Znajdę gdzieś jakieś gotowe rozwiązanie na połączenie licznika Orno OR-WE-504 z HA (RS485)?
Najbardziej mnie interesuje połączenie przez ESP (8266/32) lub ewentualnie LAN - nie mam jak przeprowadzić kabla między licznikiem, a serwerem, a LAN leci przez dwa switche.
Jeżeli licznik obsługuje Modbus (nie sprawdzałem tego) to podłączenie jest każdy inny licznik z Modbus, np. SDM630 + ESPHome WiFi a potem to odczyt rejestrów za pomocą Modbus Controller — ESPHome .
Chyba prościej niż w wątku podlinkowanym przez @macek się nie da.
NodeMCU v3 jest pin w pin zgodny z NodeMCU v2 (tym który jest tam na obrazku), a w ESPHome musisz tylko poprawić piny na których będziesz miał podpięty konwerter na RS485 (zgodnie ze schematem, czyli RX i TX).
Czyli coś źle zrozumiałem - myślałem, że ja muszę wszystkie te wpisy zrobić dla swojego licznika, a ja mogę ten kod wykorzystać.
W takim razie lutuję wszytko, łączę i dam znać co wyszło z tego
Wywaliłem większość pustych linii, bo zaciemniają obraz.
Niestety masz coś nie halo z edytorem, bo wcięcia nie są prawidłowych głębokości (powinny być to wielokrotności 2 spacji).
Aby nie było “oka” a sensory zachowywały się “normalnie” w porównaniu do odpowiedników z innych integracji musisz dodać przynajmniej device_class (to powinno załatwić też domyślne ikony), a aby mogły prawidłowo działać w innych integracjach np. panelu energii to również state_class
fragmencik np. dla woltomierza (poprawiłem na 4 spacje, ale całość YAMLa musi być odpowiednio powyrównywana)
dla innych wskazań zamiast voltage ma być current, frequency, energy, apparent_power, reactive_power, power czy power_factor (przejrzyj dokumentację a’propos state_class, bo to trzeba dobrać do rodzaju wskazań, ale wydaje się, że tylko dla energii biernej/czynnej powinieneś mieć total_increasing).
Mnożenie przez 1.0 nie ma sensu (a zużywa zasoby).
Na ESP8266 się nie udało, bo zapewne nie wyłączyłeś loggera (tam jest tylko 1 UART)
Nie wiem dlaczego tak wyszło. Kod jest żywcem wzięty (kopiuj-wklej) z edytora esphome - oczywiście używam podwójnej spacji.
Dzięki wielkie, tego mi brakowało, a coś nie mogłem się odnaleźć
Czyli wpis zbędny?
Znalazłem, że trzeba wyłączyć logger, ale i tak coś było nie halo… jeszcze będę próbował.
Dziękuję za pomoc, aż nie wierzę, że się udało. Dziwne, że nikt nie używa tego licznika
Ktoś używa - użyłem google i… były linki do naszego forum, tylko nikt nie podał gotowego rozwiązania (swoją drogą gdy uzyskasz 100% zadowolenia, to wrzuć gotowy kod).
Jakkolwiek patrząc na daty - wtedy nie było jeszcze integracji modbus w ESPHome.
Oczywiście, że tak zrobię - najpierw się jeszcze pobawię i zobaczę jak to będzie działać z tydzień/dwa
Jak będzie to działać na 100% to myślę, że wezmę się jeszcze za PCB aby to miało ręce i nogi po zawieszeniu na szynie DIN
Ja uzywam,ale mam podpięte do lankontolera i wysylam na pvmonitor, a posrednio jeszcze przez NR sciagam z LK do HA.Udało mi sie to zrobić dzieki pomocy kolegów z tego forum.Mam jeszcze jedna wolną sztukę i na dniach bedę zakładał klimatyzację wiec może go użyję z esp8266.
Podzielisz się kodem?
Oczywiście, że się podzielę kodem. Za to właśnie lubię fora, jeden coś pomoże, drugi coś doda…
Na dniach spróbuję jeszcze z ESP8266 i wrzucę wszytko co mam. Teraz działa to na ESP32 i od wczoraj zero problemów.
Edit:
Panowie, to (chyba prawidłowo) działa.
Wczoraj odpaliłem wszytko na ESP8266 (NodeMCU V3) i wygląda jakby było OK - proszę o komentarz bardziej doświadczonych kolegów czy tak może być czy należy coś jeszcze poprawić?
Biorąc pod uwagę dokumentację state_class i device_class mają tam cudzysłowy, ale to jakaś zaszłość - biorąc pod uwagę zgodność z YAMLem stosowanym w HA są one zbędne (więc warto mieć jakąś spójność - sugeruję się ich pozbyć).
Można dołożyć też kilka “wodotrysków” w postaci serwera www ze statusem urządzenia
tak jak sugerowałem np. tam (mam na myśli czytelność i układ kodu - twój jest OK, ale przy dodawaniu czegoś nowego warto zachować jakiś układ w którym bloki powiązane są tematycznie - więc np. webserwer dałbym w okolicach głównych ustawień konfiguracyjnych)
Generalnie to jest takie fajne repozytorium, gdzie można dzielić się “gotowcami” kodu ESPhome, implementacje liczników/wskaźników energii są tam:
a tu instrukcja jak tam dodawać coś nowego
Oczywiście tam powinieneś wrzucić opisy encji po angielsku tak jak miałeś w pierwotnej wersji.
Nie mogłem się wszystkich cudzysłowów pozbyć - zostały przy “unit_of_measurement” ponieważ przy “Power Factor” nie ma jednostki i jest potrzebna spacja, więc wszędzie zostawiłem cudzysłów przy jednostkach dla ujednolicenia.
Myślę, że teraz jest zgodnie ze sztuką i przejrzyście.
Dodałem w kodzie komentarze.
Zakładając ten temat miałem już myśl z tyłu głowy “chyba trzeba poszukać innego licznika bo tego nikt nie używa i nie działa”, a tu wyszło dużo lepiej niż chciałem
Przeogromnie dziękuję za pomoc.
Wcześniej nie było bo nie było serwera www (on jest tym “wodotryskiem” i można go stosować, gdy mamy wolne zasoby - na końcu kompilacji masz wskaźnik wykorzystania RAMu i flasha).
w/g dokumentacji HA obecnie stosowana jest jednostka “%” (więc mnożnik byś musiał mieć mniejszy 100x), nie wiem czy się to utrzyma (i w PL raczej stosuje się tak jak zrobiłeś)
Jakkolwiek, tekst jest jednak o tyle wygodniejszy, że widać go od razu i można wykorzystać fragmenty.
Jeśli masz jeszcze siłę na to, to możesz opublikować w tym repozytorium o którym wspomniałem - tam jest też miejsce na kawałek opisu technicznego jak rozwiązałeś połączenie (mam na myśli konwerter UART-RS485/modbus bo przecież to z YAMLa nie wynika, a zauważyłem, że najczęstszym błędem początkujących jest podpinanie bezpośrednio do pinów ESP bez konwertera).