Nie są zamienione
HA postawiony na Proxmoxie
Sprawdzałem porty są ok
Przywracam kopię do 2024.3.3 i wszystko działa
Musiała być jakaś zmiana już od wersji 2024.4.1 której nie mogę zlokalizować
Może coś w kodzie jest nie tak teraz ?
Coraz więcej projektów związanych z HA stosuje wersjonowanie semantyczne w/g roku/miesiąca/poprawki, więc od razu przy wersji wypada jasno napisać, że chodzi o HA core (tak, wiem, kilka zdań później wspominasz o aktualizacjach HA, więc się wyjaśniło, zwracam uwagę, bo dział w którym to umieściłeś nie powoduje, że to jest w pełni oczywiste, że to YAML akurat z HA - może przeniosę wątek do innego działu, skoro problem dotyczy HA core i jego konfiguracji, edit: doprecyzowałem też tytuł).
Rozwaliło mnie tez sformułowanie “ostatniej wersji” w odniesieniu do marcowej (jeśli chodzi o HA core), skoro jesteśmy w przededniu wydania wersji lipcowej (kto z nas może dobrze pamiętać co stanowiło jakiś problem 4 miesiące temu, jeśli na niego osobiście nie trafiło, szczególnie że zwykle większość potencjalnych odpowiadających zapewne nie ma takiej konfiguracji jak Ty i może nie używa nawet tej integracji… więc tu wypływa dość istotna sprawa: zdecydowanie za późno szukasz rozwiązania problemu, należało to zrobić już w marcu - wtedy byłaby szansa, że ktoś jest na świeżo po napotkaniu czegoś podobnego).
Aha chciałem podkreślić że to sformułowanie jest mocno mętne, czy mamy rozumieć że w HA core 2024.3.2 wszystko działa a rozwala to akurat 2024.3.3?
czy że 2024.3.3 jest ostatnią wersją OK, a wydanie kwietniowe rozwala integrację (użyłeś od razu najwyższej kwietniowej wersji? dałeś czas na ewentualne przeliczenie całej bazy po aktualizacji, próbowałeś potem restartować VM? robiłeś jakieś zmiany wersji HAOS-ova?)
W ogóle system operacyjny VM widzi poprawnie mostek USB-RS485? (wspomniałeś już, ale wolę się upewnić, masz tylko jeden port postaci /dev/ttyUSBx czy kilka? możesz korzystać ze ścieżek by-id?)
Sprawdzałeś wszelkie breaking changes (backward incomatible changes) z ostatnich miesięcy?
(tzn. warto zajrzeć nawet ponad pół roku przed marcem, bo wiele zmian jest zapowiadanych z półrocznym wyprzedzeniem)
Oraz issues dotyczących tej integracji
A podniosłeś poziom logowania dla komponentu modbus?
To jest wersja najnowsza na której nie działa tylko licznik poza tym wszystko ok
Ostatnia wersja na jakiej działa po przywróceniu z kopi to wersja 2024.3.3
W issues są opisane podobne problemy - wersja pymodbus, która weszła na przełomie marca/kwietnia jest zwalona, pozostaje czekać na poprawki w licowym lub późniejszych wydaniach (projekt źródłowy został naprawiony trzeba jednak poczekać na wdrożenie go w HA core).
A zatem downgrade HA core i cierpliwość jest potrzebna…
Akurat problem dotyczy tylko RTU, a nie dotyczy TCP.
A zgłosiłeś problem gdzie należy? (teraz to trochę późno, bo nadchodzi aktualizacja taka jaka jest, więc jeśli tylko jedna osoba zgłosiła problem przez te 4 miesiące, to nie wiem czy wejdzie poprawka za parę dni, no ale jeśli lipcowa wersja nie pomoże to się powinieneś odezwać w issue pasującym do tematu)
No jak to gdzie? w issues do core w odniesiemiu do integracji modbus, link jest wyżej, a że przeczytałem już kilka issues na temat to najbardziej pasuje mi to
ALE nie powinieneś się sugerować moim linkiem sprawdź osobiście wszystko na temat, bo ja nie mam motywacji i to może być nieodpowiednie trafienie.
Dawanie “łapek” czy “serduszek” przy pierwszym poście danego issue niewiele wnosi, tak naprawdę musi to być uczciwy feedback…
prywata
A wspominam o tym, bo tak robią ludzie, którzy “idą po najmniejszej linii oporu” - widzę to po wielu własnych issues, które parę razy popularyzowałem na forum, niestety github to nie fejsbuk i nie wystarczy kliknąć w ikonkę i trzeba się trochę narobić, a nie czekać, aż inni pomachają łopatą…
Bo tak naprawdę te serduszka czy łapki nie docierają do deweloperów jeśli widzą issue z zerem odpowiedzi…
(miło mi, że ktoś podziela moje poglądy, w kwestiach poruszonych w zgłoszeniach, same emotki nikomu nie przeszkadzają - problemem jest brak generowania istotnych treści przez osoby ograniczające się jedynie do emotki)
I tu jeszcze jedna uwaga, wpisy w rodzaju “me too” czy “upvote” są również “psu na budę potrzebne” - rozsądnym minimum jest przy issue ogólnym jedno zdanie które wyraża cokolwiek sensownego, a gdy chodzi o kwestie techniczne to w zasadzie wszystko co się znalazło w naszym przykładowym wątku (konfiguracja, logi, podsumowanie instalacji , opis problemu itd. i nie ważne, że ktoś już wcześniej napisał coś podobnego - czasem najistotniejsza informacja to jakiś drobny szczególik).
Ja jednak upieram się aby nie stosować adresu rozgłoszeniowego 0
Na zapytanie o adresie 0 urządzenie odpowie własnym adresem innym niż 0.
Jeśli jest błąd w integracji to uzna, że odpowiada nie pytany.
Prosta próba, która nic nie kosztuje.
Tak mnie naprowadziłeś, że być może zmiany w pymodbus były celowe
(skoro usuwają zachowanie niepożądane, którym jest działanie mimo niepoprawnej konfiguracji - podobny przykład był parę dni temu w odniesieniu do ESPHome, gdzie w/g postotwórcy działanie niepoprawnego YAMLa zostało niezauważone przez nikogo przez 2 lata)