi podsunęło pomysł - mam grzałkę z termostatem to dołożę przekaźnik do zaworu i będę miał dodatkowy warunek: temperatura i defrost… @angler syty i @isom1266 syty.

1 polubienie

Ja nie widzę problemu z dogadaniem się z kolegą @angler , tym bardziej, że Facet rzeczowo pisze :slight_smile: To co zrobisz u siebie, to Twój cyrk i nic nam do tego. Przekaźnik czasowy wymaga podtrzymania, zwykły będzie do d…y.

1 polubienie

Przemilczałeś, że na tym zaworze napięcie jest tylko w czasie przełączenia?

Napięcie na zaworze 4D jest przez cały defrost, albo jak kto woli tylko przez czas defrostu, a to trochę za krótko żeby przewód grzewczy zrobił swoją robotę :slight_smile:
Po defroście taca nie od razu jest wolna od ściekającej wody. A jak będziesz włączał na max 8 minut ( tyle trwa długi defrost) to raczej nie roztopi tego co tam będzie zalegało. A żeby było ciekawiej, to na samym początku popełniłem błąd i muszę za niego przeprosić. Napięcie na zaworze jest cały czas w funkcji grzania, a przełączenie w funkcję chłodzenia ( defrost) odcina napięcie od zaworu, dlatego też zastosowałem taki moduł

Szach i mat :slight_smile: Być może jest tym jakaś logika ale czuję jak to działa - co i kiedy się topi.
Odmrażamy (parownik?) i chodzi o to aby roztopiona woda nie zamarzała na tatce tylko sciekła wężykiem więc po co przedłużać ten proces?

Ok… już odpowiedziałeś jednocześnie.

W ramach ciekawostki policzyłem.
ESP32 w ciągu roku pracy zużywa 13kWh.
W roku 2023 było ok 400h w których temperatura była niższa od 0 - co przy grzałce 50W daje w roku 20kWh. Czyli oszczędności wynoszą 7kWh - w pln to ok 10PLN. To jest wartość maksymalna - przy założeniu, że grzałka cały czas pracuje niepotrzebnie.
Przy cenie urządzeń na ok 50pln okres spłaty inwestycji wyniesie ok 5 lat.
@isom1266 masz zarejestrowane jak często uruchamia się odladzanie.

1 polubienie

Na moje oko to mocno przeszacowałeś zużycie energii przez ESP32, przecież sam MCU w niekorzystnych warunkach zużywa jakieś 0,5W (być może w wybitnie niekorzystnych 0,7W ale nie udało mi się takich wywołać) przekaźnik żre energię tylko gdy włączony, wtedy doliczamy jeszcze 0,5W-1W (zależy jaki przekaźnik).
Można użyć jakiś oszczędniejszy MCU (np. ESP32-C3 koło 0,3W albo RPi pico W okolica 0,25W) choć moim zdaniem walka o ułamki wata nie ma wielkiego sensu, de facto można też usypiać ESP w celu oszczędności energii (bo większość energii idzie na podtrzymanie połączenia WIFi).

No nie wiem?.. 200mA przy zasilaniu 5V + sprawność zasilacza + przekaźnik.
Pamiętaj, że w większości przypadków w modułach jest stabilizator liniowy i 30% idzie na ciepło. Przyjąłem 1.5W.

Zapomniałem wspomnieć, że mierzyłem te moce na tych 5 woltach, czyli przed stabilizatorem liniowym (więc straty po stronie niskiego napięcia są już wliczone).

Nie był bym sobą gdybym nie sprawdził mając prosty sprzęcik pod ręką.

ESP32 DEV - chińska płytka ze stabilizatorem AM117 i chiński mierniczek USB, ESP próbuje nawiązać połączenie z siecią WiFi. Na foto to co udało mi się zaobserwować w szczycie - trochę ponad 0,5W.

1 polubienie

Oczywiście, że mam, ale to o niczym nie świadczy w kontekscie Twoich błędnych wyliczeń, bo przecież nie przy każdym defroscie uruchamiam przekaźnik.
Nie bierzesz też pod uwagę, że moje ESP pracuje jeszcze na inne dobrodziejstwa jak pomiar LUX , które wykorzystuję do sterowania oświetleniem, czy roletami.
Gdybym nawet z tego nie korzystał, to i tak zużycie samego ESP w stosunku do grzałki to kropla w morzu. Moje GREE ma grzałkę 80 W .

Do ilu miesc po przecinku ta kropla? :slight_smile: bo mi wyszło ok 10% dla poprawionych warunków.
Nie wszystko co na pierwszy rzut oka “bierze mało” w większym przedziale czasu tak ma i v.v… tylko tyle chciałem pokazać.

Mi się opłaca 400h x 80W vs Twoje 13kWh = prawie 3x tyle , a licząc prawidłowo ponad 3x.

W sumie - jakby nie liczył - bo byłem zaskoczony wynikami :slight_smile:
Zakładamy, że ziarnko maku nic nie waży i to pomijamy… ale gdy weźmiemy wagon maku… i tak u mnie chałupa w “standby” bierze 200-300W.
Mimo to w przyszłości będę musiał coś z tymi grzałkami zrobić. Gdy schowam przewody w ścianie nie będę miał możliwości całkowitego włączania klimatyzatorów.
Podsunąłeś mi dobry pomysł, jednak muszę wymyśleć coś co będzie zasilane tylko wtedy gdy będzie potrzeba. Czy Twoja instalacja wymaga jakiegoś szczególnego rozbierania obudowy agregatu?

Szczególnego rozbierania nie, ale wkrętak, lub wkrętarka się przyda. Trzeba się dostać do listwy połączeniowej zaznaczonej na foto

Potem wszystko masz jak na dłoni , grzałka 1 i zawór 4D - 2

W przewody od zaworu wciąłem się za pomocą takich złącz

Przewód od grzałki, ciąłem na bezczela :slight_smile:

3 polubienia

Fajnie rozwiązanie, brawo TY :exclamation:

Witam, wróciłem po wykluczeniu z “obrad” (fajnie się jednak czytało ) post nie wniesie za dużo do rozmowy, ale po przemyśleniu szukam shelly 1.

P.S. Obawiam się tylko czy wytrzyma, myśle że max 8 A będzie prąd roboczego przy maksymalnym obciążeniu,

Jest postęp, pojawiły się w Twoim zdaniu przecinki :wink:. Jeszcze tylko zostaje do wyćwiczenia, wstawienie wielkiej litery na początku zdania i kropki na końcu. Życzę koledze wytrwałości, może będzie to dobrym pomysłem na noworoczne postanowienie.

Ja w swojej Gree nie mam ogrzewanej tacki i zastanawiam się, czy jest możliwe dodanie takiej funkcji. Może jako osobnej grzałki? Zasilanej osobno? Bo to normalnie to jakiś kabel grzejny jest czy coś?

Witam,
Mam pytanie: jakie jest napięcie na grzałce tacki ociekowej, 230 V AC czy może np. DC o mniejszej wartości?
Na zaworze jest w funkcji grzania klimą 230 VAC a w funkcji chłodzenia 0V.
Czyli zimą jak grzejemy i klima robi defrost wówczas napięcie zmienia się z 230 na 0V. Napięcia na grzałce nie jestem obecnie w stanie sprawdzić gdyż temp > 0 stopni.
Przymierzam się do modyfikacji dwóch jednostek.
Zastanawiam się czy zastosowanie takiego przekaźnika wielofunkcyjnego czasowego zdałoby egzamin: https://allegro.pl/oferta/wielofunkcyjny-przekaznik-czasowy-e-control-t06m-13580824655
Nie chcę stosować ESP bo i tak nie mam tam zasięgu WiFi.
Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam