Takie coś jakby kogoś interesowało
Niestety bariera EX jest wymagana i tego się obejść nie da.
Takie coś jakby kogoś interesowało
Niestety bariera EX jest wymagana i tego się obejść nie da.
Cześć, zrobiłem jak w/w instrukcja. Ogólnie wszystko działa, mam tylko pytanie jak i gdzie dodać do ceny za 1kWh netto gazu opłatę stałą aby była sztywno doliczona do kosztu 1 kWh zużycia gazu. ???
Ale w cene gazu wchodzi zmienna i stala oplata. Np. 1kWh - 0.23 gr i to * ilosc zuzytego gazu plus oplata stala jednostowa 23.47 zl netto ( abonament i przesyla) Nie można sumowac tego i podaj jako jednej ceny. Gdzies w kodzie trzeba do ceny za 1kWh dopisac ( +23.47 ).
u mnie opłaty stałe suma ich to 14,46 brutto/miesiąc czyli do kwoty z pomocnika “Gaz w tym miesiącu kwota” dodaję 15 zeta i mam kwotę faktury
PSG w sierpniu rozpoczyna wymianę/montaż gazomierzy z odczytem zdalnym u klientów w taryfie W3, wg specyfikacji nowych gazomierzy mają one udostępniać dane poprzez wMBus. Ciekawe jak będzie wyglądało udostępnianie klucza szyfrującego.
Gdybyś wygrzebał warunki przetargu, to coś można wnioskować, bo ze specyfikacji wcale nie wynika, że zostanie wybrany wmbus.
Jak widać pełna dowolność odnośnie modułu komunikacyjnego, więc zapewne wybiorą GSM (bo wmbus się nie sprawdza w rzadkiej zabudowie) i sobie nie podsłuchasz.
Oczywiście wybór modułu może zależeć od innych czynników (np. przy GSM trzeba się pozbyć “inkasentów”, których można zatrudnić do zdalnych odczytów wmbus; jest też czynnik ekonomiczny w postaci abonamentu M2M za GSM; żyjemy w świecie dotacji, więc operator może chcieć przyjąć kapustę za innowacyjność i wtedy wszystko inne jest możliwe, w tym rozwiązania których jeszcze nikt w PL nie widział, bo takie dają 100% pewność dotacji).
PSG już od dobrych kilku lat nie posiada swoich inkasentów, wszystko robi firma zewnętrzna na zlecenie. GSM to będzie na 100% bo to taki jest zamysł, do tej pory wszystkie gazomierze ze zdalnym odczytem działają przez sieć GSM. Dawno temu były przystawki radiowe na 433 ale nie sprawdziło się to w mieście, za dużo było zakłóceń. A jeżeli chodzi o innowacje i finansowanie to LINK.
Fajnie, ale tam też z niczego nie wynika jaki będzie standard transmisji, jakkolwiek moim zdaniem między wierszami można wyczytać, że może chodzić o GSM lub LoRa. Ale skoro wiesz, że GSM, to oczywiście użytkownik sobie nic nie odczyta w ten sposób. Co najwyżej dane będą dostępne w webowym panelu klienta (u dostawcy), a biorąc pod uwagę te deklaracje będzie tam zużycie miesięczne.
Klient w taryfie W3.6 rozliczany jest w systemie co dwa miesiące (6 odczytów rocznie) lub w taryfie W3.9 (9 odczytów) natomiast gazomierz wysyła dane co dziennie z historią danych z ostatnich 24 godzin. Niestety z racji tego, że całość zasilana jest z baterii, której żywotność przewidziana jest na 10 lat nie ma co liczyć na zbyt częstą transmisję ramek wMBus.
Nie widzę związku (koszt energetyczny częstej transmisji wmbus jest wciąż niemal zerowy w stosunku do jakiejkolwiek codziennej transmisji GSM) i szczerze mówiąc wątpię w montowanie modułów wmbus skoro będzie już tam modem GSM.