Witam, możecie mi pomóc w skonfigurowaniu Bramki Zigbee Bluetooth? Kupiłem na Ali bramkę Zigbee wraz z kilkoma urządzeniami pod Zigbee, głowica termostatyczna, czujnik ruchu, czujnik wilgotności i przekaźnik.
Bramka fajnie od razu połączyła się z Wifi przez aplikację SmartLife i widać ją w aplikacji ale przy próbach parowania z jakimkolwiek urządzeniem niczego nie znajduje
Dodam że mam też kilka urządzeń podłączonych przez wifi w SmartLife, może tu być jakiś problem?
Nie wiemy jaka to bramka, ani jakie urządzenia, z tego zdjęcia nic nie wynika.
Nie może.
Natomiast w przypadku bramki z ekosystemu Tuya powinieneś kupować wszystkie urządzenia spod tego samego brandu (technologia Tuya nie gwarantuje wzajemnej kompatybilności jeśli brandy są różne).
To przy założeniu, że chcesz wykorzystywać ekosystem Tuya (skoro mówisz o apce SmartLife od Tuya).
Daj chociaż linki do ofert z Ali (bez referali), bo jeśli kupiłeś noname to będzie ciężko znaleźć producentów.
I zdjęcia tabliczek znamionowych (ale z bliska by się dało cokolwiek odczytać).
Z innej beczki
Chcesz tą bramkę odchmurowić?
(oryginalnie posta wrzuciłeś do działu Home Assistant, więc rozumiem, że chcesz to wszystko używać w HA, więc na dzień dobry to bym bramkę puścił do kubła na elektrośmieci i pomyślał o koordynatorze, który będzie współpracował bezpośrednio z Z2M lub ZHA zamiast jakiegoś cudowania przez chmurę Tuya, gdzie większość sprzętu Zigbee nie działa).
Dostałeś z nimi papierowe instrukcje? To wszystko wygląda na Tuya więc jeśli przeprowadzisz parowanie zgodnie z instrukcją każdego (pomijając ewentualną niezgodność brandów i wtedy sparowane urządzenie nie ma funkcjonalności, ale sparowanie mimo wszystko się powinno udać), to powinieneś je mieć dodane w aplikacji do chmury Tuya (tu akurat Smart Life).
Parowanie Zigbee odbywa się dwustronnie, czyli i bramka musi być w trybie parowania (aplikacja to powinna uruchomić) jak i same urządzenia trzeba ustawić w tryb parowania (przyciskiem lub w inny zgodny z instrukcją sposób). Jedna sesja parowania trwa maksymalnie 4 minuty (od momentu uruchomienia w bramce), jeśli nie zdążysz należy całe parowanie wykonać ponownie. Nie dodawaj naraz wszystkiego, tylko po jednym.
Bramka musi mieć cały czas działający dostęp do internetu (bo tego wymaga ekosystem chmurowy), i DOBRY zasięg (bo WiFi jest w stanie zagłuszać Zigbee) - to tak w kwestii tego zdjęcia w piwnicy.
Dostałem, paruje zarówno urządzenie (wciskając przycisk i miga dioda) jak i paruje też bramka w aplikacji (miga niebieska dioda) i nie wykrywa żadnego z tych urządzeń…
Idź z tym sprzętem do domu bliżej routera WiFi, żeby bramka nie pracowała z maksymalną mocą WiFi.
Jeśli masz mesha WiFi w domu, pozbądź się go na rzecz dobrze skonfigurowanej sieci WiFi.
Ustal kanały (nie mam tego sprzętu co Ty, to nie wiem co się da, ale próbuj) przykładowe optymalne kombinacje
WiFi kanał 1 Zigbee kanał 25
albo
WiFi kanał 11 Zigbee kanał 11
Zasadniczo kanał WiFi ustaw we wszystkich AP ten sam (statycznie, żadnego autowyboru!!) i o szerokości 20MHz w pasmie 2.4GHz.
Tańsza wersja bramki (z tej oferty) nie ma wsparcia dla Zigbee, dlatego upieram się żebyś wrzucił własne zdjęcia a nie jakieś z tyłka, co to w ogóle za podejście do tematu, to chyba Ty szukasz pomocy…
(jakkolwiek idąc za twoją sugestią obejrzałem zdjęcia w ofercie i wersja bramki jest nierozróżnialna, bo tam nawet nie ma nic interesującego na tabliczce znamionowej, ciekawe czemu celnicy nie zatrzymują elektrośmieci… więc chyba spór na Ali i odzyskanie kasy to jedyny kierunek)