Komponent wM-Bus do ESPHome (SzczepanLeon) wersja 3.x - wątek ogólny

Ciekawe bo to powinno byc to samo.

Dokładnie taka jak w logu - korzystasz z pinów, ktore mają też funkcje specjalne (opisane w dokumentacji do ESP).

1 polubienie

@_Szczepan

WMBusmeters wywala mi

compressed and signature unknown

i nie pokazuje dostępnych pól poza ogolnymi.

@_Szczepan
Rzeczywiście, idą dwie ramki i złapałem tą krótką eh.
Dzięki za wyjaśnienie :slight_smile:

A to coś szkodzi? Bo już nie chce zmieniać

Akurat Twój miernik wysyła dwa rodzaje ramek.

• od czasu do czasu pełną z opisem pól i danymi
  • często same dane

Miałeś pecha i do wmbusmetersa podałeś tę krótka ramkę.

Aby te krótkie odkodować potrzebujesz przynajmniej raz złapać te długą.

Jak działa to jest ok. Newralgiczny moment to zazwyczaj restart/start ESP. Jak to odbywa się pez problemu to zostaw.

1 polubienie

Właśnie wszystko działało o 16.30 coś stanęło i teraz odczytuje losowo co 5-10-20minut wodę Apator chyba że jest jakiś limit wody np żeby wysłało ramkę

LQI 133
RSSI -74 dBm

Parametry połączenia chyba ok
Może ta masa generuje błędy ? No ale 1.5 miesiąca chodziło bez problemu.
Jeszcze mam dolutowana masę o tutaj poprowadzone z GND.Obrazek pożyczony z forum

No i dostałem taki log czy to nie oznacza czasem że się esp32 restartuje

02:49][D][mbus:034]: Processing T1 A frame
[08:02:55][I][safe_mode:041]: Boot seems successful; resetting boot loop counter
[08:02:55][D][esp32.preferences:114]: Saving 1 preferences to flash...
[08:02:55][D][esp32.preferences:143]: Saving 1 preferences to flash: 0 cached, 1 written, 0 failed

Zawsze mnie zastanawia czemu niektórzy mają manierę wycinania pojedynczych linijek z loga zamiast wrzucenia większego kontekstu.

Kiedy? a o której go włączyłeś? bo ten log to sukces, a nie porażka

tam gdzie dorysowałeś “masta” jest masa na bardziej zaawansowaną antenę dodatkowe podłączenie czegokolwiek w tym miejscu nie jest konieczne jak masz taką antenkę “sprężynkę”.

To zależy jak raportuje licznik, zastanowiłeś się nad tym, że on jest zasilany z jednorazowego ogniwa i to ogniwo ma starczyć na minimum 5-6 lat (jeśli nie na 10)?

Szopem zawsze mi odpisze no tak zauważyłem że działa ale miałem 2 dni że poprostu o 16.30byl ostatni sygnał i do rana nic mimo używania wody.Dwa razy mi się tak zrobiło więc zacząłem szukać problemu jak zawsze hehe Dziękuję znowu za wyjaśnienie
Dodam zdjęcie to zobaczysz o co chodziło mi

No masz dziury, ale może restartowałeś HA i akurat nie było raportów.
CC1101 nie jest idealny i czasem gubi część telegramów (zakłócenia błędy odbioru itd.)
Dla niektórych dostawców nakładki są programowane do rzadszego raportowania w weekendy poczekaj do przyszłego tygodnia.

Ok dziękuję ale tak fajnie 1.5 miesiąca działało i pokazywało każde odkręcenie wody

Szukaj zakłóceń, skoro działało to powinno nadal, nic się przecież nie zmieniło.
Jeśli podejrzewasz rebooty, to dorzuć sensory debugowania link chyba parę postów wyżej.

Tu masz przykład niezdrowego rebootu

To wiem ale już działa pewnie zakłócenia były

Witam, mam pewien problem walcze juz od kulku dni i jedyne co udało mi sie ustalić to ze ESPHome nie dekoduje mi ramek z odczytu. Licznik to Apator AT-WMBUS-16-2. Do odczytu użuwam WEMOS D1 Mini V4.0.0 Płyta oparta na ESP8266 4MB LOLIN 12C oraz CC1101module868MHZ. Po długich męczarniach odało mi sie dojść do tego że wyświetlają sie jakieś dane ale nie są deszyfrowane prawdopodobnie. Ktoś może wie co z tym dalej zrobić? Niestety jestem początkującym użytkownikiem HAOS oraz ESPHome.

Przykładów nawet w tym wątku jest od groma i trochę

sensor:
  - platform: wmbus
    meter_id: 0x07258655 # tu wstaw swój poprawny id licznika
    type: apator162
    key: "00000000000000000000000000000000" # skoro dane są zaszyfrowane to podajesz klucz ten jest "fabryczny", możesz mieć inny ustawiony przez dostawcę ale spróbuj najpierw  ten
    lqi:
      name: "My garden lqi"
    rssi:
      name: "My garden RSSI"
    total_water_m3:
      name: "My garden water"

Co jaki czas macie ramki z Apator 162 w dni pracujące i co ile w weekend ?

Podkreślę u mnie, gdzie spółdzielnia wymienia wodomierze częściej niż co 5 lat (częściej niż wymaga tego legalizacja).

Ujmę to tak, szkoda mi czasu na zbieranie logów, chciałem to zrobić, ale jednak nie, sorry… jest weekend i przez ostatnią godzinę miałem jedną paczkę telegramów (6 sztuk w tej samej sekundzie) i to w sytuacji zużycia wody (jakieś 10 litrów na spłuczkę w WC + mycie rąk). Aby stwierdzić jak często są nadawane telegramy samorzutne, musiałbym mieć zerowy pobór wody przez kilka dni, co jest absolutnie awykonalne jeśli ktokolwiek jest w domu.

Apatory 16-2 mam dosłownie od paru tygodni (wcześniej miałem apatory 8) i mam wrażenie, że są ciche jeśli nie ma zauważalnego dla nakładki poboru wody (dlatego właśnie szkoda mi czasu na zbieranie logów, apatory 8 raportowały już przy poborze rzędu 1litra, ale nie wyśledziłem jaki był minimalny pobór by spowodował wysyłanie telegramów, oraz oprócz tych związanych ze zużyciem spontaniczne telegramy od czasu do czasu, też nie wiem jak często, ale sprawdziłem to odbierając innym sprzętem niż CC1101 no i w sumie byłem zaskoczony tak dużą stosunkowo częstotliwością, stąd też wiem że rozdzielczość tamtych nakładek to 1/3 litra, ale miały taką przypadłość, że wskazanie potrafiło falować skacząc między wartościami wyższą i niższą różniącymi się właśnie o 1/3 litra, niewątpliwie wynika to z budowy sprzęgu optycznego).

Jednak ogólnie jeśli chodzi o Apator 16-2 telegramy są na tyle często, że na wykresie widać praktycznie każdy znaczący pobór wody (rzędu powiedzmy 10 litrów, chociaż mniejsze raczej też).

Z tego co czytałem to zależy od wodociągów, u mnie ramki lecą 24/7 z częstotliwością poniżej 2min

Dziwna sprawa, cały czas miałem wartość w stanie licznika wody jako nieznaną walczyłem z tym tydzień. Zostawiłem ten temat na ponad 2 dni a wczoraj (niedziela) jakimś magicznym sposobem pojawiła się wartość i działa do tej pory.

A wie ktoś może jak to zmienić zeby w zakładce energia pokazywało m3? Wszędzie mi pokazuje m3 tylko w zakładce energie pokazuje mi jednostki gal.

Dziwne ale na dzień dobry bym sprawdził
Ustawienia → System → Ogólne

Być może masz uszkodzone statystyki eksperymentami podczas uruchamiania - wtedy naprawa w Narzędziach Deweloperskich ma szansę pomóc (radziłbym usunąć te statystyki, szczególnie jeśli jeszcze nie masz w nich za dużo, ale możesz też spróbować zmiany jednostki).

Hi!
Mój ogródkowy wysyła 2 razy na minutę (!) w godzinach, około, 5-17 pn-pt. W pozostałym czasie oraz so i nd - 3 razy na godzinę. Jest to wodomierz z miejskich wodociągów.