Licznik S34U28 od Taurona

Tauron instaluje również takie smart liczniki Sanxing S34U28 - 3 fazowy licznik energii elektrycznej zdalnego odczytu działający w technologii GSM/LTE (na podstawie m.in. umowy Komunikat spółki - SON Podpisanie przez spółkę zależną Foxytech Sp. z o.o. umów z Tauron Dystrybucja S.A. na dostawy liczników - Money.pl).

Ciekawe czy i co się da z niego odczytać lokalnie pomijając AMIplus Taurona?

Mam ten licznik od miesiąca. W aplikacji elicznik nie ma dla niego opcji aktywacji HAN. Przez formularz www prosiłem Tauron o aktywację - odpisali, że ten licznik nie ma takiej funkcjonalności.

Wydaje się że port jest zaplombowany (jeśli masz dostęp, to sam ocenisz), ale w/g nadruku ma RS485 i obsługę (zapewne na tym porcie) DLMS.

Indeed there is an RS485 under the cover.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4075405.html#21225123

I would guess, that would be ModBUS.

It is weird, that this meter type has a P1 and RS485 version as well, why wasn’t that one installed/purchased.

1 Like

Jestem po wymianie wiadomości z Tauronem w temacie udostępnienia komunikacji lokalnej z licznikiem jeżeli zamontowany licznik spełnia wymagania Rozporządzenia Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 22 marca 2022 r. w sprawie systemu pomiarowego (Dz.U. z 2022 poz. 788). Ostatecznie odesłali mnie do Tauron Dystrybucja, pora na wymianę informacji z nimi.

Na eBOK Tauron dostałem, w mojej opinii, błędne informacje:
“… ma Pan licznik zdalny z ograniczeniem zdalnego odczytu. Ograniczenie zakresu odczytywanych wielkości pomiarowych polega na pozyskiwaniu stanów rejestrów energii (tzw. liczydeł) jedynie na koniec okresu miesięcznego, a nie jak dla pozostałych liczników w cyklu dobowym. Z tego powodu w serwisie e-Licznik obecnie nie są dostępne informacje o stanach rejestrów energii na koniec każdej doby, a jedynie dla zakończeń okresów miesięcznych. Serwis e-Licznik będzie prezentował obecnie odczyty rejestrów jedynie na koniec kolejnych miesięcy kalendarzowych. Funkcjonalność w zakresie prezentacji godzinowego profilu energii prezentowana jest poprawnie”

W serwisie https://elicznik.tauron-dystrybucja.pl/ stan licznika uaktualnia się na koniec dnia np. dzisiaj widzę stan z wczoraj czyli z dnia poprzedniego z godz. 23:59:59 ale na wykresach jest informacja o godzinowym poborze energii, np.

Wnioskuję, że licznik wysyła dane do operatora co jakiś czas ale klientowi te dane są udostępniane z opóźnieniem dobowym, jednorazowo za dzień poprzedni.

Ciekawe co to za wskaźnik “lokalnej komunikacja”:

image

In the marker area there should be an icon, with the usual reverse logic, if on then it is fully blocked, and flashing if it is in use. If it is off, I guess it means that is not blocked, and can be used, but not in use. The question is really what does it for, RS485 or IR.

That is the expected state for any remote reading. It is not local, not near-realtime.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/system-pomiarowy-19228182/roz-9

1 Like

Cześć, zamontowali u mnie ten model licznika kilka dni teamu, na stronie odczyt wygląda jakby był łapany godzinowo.
Dodałem integrację z HA (na bazie tego wątku Integracja Tauron e-licznik) ale niestety w HA na teraz nie mogę osiągnąć odczytów godzinowych.

EDIT: Jednak udało się dodać do zakładki Energia zużycie godzinowe, ale niestety jest opóźnienie i pokazuje za dzień poprzedni