Licznik prądu KAIFA MA110M

Witam. Tauron wymienił mi licznik z Apatora na Kaifa MA110M. Wcześniej licznik był podpięty ładnie przez MQTT do HA. Odczyt przez wM-Bus.
Na nowym liczniku uruchomiony port HAN. Dane przepisane z nowego licznika i nic nie pobiera. Czy ktoś się orientuje czym można zdalnie odczytywać ten licznik?

Witam

Żebyśmy wogule wiedzieli na czym stoimy to sprawdź te 3 rzeczy:

1. Czy próbujesz czytać go radiowo, tak jak Apatora? Jeśli tak to tu leży błąd. Kaifa MA110M wymaga wpięcia się w port RJ12 pod klapką (klapka klienta nie jest plombowana).
  2. Upewnij się w portalu Taurona, że usługa HAN jest statusie Aktywna. Czasem po wymianie licznika trzeba ją ponownie uruchomić w systemie.
  3. Jeśli używasz zewnętrznego brokera sprawdź narzędziem typu MQTT Explorer, czy w ogóle wpadają jakiekolwiek pakiety. Jeśli wpadają, a HA ich nie widzi – problemem jest format danych lub klucz deszyfrujący.

Wg Datasheet ten licznik nie ma wMbus - musisz sam sobie nastrugać właściwy interfejs czyli albo M-Bus master=>Konwerter lub głowica optyczna i odczyt po IEC 62056-21/DLMS ale to zgadywanie bo oznaczenie tego licznika jest jedno a jego pododmian z tym samym oznaczeniem kilka.

To jest jego przykładowy datasheet.

Czyli chyba taki masz a on jest P1 w przykładzie :

Więc nie wiem czy nie lepszy pomysł u siebie zamontować w skrzynce w domu licznik po dowolnym protokole gadającym z Ha i mieć to z głowy. Kasę wydasz raz a dwa montaż to nie rocket science aniżeli szukanie interfejsu do licznika…

Ale jaki “port HAN”?
Możesz zrobić zdjęcie tego licznika?
(zamaluj tylko fragmenty które są/mogą być indywidualne jak numer seryjny czy plomby dostawcy, jeśli nie wiesz co to wyślij mi na PW, to zamaluję co uznam za stosowne)

Autor chyba miał na myśli to co Tauron nazywa Usługą HAN

HAN = Home Area Network (jakieś takie dość starawe pojęcie do którego operatorzy zaliczają chyba: wmbus, mbus, dsmr, P1 czy w ogóle jakieś swoje wymysły, do których nikt nie produkuje żadnych odbiorników danych…)

Miałem nadzieję, że Tauron już na stale przyjął założenie, że chodzi o wmbus ale tego nie wiemy, a trudno wyczuć jakie moduły transmisji danych ma licznik zamontowany u OPa wątku…

Raczej większość tych liczników nie ma komunikacji radiowej ma tylko port RJ12 przynajmniej w PL

To zależy kto gdzie mieszka, bo jak pewnie wiesz PL została sztucznie podzielona na regiony zarządzane przez monopolistów (Enea, Energa, Tauron, PGE, Stoen).

Operator Tauron okręg gliwicki
Zdjecia licznika

No to jest kluczowe logo - wersja wmbus

więc możesz nasłuchiwać telegramu dotychczasowym sprzętem (czy jest możliwe odkodowanie to się okaże, ale skoro klucz masz to już połowa sukcesu)

Też mi się tak wydawało. Poprzedni licznik miał zewnętrzna antenkę, ten tego nie posiada. Będę musiał zbliżyć sprzęt odbiorczy i zobaczyć czy pojawią się datagramy. Pytanie czy protokół dalej jest amiplus?

wmbus ma stosunkowo duży zasięg (nawet bez anten zewnętrznych)
a co do reszty to nasłuchaj chociaż surowe telegramy