Licznik Shelly 3em pytanie do użytkowników

Cześć,
od niedawna mam licznik shelly 3em. Podłączony prawidłowo, firmaware zaktualizowany. Zintegrowany przez integrację shelly w HA. Licznik jest podłączony do głównego zasilania. Mam też instalację FV.
Licznik pokazuje prawidłowo przepływ prądu czyli jeśli PV > autokonsumpcja to wartości mocy są ujemne jeśli PV < autokonsumpcja to są dodatnie.
Aplikacja shelly w telefonie pokazuje wiele parametrów

W HA integracja stworzyła mi tylko 6 sensorów

Czy tak powinno być? Czy da się wyciągnąć z tego licznika dane pokazywane w aplikacji (Total, Returned)

Nie mam doświadczenia z tym akurat produktem Shelly ale możesz spróbować integracji z HACS:

Do tego proponuję przejść na komunikację lokalną po MQTT, wówczas możesz tworzyć własne sensory w HA.

Mój Shelly 3em

Nie wiem czemu nie masz reszty encji

Czy to jest oficjalna integracja shelly czy shelly for HACS?

HA automatycznie wykrył

Dzięki, miałem jakiś problem z tą integracją. Po jej reinstalacji jest ok.

Panowie poradźcie bo już walczę drugi dzień . Pacjent to syhelly pro 3EM ni jak nie umiem tego połączyć z HAOS . Broker Mosquitto broker raz może dwa udało się po wielu próbach aby w końcu coś wypluł w logach przy różnych konfiguracjach . I max co mi wyszło to :slight_smile:

2025-02-07 11:12:21: New client connected from 192.168.18.227:51006 as shellypro3em1 (p2, c1, k60, u’user’).

logins:
  - username: user
    password: passwd
anonymous: false
customize:
  active: false
  folder: mosquitto
certfile: fullchain.pem
keyfile: privkey.pem
require_certificate: false

i

1. In Home Assistant, go to Configuration > Integrations
  2. Go to the MQTT broker “Mosquitto” and click Configure
  3. Under Listen to a topic enter shellies/# and click Start listening
  4. Under Publish a packet enter shellies/command as topic and announce as payload and click Publish

Także nie kumam bo i tak w tym dodatku (Shelly smart home) nie wykrywa mi urządzenia ani encji .

Witki opadają … Macie jakąś dobrą radę ??

Po za tym logi z Mosquitto coś próbuje się łaczyć ale to napewno nie shelly

2025-02-07 11:25:35: Client auto-E6C7E2F0-2DBC-A749-6065-2776F8D7005F disconnected, not authorised.

2025-02-07 11:27:12: New connection from 172.30.32.1:52288 on port 1883.

2025-02-07 11:27:12: New connection from 172.30.32.1:52298 on port 1883.

error: received null username or password for unpwd check

2025-02-07 11:27:12: Client auto-2D7A9F8D-A9AD-735C-5CDD-AD525671BFD2 disconnected, not authorised.

2025-02-07 11:27:12: Client auto-4395BC12-C12C-4035-07FB-56625304071B disconnected, not authorised.

2025-02-07 11:27:35: New connection from 172.30.32.1:55172 on port 1883.

2025-02-07 11:27:35: Client auto-FE8D2158-CA0C-73EC-4B28-3587FBC409DD disconnected, not authorised.

2025-02-07 11:29:12: New connection from 172.30.32.1:41088 on port 1883.

2025-02-07 11:29:12: New connection from 172.30.32.1:41090 on port 1883.

2025-02-07 11:29:12: Client auto-0FC6567E-1B48-93CD-4B4C-656147BCA0E9 disconnected, not authorised.

2025-02-07 11:29:12: Client auto-6954AB72-A3C4-CDCB-F02A-B053EFA3A0E2 disconnected, not authorised.

2025-02-07 11:29:35: New connection from 172.30.32.1:40196 on port 1883.

2025-02-07 11:29:35: Client auto-C8702CC7-F8C1-3227-34B4-32F0289C93C2 disconnected, not authorised.

A dlaczego nie użyjesz standardowo natywnej integracji z Shelly?

Działa lokalnie po API i nie trzeba dodatkowego pośrednika w postaci MQTT.

Próbowałem ale nie bangla…Nie wiem czy ja jestem taki tempy czy elektronika się uwzięła… Z innej beczki da sie jakoś odpytać Shelly przez terminal z palca by sprawdzić gdzie protokoły utykają ?

Nie.

Integracja działa jak najbardziej poprawnie.

Trzeba poprawnie skonfigurować MQTT w Panelu 3EM, podać prawidłowo username and password wtedy będzie banglać.

Czy w ogóle dodałeś urządzenie Shelly do własnej sieci? Możesz wejśc na jego webUI? Co to znaczy “nie bangla”? Co z czym? Skąd bierzesz swoje porady konfiguracyjne, bo wygląda jak halucynacje AI.

Nie słyszałem aby była taka możliwość, bo raczej urządzenie samo z siebie nie wystawia takich usług i nie bardzo wiem jaki protokół masz na myśli.
Nie wiem nadal dlaczego tak kombinujesz. Jeśli urządzenia nie będzie w tej samej sieci co HA, to i MQTT nie pomoże. Powinieneś zacząć od przeczytania dołączonej instrukcji do urządzenia, skonfigurować ustawienia sieci, sprawdzić jaki urządzenie ma adres IP i dodać po tym adresie w HA (jeśli nie zostanie wykryte). Tu nie ma żadnej filozofii.
Możliwe, że nie skonfigurowałeś w ustawieniach połączenia ethernet, włożyłeś przewód do gniazda LAN i nawet nie sprawdziłeś czy urządzenie jest w sieci i optymistycznie liczysz na automagiczne wykrycie sprzętu w HA. Ale to tylko moje domysły co “nie bangla”.

Jeśli nie wykrywa, to dodajesz integrację z listy:

Dodajesz urządzenie sam:

Podając jego adres IP ręcznie:

Tak te halucynacje osiągnęły już poziom ponad 50% AI (Skynet) uzyskało samo-głupotę.

1 polubienie

Dostęp po WEB jest. Ale opisze całą topologie. Sieć jest przez WIFi nie po LAN . Router główny ----- Terminal z HA po rj45 czyli po Lanie . Do routera podłączony koordynator po wifi ale nie spięty z terminalem z HA bo terminal posiad tylko kartę lan. Teraz tak po drodze miedzy Licznikiem Shely PRO 3m repeater FRITZ!WLAN Repeater 310 . Koordynator bez problemu wykrywa mi fritza i inne urządzenia, także te z tuya . Ale skupmy się na shelly 3M . Mogę sie zalogować przez web w obrębie tej samej sieci i ma adres z puli routera czyli jest na 192.168.18.227 a HA 192.168.18.118:8123 wiec wyglada prawidłowo . W sklepie z dodatkami szukałem shelly mowa o orginalny repozytorium HA nie mam SHELLY ale dodałem przez strone Shelly - Home Assistant i teraz mam Shely SMARt HOME po kliknieciu ok zatwierdzeniu chcę skonfigurować i tam z automatu otwiera mi się dodatek konfiguracyjny Shelly for HASS , nie wiem czy tak mam być . W urządzeniu widziałem że można było łaczyć się po mqtt dla tego taką drogę też próbowałem i nic . Spróbuje jeszcze wypiąć te 3em i dać bliżej pomijająć repeater i zobacze czy to cos pomoze. Ale ogolnie wsztkie inne urzadzenia mi chodzą .

Sklep z dodatkami nie ma tu nic do rzeczy, on służy do hostowania usług dodatkowych przy okazji działania maszyny z HA. Chyba, że masz na myśli HACS, ale to nie ma nic wspólnego z dodatkami. Tam są custom componets. Więc nie szukaj Add-on w sklepie czy “dodatków” w HACS, tylko w samym HA (core) dodajesz integracje Shelly:

I dalej kolejne kroki jak podawałem z dodaniem urządzenia ręcznie po IP.

Jeśli nie kończy się to sukcesem, to czytaj dokumentację. Oficjalnej, natywnej integracji Shelly z HA:

A w niej są:
Kroki dla ręcznego dodawania

Oraz opis co należy zrobić po stronie urządzenia Shelly, jeśli “nie bangla”.
Shelly 3EM PRO to gen.2 urządzeń:

Uaktualnij oprogramowanie w samym Shelly 3EM, od tego zawsze warto zaczynać.

Dzięki za odpowiedz, niestety będe musiał od nowa postawić HA albo zrobić gruntowną reinstalacje. Szkopuł jest w tym że nie otwiera mi się konfiguracja shelly w której wpisuje np adre ip shelly w HA tylko odrazu z tego dodatku HACS. I po wywaleniu shelly w hacks , co prawda błedy są ale udało mi się odpalić okno oryginalne shely smart home gdzie mogłem wpisać ip i ruszyło pokazało 39 encji . Nauczka żeby najpierw postawić wszystkie urzadzenia bez HACS a potem dopiero się bawić głebiej. Ja dopiero zaczynam przygodę a to projekt testowy . Dzięki za cierpliwość i wytłumaczenie łopatologiczne…

Usuń urządzenie z tej integracji z HACS, a następnie w HACS usuń komponent Shelly, który tam doinstalowałeś. Każdy taki komponent z HACS wymaga po instalacji lub usunięciu ponownego, pełnego restartu HA. Wówczas ponownie, po restarcie dodaj standardową integrację z listy dostępnych w HA dla Shelley i powinno się bez problemu dodać.

Raczej jesteś w głębokim błędzie. To nie windows, że wymaga reinstalacji po każdym złym ruchu.

Każdą nieprawidłową encję można po prostu usunąć, poszukaj po GUI co do czego służy…
Jeśli masz zainstalowane jakieś integracje “z krzaków” to je odinstaluj, to zazwyczaj usuwa od razu te krzywe encje, niektóre rzeczy są jednak nieusuwalne w jednym przebiegu, ale restart HA to załatwia (tylko taki “po bożemu” z menu, a nie “po rusku” przez odcinanie zasilania).