LG webOS Smart TV

Witam,

Podłączyłem do HA swój telewizor LG przez configuration.yaml. Mam taki problem żę nie mogę uruchomić mojego tv przez HA, jak już załączę telewizor za pomocą pilota to już mogę nim sterować i wyłączyć ale nie mogę włączyć. Wiecie może gdzie leży problem?

Poniżej moje ustawienie:

webostv:
  host: 192.168.2.234
  name: TV
  turn_on_action:
    service: persistent_notification.create
    data:
  customize:
    sources:
      - cda.pl
      - netflix
      - ipla
      - youtube
      - livetv
      - przeglądarka
      - hdmi1
      - hdmi2
      - hdmi3
notify:
  - platform: webostv
    filename: webostv.conf

media_player:
  - platform: webostv
    filename: webostv.conf

Z góry dziękuje
Pozdrawiam
Raddii

@Raddii Masz błąd w service: zaraz po turn_on_action:. Zrób tą część konfiguracji dotyczącą włączania TV, tak jak jest w dokumentacji i powinno działać.

A skąd uzyskać: broadcast_address:?

Dla tego IP pewnie będzie to 192.168.2.255

1 polubienie

Mam taką konfigurację:

webostv:
  turn_on_action:
    service: wake_on_lan.send_magic_packet
    data:
      mac: 14-C9-13-CB-1B-F2
      broadcast_address: 192.168.2.255

Teraz wyskakują taki log:

Logger: homeassistant.helpers.script.lg_webos_smart_tv
Source: helpers/script.py:1138
First occurred: 11:54:58 (1 occurrences)
Last logged: 11:54:58

LG webOS Smart TV: Error executing script. Service not found for call_service at pos 1: Unable to find service wake_on_lan.send_magic_packet

Wiesz co teraz zrobić albo co mam źle?

A masz w pliku configuration.yaml uruchomioną integrację WakeOnLan?

Jeśli nie to dodaj wpis

wake_on_lan:

Dzięki udało się rozwiązać problem.

Mogę jeszcze liczyć na pomoc w rozbudowie panelu sterowania tv o możliwość przełączania programów w livetv?

Ja używam tylko standardowej karty media_player do obsługi TV, ale zobacz sobie dodatek mini-media-player, na którym można zrobić “wypasiony” panel do sterowania telewizorem.

Jest jeszcze dodatek

Jednak coś jeszcze się zaczęło dziać. Po jakimś czasie oglądania telewizora sam się wyłącza. W HA widzę że: LG webOS Smart TV nastąpiło wyłączenie przez Hass.io. Jak mogę sprawdzić co wywołało wyłączenie telewizora? Dodam że mam w Node-RED zrobione że przy włączeniu tv ma się załączyć kino domowe i że przy włączeniu konsoli ma się załączyć tv oraz kino domowe.

Dziękuję. Mi również pomogło dodanie tego wpisu a mam inny model tv z 2016r z API 5 - Philips

@Marek pomożesz przy instalacji tego dodatku Lg. Zainstalowałem repozytorium z HACS i następnie dodałem wpis:

resources:
- type: module
  url: /hacsfiles/channel-pad/card-channel-pad.js

do configuration.yaml ale niestety nie działa.

Skoro instalowałeś jakieś rozszerzenie lovelace z HACS to zapewne wszystkie potrzebne wpisy się same dodały, jeśli instalujesz ręcznie custom component to wtedy musisz zasoby dodawać ręcznie (to taka ogólna zasada, warto sprawdzić czy się dodały odpowiednie zasoby zanim się zdubluje wpisy).

ALE jeśli mówisz o tym dodatku

to w jednej z pierwszych linii dokumentacji znajdziesz to, czyli zależności od innych dodatków - trzeba je najpierw zainstalować
browser_mod is required for this channel panel (you can find it here)

custom card: “card-channel-pad” is required (you can find it here)

Dzięki, na pierwszy ogień zabrałem się za browser_mode.

Wykonywałem wszystko jak jest opisane w repozytorium tzn. zainstalowałem repozytorium browser_mode następnie dodałem do configuration.yaml:

browser_mod:

A na koniec utworzyłem zasób z linkiem. Niestety nadal mi nie działa i nie wiem gdzie jest błąd :frowning:

53 54

Ja aktualnie nie używam już tej integracji, ale nie przypominam sobie, żeby trzeba było coś ręcznie wpisywać do configaration.yaml
Tak jak napisał @szopen. Jak coś instalujesz z HACS, wszystkie wpisy powinny dodać się do konfiguracji automatycznie.

Zasób w postaci modułu browser_mod.js jest potrzebny raczej tylko dla chromecasta

(oprócz tego na moje oko ścieżka do tego zasobu jest co najmniej dziwna - raczej za krótka).

Nie mam tv LG, więc wiele nie jestem w stanie dalej pomóc.

przepraszam że odkopuje. Usiłuje połączyć telewizor LG 43LH570V z Home Assistantem. Według producenta jest to WebOS, telewizor jest z 2016. W configuration.yaml wpisuje:

webostv:
   host: 192.168.0.14
   name: Living Room TV
   turn_on_action:
     service: persistent_notification.create
     data:
   customize:
     sources:
       - livetv
       - youtube
       - makotv
       - netflix

media_player:

notify:

Restartuje HA, jest powiadomienie o konfiguracji urządzenia “Living room tv” Jest okienko “start pairing request”. Nic się nie dzieje na telewizorze. Próbowałem przed Edge i Chrome.
Jakieś sugestie co robię nie tak? Telewizor jest podłączony po wifi, ha na rpi 3b+ po LAN

Musisz znaleźć opcje w tv o nazwie zezwalaj na sterowanie telewizorem czy coś takiego i to zaznaczyć.

Witam.
Mam zapewne starszy model LG TV smart.
Po próbie połączenia wyskakuje mi okno na telewizorze z kodem które trzeba umieścić w HA. Tylko jak to zrobić?

“A notification should be visible in the frontend’s Notification section. Follow the instructions and accept the pairing request on your TV.”

Czy ktoś miał problem z integracja WebOS że przestaje raportować status ? telewizor włączony normalnie pilotem a status w HA sie nie zmienił na włączony. Dopiero po wczytaniu ponownie integracji zaczyna działać poprawnie. Nie dzieje się tak zawsze ale średnio raz na kilka dni
Czy ktoś podpowie gdzie szukać problemu lub log ?