Kompilacja pod Windowsem jest raczej ekstremalnie rzadko spotykanym rozwiązaniem, możliwe, że jakaś biblioteka nie istnieje w wersji dla Windows i jeśli tak jest, to cud się nie stanie - kompiluj pod linuxem.
Jeśli używasz jakiejś instalacji HA, która będzie również wspierana w przyszłym roku to masz w niej Sklep z Dodatkami i jako Dodatek ide/kompilera/buildera/hodevbuild?? ESPHome (z takim określeniem jak to ostatnie od początku istnienia ESPHome się nie spotkałem i długo się zastanawiałem co masz na myśli, nie ma to kluczowego znaczenia, póki ludzie się rozumieją - chodzi o środowisko uruchomieniowe) polecam go zainstalować.
Teraz z pełnym YAMLem już wiem gdzie Cię przekierować (cały wątek jest do poczytania, ale najważniejsze na teraz jest ostatnie kilkanaście postów)
szczególnie polecam post 289
A druga uwaga to odnośnie samego YAMLa - nie ma w nim żadnej konsekwencji w głębokości wcięć (więc trudno analizować, czy to jest OK składniowo, a nie ma czasu na przemielenie tego linterem teraz).
Generalnie zwyczajowo w HA i ESPHome głębokość pojedynczego wcięcia to 2 spacje, podwójnego 4, potrójnego 6 itd.
Jeśli są elementy listy to jest tam wcięcie (w dowolnej pasującej składniowo w tym miejscu krotności = parzysta ilość spacji) + myślnik + jedna finalna spacja + treść oczywiście.
Nie wolno stosować tabulatorów (niektóre edytory kompresują spacje w większej ilości do tabulatorów - to bezwzględnie musi być wyłączone).
Znaki końca linii mają być linuxowe, więc jeśli edytujesz z poziomu Windows to używaj czegoś co ogarnia pliki linuxowe (w win11 jest w tym względzie duży postęp, ale to co niżej i tak jest lepsze)
https://notepad-plus-plus.org/downloads/
można oczywiście używać też VSC (czy jakkolwiek się to dziś nazywa)