Licznik PGE Otus 3 WMBus + urządzenie do odczytu + Modbus

Witam.
Mam obecnie zainstalowany licznik dwukierunkowy od PGE - Otus 3, tego co widzę to jest w nim opcja odczytu po protokole WMBus. W swoim domu mam system zarządzania budynkiem BMS i chciałbym sobie odczytać ten licznik (zużycie oraz produkcję do sieci) po protokole Modbus i z tego co widziałem na forum, to jest urządzenie w postaci czytnika WMBUS, mam dodatkowo RPI 3B więc też moge postawić NodeReda na nim jak trzeba będzie.

Mogę prościć o sugestie i wskazówki od czego zacząć?
Dziękuję i pozdrawiam.

Dobrze zrozumiałem, chcesz zrobić konwerter WMBUS>Modbus?

Coś podobnego :slight_smile:
Bramki WMBUS - Modbus są powszechnie stosowane i bo na codzien takie urządzenia integruje ale chciałem coś bardziej budżetowego do domu bo dla jednego licznika, który nie wiadomo czy odpowie jakąś ramką szkoda inwestować tym bardziej że sam mam licznik dwukierunkowy w domu po Modbus RTU ale nie bilansuje mi trójfazowego zużycia i produkcji :slight_smile:

Za dużo powiedziane w jednym zdaniu :wink:
Napisz prościej i krótko co chcesz osiągnąć - tak żebym zrozumiał.
Pradopodobnie musisz zrobić “urządzenie” modbus slave, który będzie udostępniał dane otrzymane z WMBus.
Można coś takiego zrobić w NR ale tylko RTU po fizycznym serial.

Przepraszam, zagmatwałem sprawę .
Chodzi mi oto, aby wykonać bramkę komunikacyjną WMBUS - Modbus RTU / TCP. Tak jak piszesz - bramka ma być serwerem Modbus - Modbus Slave.
Na forum widziałem urządzenie ESP i jestem ciekaw czy w połączeniu z NR da się coś takiego wykonać.

@Jacek91 ESPHome z oprogramowaniem Licznik Otus 3 w Tauron i Komponent wM-Bus do ESPHome (SzczepanLeon) a potem Modbus Controller — ESPHome .