Przygodę z Home Assistant zaczynałem od akwarystyki. Filtry , Skimmery , automatyczne karmniki, lampa uv i podgląd akwarium. Prawdziwym wyzwaniem okazała się temperatura oraz odczyt Ph.
O ile na monitorowanie temperatury znalazłem parę rozwiązań to komputer Ph który działa z home assistant po prostu brak😊 Forum Home Assistant, aliexpress i google nie okazały się tu pomocne.
Około 8 miesięcy temu znalazłem taki komputer
Zapytałem konstruktora czy da się go zintegrować z home Assistant?. Kupiłem pierwsze urządzenie około 8 miesięcy temu i od tego czasu byłem testerem ale dzięki temu mogłem prosić o funkcje dla mnie przydatne:blush:
Komputer w pełni obsługuje oświetlenie nie napisze o tym dużo bo jak kupiłem komputer miałem już lampy maxspec wiec pozbywanie się ich nie miało dla mnie dużego sensu, ale kolega ma teraz taki komputer i korzysta z oświetlenia. Da się zastosować tanie lampy i bardziej firmowe i można w pełni sterować kanałami.
To z czego ja korzystam to monitorowanie PH sterowanie podawaniem CO2 , temperatura i awaryjnie sterowanie podawaniem tlenu co mam zamontowane ,ale jak mam dobrze działające akwarium rośliny bąbelkuja jak szalone, to tlen mi się nie włącza praktycznie nigdy.
Pierwsza rzecz dokładność PH nie miałem tu za dużego zaufania, ale sprawdzałem na wielu testach i teraz exaqua, czyli komputer do pomiarów zoolotek i dokładność wychodzi wręcz 1:1 test i odczyt sondy.
Moje menu w home assistant
To co jest fajne w komputerku to działa on niezależnie, więc jak wyłączę/zresetuję HA to nic się nie stanie i wszystko nadal będzie działać.
Komputerek ma apki dla Android’a i iOS’a i można tam wszystko ustawić.
To co bardzo mi utrudniało życie to wymiana wody w akwarium. Wylewamy wodę sonda nie ma wody odczytuje głupoty i komputer zaczyna “wariować”. Wiec musimy go odłączyć z prądu i podmienić wodę i pamiętać o włączeniu, no i zdarzyło się, że przypomniałem sobie o tym na następny dzień jak już PH było “rozwalone”.
Dlatego dorobiony jest “tryb serwis” - ustawiamy sobie dowolny czas np. 120 minut (licznik widoczny jest Home Assitant) i po tym czasie komputer wraca do pracy.
Ja poszedłem o krok dalej i połączyłem to z pilotem Ikea Tradfri
Wylewam wodę z akwarium wciskam guzik głośniczek google mówi mi “tryb serwisowy Ph Komputer został włączony” i mam problem z głowy.
Pisze artykuł by podziękować autorowi, ale i podzielić się z wami tym super urządzeniem, bo sam korzystam z dwóch takich i jestem mega zadowolony. Pozdrawiam serdecznie konstruktora micro PH który mi powiedział “no mogę pomyśleć o supporcie do home assistant” za 20 tys złoty.
Komputerek kosztuje teraz koło 400 Euro niby drogo, ale ceny części poszły w górę i kurs euro i inflacja robi swoje. Jak dla mnie nie jest to cena nie do przeskoczenia. Dozownik kupowałem za 1800 zł i przed złożeniem zamówienia firma zmieniła cenę na 2500 zł nie mam co tu biadolić, bo jakie ceny są każdy wie. Jeśli macie bzika na punkcie Home Assistant i kochacie akwarystykę tak jak ja, to sądzę że urządzenie jest super
Jak macie jakieś pytania piszczcie ja używam komputerka, a teraz już dwóch, od około 8 miesięcy no i pomagałem od strony użytkowej w powstawaniu supportu do HA wiec coś tam chyba o nim już wiem.