Kto mi gasi światło?!

Od wczoraj walczę z pewnym problemem: mam przycisk Aqara Opple (WXCJKG13LM), którym bawiłem się od czasu do czasu podłączając różne urządzenia, ale wszystko tymczasowo, w ramach testów. Wczoraj w końcu postanowiłem przykleić go na ścianę i nadać mu ostateczną funkcjonalność. Ku mojemu zdziwieniu wciśnięcie jednego z przycisków włącza kilka żarówek w mieszkaniu, inny je wyłącza. Nigdy nie testowałem takiej funkcjonalności. Jak mogę w HA znaleźć przyczynę tego działania? W Node Red używałem wyszukiwarki po ID urządzenia - jest jeden tylko flow, który miał zupełnie inne zadanie. Zostaje jeszcze HA i add-on controllerx (jego plik konfiguracyjny już sprawdziłem, też nie ma tam tego urządzenia, ale może AppDaemon to robi?). Jak znaleźć i wyłączyć winowajcę, ma ktoś jakiś pomysł?

Jak dodałeś przycisk do HA - Deconz, Zigbee2MQTT?

Zigbee2MQTT
lalalalalala (wpis musi zawierać 20 znaków, więc musiałem dośpiewać :wink: )

Masz niezły głos :grinning: .
Co mówią logi Z2M po uruchomieniu żarówek?

@Piotr_K a może tak (HA wersja 0.118.3):
menu Konfiguracja -> Urządzenia, potem na liście wybierasz swój przycisk Aqara Opple, poniżej przykład dla MiJia switch:

i masz wszystkie informacje odnośnie tego przycisku w HA:


Jak widać u mnie też jakiś “duplikat” automatyzacji z testów ale działa zgodnie z oczekiwaniem :slight_smile:.

Ta sama automatyzacja jest także przy żarówce:

Dodatkowo wszystko jest także w menu Dziennik:

No właśnie niczego z tego nie wyczytuję:

Zigbee2MQTT:info  2020-11-30 21:16:30: MQTT publish: topic 'zigbee2mqtt/Opple 1', payload '{"action":"button_2_single","linkquality":36}'
Zigbee2MQTT:info  2020-11-30 21:16:30: MQTT publish: topic 'zigbee2mqtt/Opple 1', payload '{"action":"","linkquality":36}'
Zigbee2MQTT:info  2020-11-30 21:16:30: MQTT publish: topic 'zigbee2mqtt/Opple 1/action', payload 'button_2_single'
Zigbee2MQTT:info  2020-11-30 21:16:31: MQTT publish: topic 'zigbee2mqtt/Włącznik TUYA', payload '{"linkquality":42,"state_left":"ON","state_right":"OFF"}'
Zigbee2MQTT:info  2020-11-30 21:16:31: MQTT publish: topic 'zigbee2mqtt/Włącznik TUYA', payload '{"linkquality":44,"state_left":"ON","state_right":"ON"}'

Widać, że włączył włącznik TUYA, a co dziwne, nie widać, że włączył żarówki TRADFRI…

@macek muszę się w końcu zebrać, żeby z 0.115 przejść na 0.118 :smiley:

Edit: aha, tu nie potrzeba 0.118, działa też w starszej wersji.
Nie mam żadnej automatyzacji dla tego przycisku. Dziennik pokazuje, że zapaliły się niektóre światła, ale nadal nie wiadomo dlaczego, w sensie nie wiadomo gdzie jest jakaś automatyzacja, która tym zarządza :confused:

To dla tych swiateł (menu Konfiguracja -> Urządzenia) sprawdz automatyzacje tak samo jak dla przycisku.

@macek obsługuję je w Node Red, więc też jest pusto w tym menu (no automations…). Ale zauważyłem dziwną rzecz: gdy żarówki TRADFRI włączę innymi dedykowanymi im przyciskami, to w dzienniku pojawia się “turned on by Hass.io”.
obraz
Gdy włączam poprzez Opple, nie ma tej frazy i nawet nie ma śladu po tych żarówkach w dzienniku

Nie używam Node-REDa więc nie pomogę. Zrób update HA do najnowszej wersji, jest wielu ulepszeń, może to pomoże wyjaśnic co/kto gasi światło.

@macek poczekam do rana, bo gdyby coś nie poszło, nie będę mógł świateł zapalić :smiley:

Dlatego ja tak planuje smart home (dobór urządzeń) aby nie doszło do takiej sytuacji a update do wyższej wersji robię zawsze jako instalacja systemu od nowa na drugiej karcie SD a potem restore tylko konfiguracji i dodatków. W ten sposób zawsze mogę szybko cofnąć się do poprzedniej działającej wersji - prosta podmiana kart SD :grin:.

Na RPi tak można, ale ja mam instalację na terminalu HP, musiałbym dyskami SSD żonglować :wink:

1 Like

No ja też nie pożongluję dyskami, ale… wersje można cofać (i korzystałem z tego nieraz) poleceniami w terminalu.

Są też inne metody (choćby lokalny obraz partycji), ale akurat tak nigdy mi się nie chciało.

Zatrzymałem Node-Reda oraz AppDaemona, przycisk nadal gasi kilka świateł. Czyli winien sam HA. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Szlag mnie zaraz trafi, bo przycisk stał się dla mnie bezużyteczny. @artur, help, Ty zawsze znajdujesz jakieś rozwiązanie :slight_smile:
PS. Mam już 0.118

@Piotr_K nie ma cudów musisz mieć albo automatyzację w HA albo może masz ten przycisk jakoś sparowany bezpośrednio przez jakąś inną aplikację np Xiaomi Home. Możesz też spróbować zrobić jakiś reset o ile ten przycisk ma taką możliwość. Włącz jeszcze raz parowanie i dołącz do innej bramki.
To tak na szybko jak będę miał chwilę to spróbuje coś wymyślić konkretnego.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie - poltergeist :wink:

Mam tylko jedną bramkę ZigBee. Przycisk już usuwałem i parowałem ponownie. Automatyzacji w HA mam raptem z 10, ostatnia odpalona w połowie listopada. Ten poltergeist coraz bardziej prawdopodobny :wink:

@Piotr_K Proponuje w czwartek zestawić sesje przez TeamViewer postaram się pomóc

1 Like

Jak zawsze niezastąpiony, dzięki stukrotne :smiley: