Hej Artur, możesz się podzielić kodem?
Dzięki
Poradziłem sobie inaczej : Jeżeli światło jest już włączone (za pomocą pilota) to automatyczne uruchamianie oraz gaszenie światła zostaje deaktywowane. Teraz muszę dodać zmianę kolorów za pomocą kostki Aqara.
Ulepszenie czujnika Aqara, jest poradnik w sieci który niby ma ulepszyć działanie.
@bartik22 jak używasz podzielisz się spostrzeżeniami po zastosowaniu tych zmian?
Czy zauważam różnicę?
Wcześniej była to zabawka, teraz jest to czujnik, który robi to co powinien
Jak masz ten czujnik, to tylko w ten sposób jest z niego użytek.
Ja mam również tylko ołówkiem połączone piny i działa.
Weź czujnik i włącz logi zigbee, będziesz miał komunikat co 1-2 minuty,
Jak połączysz piny to komunikat jest co 1-10 sekund jak jestes w zasiegu.
No i oczywiście occupancy_since tez obowiązkowo.
np. Jak zamkną się drzwi od łazienki to jeżeli w ciągu 31 sekund dostanie no ocupancy since = 30 to ustawia że łazienka jest na pewno bez ludzi, aż do momentu otwarcia drzwi.
Dziękuję Ci za informację, podpowiesz jeszcze dwie kwestie “ołówkiem podłączone piny” jak to zrobić i drugie gdzie wpisać:
devices:
'0x00158d00053fcabf':
friendly_name: Aqara1
no_occupancy_since:
- 30
- 60
- 90
- 120
- 180
- 240
- 300
retain: true
- ołówek, musisz narysować połączenie,
rozbierasz i łączysz te dwa piny rysując raz w jedną raz w drugą stronę kreskę, żeby było grubo. Miękki ołówek. - dajesz to w konfiguracji zigbee2mqtt w ciągu urządzeń jak poniżej
ja mam AIS i mam taką ścieżkę:
/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/data/ configuration.yaml
‘0x00158d0005866624’:
friendly_name: czujnik drgan1
‘0x00158d00054d1b1a’:
friendly_name: czujka ruchu lazienka
no_occupancy_since:
- 30
- 60
- 90
- 120
- 180
- 240
- 300
‘0x04cf8cdf3c798528’:
friendly_name: Aqara Opple2
@pawelwaz na poniższej fotce masz które piny należy połączyć, przykład jest z lutowaniem ale jak napisał @bartik22 ołówek też działa
@bartik22, @rafkan dzięki panowie, wszystko już jest dla mnie jasne, w weekend się zabieram za to - fajny patent.
Ja akurat się z tym niezgodzę , nie mam żadnej modyfikacji tych czujników i wszystko działa zgodnie z założeniami. Uważam, że zbyt częste “cykanie” (on/off) światłem niczego nie wnosi i nie wprowadza dużych oszczędności.
Hej,
oczywiście to jest moja opinia,
miałem sytuacje że czujnik zapala światło, czyli wysyła occupancy true to jak czujnik po tej minucie sprawdza czy jest ruch ( a akurat sie nie poruszyłem) to wysyłało mi false i zaraz true i miałem właśnie miganie światła, teraz już nie mam.
Wszystko zależy od tego jak sobie zaplanujesz automatyzacje, np. Sterowanie oświetleniem w korytarzu.
A 100% gwarancję daje Ci czujnik zamknięcia drzwi na “klucz” (może do bolca dokleić pastylkę neodymową a w ościeżnicę kontaktron) wtedy wiadomo, że ktoś jest w środku w łazience .
U mnie nikt nie zamyka na zamek… także w moim przypadku się nie sprawdzi
U mnie też nie, w przypadku gości się sprawdzi. Mimo wszystko mam to na liście do wykonania przy remoncie mieszkania.
W którym miejscu masz trudność, gdzie się zatrzymałeś?
W sumie to zrobiłem tak: dotarłem do pliku devices.yaml zrobiłem wpis (w sumie nie byłem pewny dokładnych spacji, ale wzorowałem się na tym z poradnika), później zacząłem robić flow w NR, oczywiście wszystkie automatyzację związane z czujnikiem się wysypały (nie działały on/off),
Zrobiłem od flow tak jak w poradniku, ale mi to wcale nie zadziałało.
Pewnie będę jeszcze próbował się z tym uporać.
?? i co w tym pliku wpisałes? to no_occupancy_since? Jeżeli tak, to nie tam miałes to wpisać tylko w configuration.yaml ale tej od zigbee2mqtt nie od HA
Tak, tylko u mnie jest tak, że jest odnośnik w configuration.yaml (zigbee2mqtt) do pliku devices.yaml. Tam też miałem wpisane inne urządzenia:
wpis w configuration.yaml (z2m):
A takie wpis zrobiłem w devices.yaml:
no_occupance_since ma być równo z friendly name, bez podwojnej spacji