Jak wcześniej bawiłem się w arduino ide, to przy błyśnięciu diody zwracał coś (jakiś ciąg znaków) w output, stąd założyłem że to oznacza odczytanie jakiegoś komunikatu/telegramu, czy czegoś innego. Niestety, jak pisałem wcześniej, jestem w tym amatorem.
Widocznie skecz w arduino miał obsługę tego mignięcia, w ESPHome też możesz sobie zdefiniować jakieś miganie (jak wiesz na jakim pinie jest dioda) ale tego nie zrobiłeś - stąd przypuszczenie, że masz konflikt sprzętu.
Wrzuć foto.
Zdjęcia zrobiłem na szybko przed wyjściem do pracy, dlatego piny są podłączone inaczej niż wysyłałem wcześniej (chciałem sprawdzić jak w “domyślnej” konfiguracji działa - świeci się stale niebieska dioda i wpada w bootloop(?)). Jak zmieniłem piny 2 i 4 na 21 i 22, to dioda już nie błyskała, ale też w logach nic. Przy podłączeniu pinów tak jak pisałem na początku niebieska dioda reaguje na wciskanie pilota od webasto (działa na 868 MHz), może to oznacza że moduł radiowy jest sprawny?
Kup gotowca - zaoszczędzisz czas, a czas to tez €
Pewnie tak zrobię, bo monitor i okno w domu już są zagrożone zniszczeniem w wyniku agresji ;).
Świetny bryk o twojej płytce ESP32 (znanej też czasem jako ESP32 devkit v1)
a tu jej prawdopodobny schemat
źródło
o ile się nie myliłem co do tego, że LED jest na GPIO2, to myliłem się w kwestii jego sterowania stanem niskim, jakkolwiek po prostu zajrzyj do bryka i unikaj wszelkich pinów nie oznaczonych na zielono.
edit
ta płytka ma nawet własną definicję
esp32doit-devkit-v1
, w której jedynym… aliasem jest LED
wskazujący właśnie na GPIO2
Nie ma czegoś takiego jak domyślna konfiguracja, chyba że mówisz o “pustym YAMLu” (tzn. nie takim całkiem pustym tylko wygenerowanym z kreatora)
Czesc koledzy, @_Szczepan. Probuje zintegrowac dongla z Twoim softem do openhaba, mam tam dodatek ESPhome niby, ktory probuje sie polaczyc do urzadzenia po API: 6053 ale na tej jak rozumiem wersji softu to API nie jest wlaczone. Zasadniczo moge recznie skonfigurowac i wystarczy mi wysylanie odczytow na mqtt. Jak tu postapic z takim donglem ?
Jakiego dongla?
Moj komponent jest na ESPHome wiec co w YAMLu dasz to bedzie zalaczone.
chyba takiego
https://community.openhab.org/t/esphome-binding-for-the-native-api-4-0-0-5-0-0/146849/398
Ty decydujesz, jeśli skompilowałeś wsad z tamtego YAMLa
to w tym fragmencie włączasz połączenie API z szyfrowaniem
# Enable Home Assistant API
api:
encryption:
key: "eDNPgLXatKFNoUix14VnAxQ4o+e8YnZVWADNU92wRvo="
Szczerze mówiąc, to nie sądzę, aby sensory mogły być przykładowe, raczej musisz mieć jakąś działającą konfigurację na wstępie, ale jeśli chcesz dojść do tego metodą prób i błędów, to raczej uruchom na firmware ESPHome coś znacznie prostszego (dioda led z przełącznikiem, czy jakiś natywny czujnik temperatury).
Każdy wbudowany komponent ma swoją dokumentację
przykładowo tu opis api
Hej dzieki, faktycznie
1/ Yaml z poprawnym api key zadzialal - w openhabie wtedy sie podaje rowniez w pluginie apikey
2/ Kanaly w Openhabie (sensory) wykryly sie dopiero po wpisaniu ID liczniak w yamla i po zdekodowaniu telegramu do pol.
Takze od reki w zasadzie integruje sie nie tylko z ha ale tez openhabem,
jedyna filozofia to jakis docker z esphome aby edytowac i kompilowac
Dzieki, jeszcze raz super robota
Tak to jest zaprojektowane.