Podłączyłem do HA swój telewizor LG przez configuration.yaml. Mam taki problem żę nie mogę uruchomić mojego tv przez HA, jak już załączę telewizor za pomocą pilota to już mogę nim sterować i wyłączyć ale nie mogę włączyć. Wiecie może gdzie leży problem?
@Raddii Masz błąd w service: zaraz po turn_on_action:. Zrób tą część konfiguracji dotyczącą włączania TV, tak jak jest w dokumentacji i powinno działać.
Ja używam tylko standardowej karty media_player do obsługi TV, ale zobacz sobie dodatek mini-media-player, na którym można zrobić “wypasiony” panel do sterowania telewizorem.
Jednak coś jeszcze się zaczęło dziać. Po jakimś czasie oglądania telewizora sam się wyłącza. W HA widzę że: LG webOS Smart TV nastąpiło wyłączenie przez Hass.io. Jak mogę sprawdzić co wywołało wyłączenie telewizora? Dodam że mam w Node-RED zrobione że przy włączeniu tv ma się załączyć kino domowe i że przy włączeniu konsoli ma się załączyć tv oraz kino domowe.
Skoro instalowałeś jakieś rozszerzenie lovelace z HACS to zapewne wszystkie potrzebne wpisy się same dodały, jeśli instalujesz ręcznie custom component to wtedy musisz zasoby dodawać ręcznie (to taka ogólna zasada, warto sprawdzić czy się dodały odpowiednie zasoby zanim się zdubluje wpisy).
ALE jeśli mówisz o tym dodatku
to w jednej z pierwszych linii dokumentacji znajdziesz to, czyli zależności od innych dodatków - trzeba je najpierw zainstalować
browser_mod is required for this channel panel (you can find it here)
custom card: “card-channel-pad” is required (you can find it here)
Ja aktualnie nie używam już tej integracji, ale nie przypominam sobie, żeby trzeba było coś ręcznie wpisywać do configaration.yaml
Tak jak napisał @szopen. Jak coś instalujesz z HACS, wszystkie wpisy powinny dodać się do konfiguracji automatycznie.
przepraszam że odkopuje. Usiłuje połączyć telewizor LG 43LH570V z Home Assistantem. Według producenta jest to WebOS, telewizor jest z 2016. W configuration.yaml wpisuje:
webostv:
host: 192.168.0.14
name: Living Room TV
turn_on_action:
service: persistent_notification.create
data:
customize:
sources:
- livetv
- youtube
- makotv
- netflix
media_player:
notify:
Restartuje HA, jest powiadomienie o konfiguracji urządzenia “Living room tv” Jest okienko “start pairing request”. Nic się nie dzieje na telewizorze. Próbowałem przed Edge i Chrome.
Jakieś sugestie co robię nie tak? Telewizor jest podłączony po wifi, ha na rpi 3b+ po LAN
Witam.
Mam zapewne starszy model LG TV smart.
Po próbie połączenia wyskakuje mi okno na telewizorze z kodem które trzeba umieścić w HA. Tylko jak to zrobić?
Czy ktoś miał problem z integracja WebOS że przestaje raportować status ? telewizor włączony normalnie pilotem a status w HA sie nie zmienił na włączony. Dopiero po wczytaniu ponownie integracji zaczyna działać poprawnie. Nie dzieje się tak zawsze ale średnio raz na kilka dni
Czy ktoś podpowie gdzie szukać problemu lub log ?