Komponent wM-Bus do ESPHome (SzczepanLeon) wersja 4.x - wątek ogólny

mi też sie wysypala plytka tak ze podnieść sie nie chce

Ja cofnąłem wersję dla WMBUS-a.

Była aktualizacja, dość spora, ultimatereader też nie chce się zaktualizować, brakuje mu miejsca.

ja musialem wywalić wmbus z płytki i dopiero ruszyła, jest szansa to ogarnąć by działąło? ewentualnie jestem w stanie skompilować kod na starszej wersji żeby tylko wgrać na tą jedną płytke? bo mam ich 6 i reszta działa a teraz cofać to wszystko to nie bardzo wiem jak

Wchodzę na forum, żeby napisać info że po aktualizacji ESPHome resetuje się połączenie, a tu widzę że już dyskusja trwa. W yamlu nic nie zmieniane, upgrade ESPHome do najnowszej wersji, update kodu i doopa - resety co minutę. A godzinę temu wszystko działało.
Widzę, że przy kompilacji zaktualizowało biblioteki TCP. Zapewne coś namieszali. Da się cofnąć ESPHome do starszej wersji bez cofania całego HA?

jak to się mówi mądry polak po szkodzie mogłem sobie wygenerowany kod zapisać na dysku i wgrać go w razie błędu… a tak to poaktualizowałem wszystko na końcu tą płytke z wmbus i klops, wygernerowalem kod bez wmbus i działa… ale z wmbus nie wstaje, teraz szukam rozwiązania jak online wygenerować wsad na starsje wersji esphome, ktoś jeszcze nie aktualizowal? podeśle kod na priv zeby mi zrobil plik do wgrania przez espweb

W Ha:
Ustawienia → system → kopia zapasowa.
Szukasz jeżeli zaznaczyłeś aby się utworzyła i przywracasz wersję 2025.6.3

juz ogarnalem sobie instalacje na dokerze samego esphome 2025.6.3 skompilowalem kod wgralem i dziala, nie bede robil tylko update przez HA

Oczywiście, jeśli przy aktualizacji Dodatku wykonałeś sobie backup cząstkowy
tu akurat na przykładzie przejścia z 2025.7.0 do 2025.7.1

swoją drogą z pełnego backupu HA można selektywnie przywrócić tylko 1 Dodatek

A tu macie taki prezencik - repozytorium ze starymi wersjami ESPHome

tylko jedna UWAGA - jeśli nie chcecie mieć innych problemów to można sobie zainstalować dowolną ilość wersji ESPHome, ale w danym momencie może być uruchomiona tylko jedna z nich (dotyczy to oczywiście też wersji z oficjalnego kanału dystrybucji).

1 polubienie

Jest jeszcze jeden sposób na downgrade: https://youtu.be/yxbZAv0oYcE

1 polubienie

Nawet nie będę oglądał, bo pewnie chodzi o edycję wersji w backupie (który de facto zawiera tylko konfigurację kontenera).

A wszystkim którzy wylądowali z ręką w nocniku z powodu braku backupu cząstkowego (ze starą wersją Dodatku) proponuję zgłoszenie tego debilnego pomysłu, że obecnie backupy cząstkowe Dodatków nie są domyślnie włączone jako skrajny idiotyzm na oficjalnym forum HA i w issues…

Gość kopiuje zawartość (z oryginalnego repozytorium githuba) konkretnego release ESPHome na dysk (do katalogu HA/addons) i pokazuje mu się w sklepie jako dodatek lokalny do zainstalowania

To tym bardziej nie warto sobie gitary zawracać takim rozwiązaniem, skoro są gotowce do wyklikania.

No tylko ta opcja od Khendricka to jest kolejne repo po drodze z oryginału. Swoją drogą udało mi się przywrócić z kopii zapasowej (jednak miałem zaznaczone zapisywanie). Kompiluje się, zaraz dam znać czy wszystko wróciło do normy

On to robi dla właśnie takich jak tu obrodziło… to są dokładnie kopie oficjalnych wydań jedynie dostosowane do równoległej instalacji.
A jedyne co chciałem zweryfikować to fakt, czy to repo jest nadal utrzymywane i zawiera 2025.6.3

No i pięknie działa na wersji 2025.6.2.
Po raz kolejny sprawdza się zasada “nie ruszać jak działa” :smiley:

Nie da się nie ruszać, ale kiedyś to chyba zrozumiesz…

OFF TOPIC
Nie wiem czy pamiętasz “aferę” z OTA sprzed kilku miesięcy (ale raczej tak bo tamto breaking change dotyczyło miażdżącej większości użytkowników), teraz jest kontynuacja tamtych zmian - rozdzielenie OTA na kanał OTA i na oddzielne OTA za pomocą panelu web, dzięki czemu możliwe jest nieimplementowanie OTA do web serwera (i teraz to jest domyślna konfiguracja), co uważam za ruch w dobrym kierunku. Swoją drogą wiele zmian jest dedykowanych producentom sprzętu, czyli Tobie…

Wiem o co ci chodzi. HA jest jaki jest, ciągle się rozwija i potrafią tak pozmieniać że trzeba aktualizować. A jak pominiesz zbyt dużo aktualizacji, to potem się wszystko posypie.
Ale czytałem że dobrym sposobem jest pomijanie przynajmniej początkowych wersji z miesiąca (0 czy 1)

Kojarzę, że trzeba było dodać platform w OTA?
Tylko że przez “nie ruszać póki działa” rozumiem nie ruszanie:)
Bo problem OTA pojawiał się przy próbie kompilacji kodu (czyli ruszaniu :P)

1 polubienie

Dokończyłem wyżej, pół klawiatury mi nie działa w laptopie, więc piszę wolniej z 10x niż każdy… (i zapisuję cząstkowe posty, bo nieraz już straciłem coś mozolnie wytaptanego)

OFF TOPIC
Współczesne Delle Latitude to śmieci… jakiś debil zaprojektował klawiaturę zintegrowaną (zgrzaną) z palmrestem, więc wymiana tego g*** to rozebranie sprzętu dokładnie na czynniki pierwsze dosłownie “po ostatnią śrubkę” i mimo, że mam części, to nie mam weny tego ruszać.

Z tym się absolutnie zgadzam, jestem po prostu zawsze przygotowany na cofnięcie wersji. Natomiast grupa betatesterów jest zdecydowanie za mała, gdyby nie to, byłoby znacznie mniej hotfixów w wydaniach stabilnych.

Wersje pojawiły się jedna po drugiej 2025.7.0 do 2025.7.1 sama kompilacja trwa dwa razy dłużej jak na poprzednich wersjach.