Dzien dobry. Pytanie o kocioł gazowy dwufunkcyjny. Ogrzewanie CWU + podłogówka bez żadnych dodatków.
Czy ktoś z Was używa kocioł około 24kW który się integruje z HA?
Może byc po kablu.
Nie wiem czy bardziej dotyczy to podłączenia się pod kocioł czy pod programator.
Chodzi mi o prosty odczyt kilku parametrów , temp, zadana, wody, czy się pali płomień, plus zdalne włączenie pieca ON/OFF , tak jak na sterowniku ( czy to to mozna by zrobic na gniazdku ZigBee)
Instalator chce sprzedac ImmerGas Victrix Exa ale tam sam sterownik wifi kosztuje 1,5k.
Proszę o jakieś wskazówki czego szukać? (np szukaj kotłów Open Therm potem dokup to i to i bedzie git).
Pozdrawiam
Ja zacytuje kolegę, który na FB pięknie Ci odpisał i myślę, że zawarł wszystko co mógłbym powtórzyć i z czym się zgadzam (jako właściciel kotła gazowego od 9 lat):
“Szukaj takiego pieca który jest serwisowany, ekonomiczny łatwy w obsłudze, rzadko się psuje i z długoletnią(dostępną)gwarancją gdzie ewentualnych serwis przyjedzie w 48h. W ostateczności jak będzie się integrował z HA to na plus. Wszystkie obecnie wypuszczane na rynek piece dwufunkcyjne kondensacyjne mają swój mikrokontroler który jest mądrzejszy od HA I nie potrzebuje kontroli z jego strony. A odczyt parametrów realizuje się poprzez czujniki w domu a nie integrację z piecem.”
Ja mam całe sterowanie ogrzewaniem zorganizowane przez sterownik WRT3-WIFI i jestem bardzo zadowolony, HA ustala temperaturę w zadanej godzinie lub warunkach szczególnych a sam sterownik robi całą robotę. Integracja przez Better thermostat i wszystko co potrzebuję do szczęścia.
Nie wiem czy wiesz, że sterowanie nowoczesnym kotłem bez wykorzystania w pełni możliwości modulacji jego mocy oraz przepływów to marnowanie energii.
Temat sterowanie kotłem gazowym powraca na forum jak bumerang i moim zdaniem nic nie zmienia faktu, że sterowanie za pomocą krzywej grzewczej (zwłaszcza przy bezwładności ogrzewania podłogowego) powierzone dedykowanemu sterownikowi od producenta kotła, to najlepsze połączenie i można je potraktować z góry jako inwestycję, a nie jako zbędny i wygórowany koszt.
Jeśli założysz dedykowany danemu producentowi sterownik do pieca (nie musi to być nic z WiFi za 1,5kzł czy chmurą producenta), taki przewodowy, w tym sterowniku zawrzesz sterowanie swoją instalacją zgodnie z wytycznymi z instrukcji serwisowej, sprawdzisz czy instalator czegoś nie spartolił w jego opcjach, czyli ustawi przepływy, określi bezwładność instalacji itp, to wówczas uzyskasz najlepsze ustawienia krzywej grzewczej dla własnego przypadku, bo każdy jest indywidualny. Sztab inżynierów pracuje, u producenta kotła, aby algorytmy zaimplementowane w sterowanie brały pod uwagę dane z różnych czujników w kotle (nie tylko temperatury ale i przepływów) i tak modulowały pracę kotła aby był najsprawniejszy. Często te algorytmy adoptują się, uczą po pewnym czasie. Tu kluczowe będą dwie kwestie, dobór miejsca instalacji tego sterownika pod kątem mierzenia temperatury w pomieszczeniu i dobór czujników dodatkowych, na przykład zewnętrzny (pogodowy) czy dla drugiej strefy. Sposób wykonania całej instalacji, w każdym szczególe, ma wpływ na sprawność całego układu i determinuje wybór rozwiązań. Tematu ogrzewania nie da się uogólniać, bo każdy dom i przepływy energii cieplnej w nim są inne.
Wracając do ochoty na podgląd parametrów pieca i grzebania w jego ustawieniach. Jak masz wszystko dobrze zrobione, to nie ma żadnej potrzeby zaglądania do tego. A potrzebę taką (zanim przejdzie) można zaspokoić mniej skomplikowanie lub bardziej (zależnie od własnych umiejętności) znając protokół z jakim Twój kocioł będzie się komunikował ze sterownikiem. A tych najpowszechniejszych jest w sumie kilka. opentherm ; ebusd ; ems oraz modbus
To możesz załatwić jakimś ESP bez problemu, dokładając kilka czujników DS18b20 na rury w kotłowni.