Konfiguracja bramki Zigbee Bluetooth z urządzeniami w SmartLife - brak parowania

Witam, możecie mi pomóc w skonfigurowaniu Bramki Zigbee Bluetooth? Kupiłem na Ali bramkę Zigbee wraz z kilkoma urządzeniami pod Zigbee, głowica termostatyczna, czujnik ruchu, czujnik wilgotności i przekaźnik.

Bramka fajnie od razu połączyła się z Wifi przez aplikację SmartLife i widać ją w aplikacji ale przy próbach parowania z jakimkolwiek urządzeniem niczego nie znajduje

Dodam że mam też kilka urządzeń podłączonych przez wifi w SmartLife, może tu być jakiś problem?

Nie wiemy jaka to bramka, ani jakie urządzenia, z tego zdjęcia nic nie wynika.

Nie może.

Natomiast w przypadku bramki z ekosystemu Tuya powinieneś kupować wszystkie urządzenia spod tego samego brandu (technologia Tuya nie gwarantuje wzajemnej kompatybilności jeśli brandy są różne).

To przy założeniu, że chcesz wykorzystywać ekosystem Tuya (skoro mówisz o apce SmartLife od Tuya).

Daj chociaż linki do ofert z Ali (bez referali), bo jeśli kupiłeś noname to będzie ciężko znaleźć producentów.
I zdjęcia tabliczek znamionowych (ale z bliska by się dało cokolwiek odczytać).

Z innej beczki
Chcesz tą bramkę odchmurowić?
(oryginalnie posta wrzuciłeś do działu Home Assistant, więc rozumiem, że chcesz to wszystko używać w HA, więc na dzień dobry to bym bramkę puścił do kubła na elektrośmieci i pomyślał o koordynatorze, który będzie współpracował bezpośrednio z Z2M lub ZHA zamiast jakiegoś cudowania przez chmurę Tuya, gdzie większość sprzętu Zigbee nie działa).

Proszę, dużo zdjęć realnych też jest

Co do “innej beczki”, rozwiniesz?lub podeślesz jakiś temat na forum żebym mógł poczytać o czym mówisz?

1. Dostałeś z nimi papierowe instrukcje? To wszystko wygląda na Tuya więc jeśli przeprowadzisz parowanie zgodnie z instrukcją każdego (pomijając ewentualną niezgodność brandów i wtedy sparowane urządzenie nie ma funkcjonalności, ale sparowanie mimo wszystko się powinno udać), to powinieneś je mieć dodane w aplikacji do chmury Tuya (tu akurat Smart Life).
    Parowanie Zigbee odbywa się dwustronnie, czyli i bramka musi być w trybie parowania (aplikacja to powinna uruchomić) jak i same urządzenia trzeba ustawić w tryb parowania (przyciskiem lub w inny zgodny z instrukcją sposób). Jedna sesja parowania trwa maksymalnie 4 minuty (od momentu uruchomienia w bramce), jeśli nie zdążysz należy całe parowanie wykonać ponownie. Nie dodawaj naraz wszystkiego, tylko po jednym.
    Bramka musi mieć cały czas działający dostęp do internetu (bo tego wymaga ekosystem chmurowy), i DOBRY zasięg (bo WiFi jest w stanie zagłuszać Zigbee) - to tak w kwestii tego zdjęcia w piwnicy.

2. HA Rpi z donglem sonoff + bramka Zigbee jako hub

Dostałem, paruje zarówno urządzenie (wciskając przycisk i miga dioda) jak i paruje też bramka w aplikacji (miga niebieska dioda) i nie wykrywa żadnego z tych urządzeń…

Idź z tym sprzętem do domu bliżej routera WiFi, żeby bramka nie pracowała z maksymalną mocą WiFi.
Jeśli masz mesha WiFi w domu, pozbądź się go na rzecz dobrze skonfigurowanej sieci WiFi.

Ustal kanały (nie mam tego sprzętu co Ty, to nie wiem co się da, ale próbuj) przykładowe optymalne kombinacje
WiFi kanał 1 Zigbee kanał 25
albo
WiFi kanał 11 Zigbee kanał 11
Zasadniczo kanał WiFi ustaw we wszystkich AP ten sam (statycznie, żadnego autowyboru!!) i o szerokości 20MHz w pasmie 2.4GHz.

Tańsza wersja bramki (z tej oferty) nie ma wsparcia dla Zigbee, dlatego upieram się żebyś wrzucił własne zdjęcia a nie jakieś z tyłka, co to w ogóle za podejście do tematu, to chyba Ty szukasz pomocy…
(jakkolwiek idąc za twoją sugestią obejrzałem zdjęcia w ofercie i wersja bramki jest nierozróżnialna, bo tam nawet nie ma nic interesującego na tabliczce znamionowej, ciekawe czemu celnicy nie zatrzymują elektrośmieci… więc chyba spór na Ali i odzyskanie kasy to jedyny kierunek)