Komponent wM-Bus do ESPHome radugeo74/esphome-sx1262 - wątek ogólny

Pisałem w innym wątku, wczoraj uruchomiłem zakupiony pól roku temu SX1262 i czyta bardzo dobrze telegramy.

Ale problem jest taki, że przez komponent API w ESPHome tworzą się tylko skonfigurowane encje w ESPHome, ale nie przesyłają się związane z nim dane (cały czas jest stan “unknown” w HA). Dodam, że wcześniej na tej samej płytce ESP korzystałem z modułu CC1101 i poprzez komponent API w wersji v4 bez problemu wartości z tych samych liczników się aktualizowały w HA.

I teraz ciekawe. Jak włączyłem w v5 MQTT i skonfiguruje cześć “on_telegram” w komponencie “wmbus_meter” to do brokera MQTT (mosquito) przychodzą zdekodowane dane w JSONie zgodnie z konfiguracją w ESPHome :slight_smile: Szczegóły od tego miejsca w dół:

Nie wiem co siedzi w bebechach tego komponentu, ale mogę tylko podejrzewać, że obsługa ramki C1 dla SX1262 na czymś się wywala i nie przesyła zdekodowanych już danych do komponentu API (sam komponent API działa bo jak pisałem tworzą się encje na jego bazie w HA, ale nie otrzymuje on danych z komponentu wmbus stąd stan “unknown”), jak znajdę czas włączę logowanie VERBOSE albo VERY VERBOSE żeby to sprawdzić co się dzieje, ale programistą nie jestem…