Licznik S34U28 od Taurona

Ten artykuł jest o interfejsie bezprzewodowym wM-Bus, a w swoim liczniku masz coś zupełnie innego, bo to przewodowy M-Bus@RS485…

No i? uważasz, że mam jakiś radar namierzający kto gdzie mieszka? nie wspomniałeś o swojej lokalizacji.

Z twojego linka

Aby aktywować udostępnianie danych pomiarowych przez licznik AMI do urządzenia HAN należy:

1. Zalogować się na konto w systemie eLicznik.

2. Wejść do zakładki Licznik / HANplus.

3. Wybrać z PORT HAN opcję Aktywuj HAN.

4. W ciągu jednego dnia roboczego na koncie Klienta w systemie eLicznik pojawi się informacja na temat adresu do komunikacji z licznikiem AMI oraz klucza szyfrującego.

5. Parametry do komunikacji z licznikiem AMI można wprowadzić ręcznie do urządzenia HAN lub zeskanować za pomocą kodu QR (ciąg znaków oddzielony separatorem ‘;’) i wykonać próbę połączenia licznika AMI z urządzeniem HAN.

6. Aktywacja usługi HAN w systemie eLicznik uruchomi wysyłanie danych z licznika AMI za pomocą interfejsu Wireless M-Bus do sieci HAN.

Aby dezaktywować udostępnianie danych pomiarowych przez licznik AMI do urządzenia HAN należy:

1. Zalogować się na konto w systemie eLicznik.

2. Wejść do zakładki Licznik / HANplus.

3. Wybrać z PORT HAN opcję Dezaktywuj HAN.

4. W ciągu jednego dnia roboczego na koncie Klienta w systemie eLicznik zostaną usunięte parametry do komunikacji z licznikiem AMI.

5. Dezaktywacja usługi HAN w systemie eLicznik uruchomi wstrzymanie wysyłania danych z licznika AMI za pomocą interfejsu Wireless M-Bus do sieci HAN.

Po prawidłowym zakończeniu aktywacji aż do czasu wyłączenia usługi, licznik AMI będzie systematycznie udostępniał dane pomiarowe do podłączonego urządzenia HAN.

Jeśli tego nie masz na swoim koncie to idź drogą formalną.

NIe mam właśnie tego na koncie. Włączają ta opcje pewnie po kodzie pocztowym licznika. Zadzwoniłem, pogadałem i oczywiście konsultantka mi mówiła że mogę sprawdzać na eLicznik :smile: Finalnie kazała napisać maila do Tauron Dystrybucja i czekać do 14 dni na odpowiedź. Dam znać jak odpiszą i co …

When was your meter installed, and when was Tauron running the purchase tender for those meters?

There is another topic where we discussed it multiple times (but it is about W-MBus), but if the purchase tender was before the June/July of 2022, then they have time until 2031 to modernise meters to follow the regulation of the Ministry of Climate, and the Energy Law.

You must have seen the comment about OneMeter, the attitude of the DSOs is generally hostile to anybody, who wants to read the data from the meter despite any law, regulation or EU directive.

Sprawa zamknięta. Jeden mail do Taurona, kilka dni czekania i włączyli mi HAN w eLicznik. Dodałem sensor w HA i działa super :slight_smile:

4 polubienia

Świetnie, że się udało, a podzielisz się z czytelnikami jak rozwiązałeś kwestie techniczne (podłączenie przewodowe, czym dekodujesz itd.).

W tym liczniku jest wmbus. Działa zdalnie przy użyciu CC1011 z softem tutaj z grupy

Type: amiplus

Co napisałeś w mailu?

Zaraz po Twojej wiadomości napisałem do BOK dystrybucji, o 3 dniach roboczych aktywowali mi wmBUS. Dzięki za podzielenie się informacjami.
Cały czas jednak męczę się z próbą odczytu tego cholerstwa.

Niby odbieram ramki, wpisuje je do dekodera i nic nie chce wypluć, 015 : 609b decrypt check bytes (ERROR should be 2f2f). Klucz oczywiście wpisałem. Korzystam z magic meter V5 i type : amiplus

to wskazuje na błędny klucz

Napisałem do nich o ponowne wygenerowanie klucza lub wyłączenie i ponowne włączenie HANa.

Klucz jest na stronie Taurona.
Dwa numer licznika także. Jest inny.
Wiem bo czytam licznik :slight_smile:

No i klucz ze strony taurona nie może odszyfrować danych…

Sprawdź czy numer licznika się zgadza - wiem trywialne ale sam się na to kupiłem.

Tak z ciekawości, co napisałeś w mailu? Po prostu prośbę o aktywację czy argumentowales to jakoś?

Napisałem 4 zdania o tym, że znalazłem w internecie, że jest taka opcja i proszę włączenie. Zero argumentacji. W pierwsze odpowiedzi już uruchomili moduł.

witam

rzecz dotyczy rocznego rozliczenia za energię z Tauronem data rozliczenia to czternasty luty w tym roku w tym nie otwieram skrzynkę gdzie zamontowany jest właśnie ten licznik i widzę jak byk 3499 kWh, Jestem zadowolony bo zużycie energii w tym roku było mniejsze o jakieś 300 kWh spokojnie czekam na korespondencję z Tauronu która przychodzi po dwóch tygodniach otwieram kopertę a tutaj podany stan z tego samego dnia kiedy ja odczytywałem 3945 kWh

jak to jest możliwe

jakieś pomysły

Zdjęcia masz? (cały komplet wszystkich wskazań z tego dnia), bo słowo czy nawet notatka, to w sumie żaden dowód.
Jeśli jesteś przekonany, że jest w rzeczywistości inaczej niż w rozliczeniu, to złóż reklamację.

pech chciał że nie zrobiłem zdjęcie bo nigdy nie przypuszczałabym że będą takie numery.

Żebym mmusiał zastanawiać się czy oni „ optymalizują”zużycie porównując do ubiegłorocznego ?

Z drugiej strony przy tych elektronicznych urządzeniach wszystko jest możliwe jakiś program interfejs i heja baj baj Oszczędności . Z początku myślałem że być może odczytałem jakiś inny parametr ale teraz po zapoznaniu się z tym licznikiem wiem że to niemożliwe i w tej skali wielkości to znaczy 3 000 ileś tam kwh nie ma drugiego który różnił by się się około 450 kwh.Z datą od czy ty chcesz mi się nie po Merdało bo dokładnie znam ten dzień czternasty luty i wiem że jest to koniec i początek okresu rozliczeniowego i dokładnie wtedy otwierałem te przyłącze.

stąd moje pytanie które ponawiam o co tu chodzi?

Brałem nawet pod uwagę czy czwórka / liczba setek zużycia /faktycznie nie była ósemka ale nie

bo wszystkie cyfry na tym wyświetlaczu są bardzo wyraźnie i takie przekłamanie nie wchodzi w grę

To sprawdzaj od teraz co miesiąc, to nie jest tak konstruowane jak Ci się wydaje (że jest jakakolwiek możliwość zdalnej manipulacji wskazaniami), więc szerzysz teorie spiskowe.
(Czy naprawdę trzeba dodawać, że teorie wyssane z palca, to są treści niepożądane?? tak się jeszcze zastanawiam, czy to w ogóle nie jest jakieś podprowadzenie pod walentynkowy spam, skoro tak podkreślasz datę…)

Podałeś w ogóle za mało jakichkolwiek konkretów, by było o czym rozmawiać (kiedy był wymieniany licznik, jakie masz przeciętne roczne zużycie energii itd.)

Swoją drogą podpiąłeś się w wątku o liczniku ze zdalnym odczytem, więc nawet gdyby wskutek awarii ustroju pomiarowego nastąpił nagły przeskok liczydła, to jest to do wykrycia przez dostawcę (który w zależności od możliwości technicznych odczytuje twój licznik nie rzadziej niż raz na miesiąc, a być może i codziennie, co możesz sam sprawdzać tam).

Złożyłeś reklamację?

Nawet jeśli odczyty dostawca robi raz na miesiąc, to nagły skok wskazań o 15% zużycia (liczonego w skali rocznej, czyli z miesiąca na miesiąc, będzie to różnica rzędu >200% zużycia miesięcznego) będzie podstawą do rozpatrzenia reklamacji na twoją korzyść. (założyłem, że rocznie zużywasz między 3000kWh a 4000kWh, bo w tym słowotoku wyżej nie ma konkretów)

A w pozostałych kwestiach - tak, jesteś dla mnie “randomem z internetu”, który prawdopodobnie popełnił błąd przy odczytywaniu lub notowaniu wskazań.
Przeskok liczydła wprawdzie nie jest niemożliwy, ale jest skrajnie mało prawdopodobny, a zazwyczaj burze w szklance wody robią osoby, które same popełniły jakiś błąd, który wypierają…

Sporo ludzi błędnie interpretuje też treść faktur, więc nawet nie będę tego dalej komentował.
Jeśli sądzisz, że na technicznym forum nazbierasz jakiekolwiek argumenty na swoją korzyść, jesteś w błędzie.
Miałeś i masz mnóstwo źródeł do gromadzenia jakichkolwiek dowodów, a tymczasem tych dowodów brak… (robisz kontrolny odczyt i nie robisz zdjęć? - to już jest samo w sobie dziwne, może masz chociaż skrinszoty z eLicznika?)

Proszę bardzo - opierając się na tym

Uważam, że błędnie zanotowałeś 3949 jako 3499, a odczyt przez dostawcę nastąpił kilka kWh wcześniej przed twoim odczytem, dlatego tam masz tylko 3945.

I wychodzę tylko z jednego prostego założenia dlaczego jest to prawdopodobne - to typowy “czeski błąd”, który wielu ludzi popełnia zupełnie nieświadomie.

A dodatkowo na przełomie 2025/2026 była wyjątkowo ciężka zima jak na ostatnie dziesięciolecie (a im cięższa zima tym zwykle pobór energii jest wyższy).

1 polubienie

Ja (małopolska) dostałem następującą odpowiedź:

“Dzień dobry,

zweryfikowaliśmy Państwa zgłoszenie. Aktualnie nie mają Państwo dostępnej usługi HAN. Obecnie usługa HAN dostępna jest dla mieszkańców Wrocławia i Szklarskiej Poręby oraz wybranych dzielnic miast Wałbrzych i Legnica. O rozszerzeniu usługi będziemy informować na bieżąco. (…)”