Wiem że łatwiej jest przy pomocy EspEasy, EspHome ale niedawno podczas odczytu posądzono mnie o manipulację w liczniku przez jakieś kable, i straszono mnie karami. Więc przechodzę na bezprzewodowe.
By być bardziej precyzyjnym chodzi o odwrotne apostrofy```, dostępne pod klawiszem, którego drugą funkcją (z shift’em) jest tylda ~ (ale ponieważ w PL swego czasu tylda miała znacznie większe zastosowanie niż odwrotny apostrof, to utarła się nazwa tego klawisza jako “klawisz tyldy”).
Wklejkę powyżej poprawiłem (ale YAML wklejony jako cytowanie jest nieco upierdliwy w poprawkach).
A w kwestii zasadniczej to zapewne fragmenty configuration.yaml.
Format zależy od tego gdzie to wklejasz…
w takiej formie jak wkleiłeś na początku pasowało do configuration.yaml
teraz wkleiłeś inaczej i pasuje (prawie) do automations.yaml (lub dowolnego innego pliku o ile zawrzesz include w głównym pliku konfiguracyjnym).
W pierwszym przypadku brakowało poprawnej etykiety automatyzacji (stąd zapewne komunikat błędu), wystarczy przejrzeć dokumentację i dostosować do niej format.
Dzięki. coś w końcu przyjęło. Pierwszy raz robię automatyzacje w HA a nie w NodeRed.
Przyłożyłem magnez do czujnika i wartość się zwiększyła. Na dzisiaj będę kończył i czekał, aż zbierze jakieś dane przez noc.
Ciekawy temat zakupiłem również takiego sonoffa ale mój licznik nie łapie coś i zastanawiam się nad kupnem nadajnika impulsów dedykowanego do licznika i dolutowanie kablekow do sonoffa ale nie jestem pewny czy to zadziała gdyż w opisie nadajnika jest wzmianka o napięciu 24v i za bardzo tego właśnie nie rozumiem, może ktoś z kolegów ma coś podobnego i przerabial temat
witam , w koncu mi sie udalo okazalo sie ze czujka sonoffa nie reagowala, wzialem druga i pomiar jest, problem mam z dodaniem tego do panelu energi, probowalem przty użyciu sensora template ale nie udaje mi sie, a tobie sie udalo ?
Do panelu encji jeszcze nie dodawałem. Za kilka dni będę miał trochę czasu i będę próbował. Kilka dni temu gdzieś przypadkiem widziałem artykuł jak to było dodane. W wersji 2021.9 ma być gas dodany.