Licznik S34U28 od Taurona

Ten artykuł jest o interfejsie bezprzewodowym wM-Bus, a w swoim liczniku masz coś zupełnie innego, bo to przewodowy M-Bus@RS485…

No i? uważasz, że mam jakiś radar namierzający kto gdzie mieszka? nie wspomniałeś o swojej lokalizacji.

Z twojego linka

Aby aktywować udostępnianie danych pomiarowych przez licznik AMI do urządzenia HAN należy:

1. Zalogować się na konto w systemie eLicznik.

2. Wejść do zakładki Licznik / HANplus.

3. Wybrać z PORT HAN opcję Aktywuj HAN.

4. W ciągu jednego dnia roboczego na koncie Klienta w systemie eLicznik pojawi się informacja na temat adresu do komunikacji z licznikiem AMI oraz klucza szyfrującego.

5. Parametry do komunikacji z licznikiem AMI można wprowadzić ręcznie do urządzenia HAN lub zeskanować za pomocą kodu QR (ciąg znaków oddzielony separatorem ‘;’) i wykonać próbę połączenia licznika AMI z urządzeniem HAN.

6. Aktywacja usługi HAN w systemie eLicznik uruchomi wysyłanie danych z licznika AMI za pomocą interfejsu Wireless M-Bus do sieci HAN.

Aby dezaktywować udostępnianie danych pomiarowych przez licznik AMI do urządzenia HAN należy:

1. Zalogować się na konto w systemie eLicznik.

2. Wejść do zakładki Licznik / HANplus.

3. Wybrać z PORT HAN opcję Dezaktywuj HAN.

4. W ciągu jednego dnia roboczego na koncie Klienta w systemie eLicznik zostaną usunięte parametry do komunikacji z licznikiem AMI.

5. Dezaktywacja usługi HAN w systemie eLicznik uruchomi wstrzymanie wysyłania danych z licznika AMI za pomocą interfejsu Wireless M-Bus do sieci HAN.

Po prawidłowym zakończeniu aktywacji aż do czasu wyłączenia usługi, licznik AMI będzie systematycznie udostępniał dane pomiarowe do podłączonego urządzenia HAN.

Jeśli tego nie masz na swoim koncie to idź drogą formalną.

NIe mam właśnie tego na koncie. Włączają ta opcje pewnie po kodzie pocztowym licznika. Zadzwoniłem, pogadałem i oczywiście konsultantka mi mówiła że mogę sprawdzać na eLicznik :smile: Finalnie kazała napisać maila do Tauron Dystrybucja i czekać do 14 dni na odpowiedź. Dam znać jak odpiszą i co …

When was your meter installed, and when was Tauron running the purchase tender for those meters?

There is another topic where we discussed it multiple times (but it is about W-MBus), but if the purchase tender was before the June/July of 2022, then they have time until 2031 to modernise meters to follow the regulation of the Ministry of Climate, and the Energy Law.

You must have seen the comment about OneMeter, the attitude of the DSOs is generally hostile to anybody, who wants to read the data from the meter despite any law, regulation or EU directive.

Sprawa zamknięta. Jeden mail do Taurona, kilka dni czekania i włączyli mi HAN w eLicznik. Dodałem sensor w HA i działa super :slight_smile:

3 Likes

Świetnie, że się udało, a podzielisz się z czytelnikami jak rozwiązałeś kwestie techniczne (podłączenie przewodowe, czym dekodujesz itd.).

W tym liczniku jest wmbus. Działa zdalnie przy użyciu CC1011 z softem tutaj z grupy

Type: amiplus