Kopia konfiguracji custom_components

Czy mając backup całego folderu custom_components jest szansa, aby przywrócić konfiguracje zawartych tam komponentów niestandardowych?

Kopię mam z kwietnia, więc z pewnością są one w starszych wersjach niż obecnie dostępne w HACS.

Tak, to raczej powinno zadziałać, jeśli zrobisz wszystko prawidłowo to ich aktualizacje będą dostępne w HACS (uwaga repozytoria usunięte z HACS będą oznaczone jako problemy, można to obejść kopiując pliki na bok, usuwając z HACS i instalując ponownie ręcznie poza HACS, ale zwykle repozytoria nie są usuwane bez powodu).

Miałeś je instalowane z HACS czy z ręki?

Zaraz zaraz, pytasz o konfiguracje? a tam są fizycznie przechowywane te komponenty (ale konfiguracje to masz raczej w configuration.yaml należącym do HA)
Cofnąłeś sobie HA core do takiej wersji jak miałeś w AIS?

Oprócz tych jawnych plików HACS trzyma swoją konfigurację w ukrytym katalogu
/homeassistant/.storage/hacs
(nie wiem czy masz jego kopię)

Z repozytorium HACS

Aha, nie byłem tego świadomy. Skąd też backup custom_components … Zobaczę, czy uda mi się wyciągnąć ją z backupu ZIP od AIS.

Nie, ponieważ ta wersja w AIS od dawna nie była aktualizowana, więc nie chciałem wracać się do “starożytności”.

Jeżeli nie ma tego w archiwum ZIP od AIS to niestety nie.

No cóż zmiany w HA były przez ostatnie 2 lata ogromne, więc większa szansa na udaną migrację jest na dostatecznie starej wersji HA core, potem będziesz aktualizował miesiąc po miesiącu aż dojdziesz do współczesnej wersji (tylko w ten sposób mogą zostać zaimportowane niektóre konfiguracje z YAML do GUI)

Moim zdaniem tam są tylko nagłówki/konfiguracja repozytoriów poszczególnych komponentów (raczej nie konfiguracje samych komponentów), ale nigdy nie kopałem tak głęboko.

W tej sytuacji prościej i przede wszystkim pewniej będzie skonfigurować te integracje na nowo. Przynajmniej na przyszłość będę wiedział, iż kopia katalogu custom_components nie ma sensu. :wink:

Kopia to ma sens, zrozumiesz przy przeprowadzce na inny sprzęt - wszystkie komponenty niestandardowe zostaną przywrócone bez ich ponownej instalacji.

Cofanie wersji core to nie jest żadna filozofia (i należało to zrobić zanim cokolwiek zacząłeś przywracać, ale może wciąż nie jest za późno).

Tylko na forum AIS musiałbyś wygrzebać na jakiej wersji core się kisiłeś.

Z Twoją determinacją i wytrzymałością nie wątpię, że dałoby radę, ale i tak planowałem robić rekonfigurację niektórych integracji, więc zrobię na nowo jak należy. :wink:

Możliwie najbezpieczniejsza ścieżka aktualizacji HA core
Czyli istnieje również funkcja odwrotna tzw. downgrade?

No przecież tam jest opisana - downgrade to jest “upgrade do starszej wersji niż bieżąca”.

Sztuczka z downgrade przy migracji (czy przywracaniu backupu ze starej wersji) polega na tym, że najpierw core (optymalnie na całkowicie pustej instalacji) cofamy bezpośrednio i tylko raz do docelowej wersji (chyba, że Supervisor zabroni takiego przeskoku, to wtedy do najstarszej możliwej wersji i w drugim ruchu do upragnionej itd. - z praktyki wiem, że przeskoki wersji HAOS mają takie blokady - o tym w sumie dowiedziałem się eksperymentując dla innych, core nigdy nie cofałem tak głęboko, bo nigdy nie musiałem, jeśli są jakieś problemy związane z core to zwykle wynika to z comiesięcznych aktualizacji do jakieś wczesnej wersji bez hotfixów, czyli xxxx.yy.0 to pomaga wtedy cofnięcie się do ostatniej wersji z poprzedniego miesiąca właśnie przez downgrade).

A dlaczego zalecam radykalny downgrade tylko na pustej instalacji? (lub chociaż ze skasowaną bazą), bo tak naprawdę nie ma żadnej oficjalnej drogi downgrade, a zmiany kluczowych składników były czasami tak głębokie, że nie da się przewidzieć skutków cofania wersji na instalacji w pełni uruchomionej (bo przechodzimy przez bariery breaking changes w odwrotną stronę niż przewidywali to twórcy oprogramowania, wprawdzie starają się oni myśleć o przypadkach cofania wersji, co potwierdza sytuacja z downgrade systemu, to jednak zmiany są testowane przede wszystkim w jedynym słusznym kierunku, czyli w stronę coraz nowszych wersji).

Szczerze mówiąc to dzięki możliwości tymczasowych downgrade nie musiałem korzystać z przywracania backupu od jakichś 5 lat (no był jeden wyjątek - ale dotyczył tylko jednego z Dodatków, który trzymam do dziś w starej wersji, a nie core czy systemu).