/// mod edit - wątek został scalony niechronologicznie z treści OPa umieszczonych w różnych wątkach…
Cześć Wszystkim, potrzebuję pomocy w kwestii odczytu WM-Bus z licznika wody KAMSTRUP Multical21. Mam klucz szyfrujący ale nie chce mi to działać. Potrzebuję przykładowego działającego yaml. Będę wdzięczny za pomoc.
Witam wszystkich, czy miał ktoś błędy przy kompilacji dla ESPHome w wersji 2025.7.5.
Wywala się w przy wmbus.cpp:
Compiling .pioenvs/licznikwoda/src/esphome/core/component_iterator.cpp.o
src/esphome/components/wmbus/wmbus.cpp:18:48: note: ‘#pragma message: Loop task stack increased.’
18 | #pragma message ( “Loop task stack increased.” )
Czyściłem śmieci.Spróbuję zainstalować wyższą wersję czyli jak masz Ty: ESPHome 2025.12.2.
Jeszcze jedno mi przyszło do głowy - ja puszczam z wiersza poleceń ale to nie powinno generować problemów (esphome run esp_test.yml --device /dev/ttyUSB0).
To raczej dotyczy problemów z płytką niż samym ESPHome. Brakuje pamięci…
#pragma message ( "Loop task stack increased." )
Komponent wmbusautomatycznie zwiększa rozmiar stosu (stack) dla głównej pętli FreeRTOS w ESP32, ponieważ dekodowanie ramek wM-Bus wymaga więcej pamięci niż standardowe operacje.
Daj cały kod YAML, może za dużo tam wstawiłeś różność i brakuje zasobów do upchania całości. Zacznij kompilację od podstawowych funkcji.
Pytałem bardziej o rodzaj instalacji niż maszynę. To jest Windows? Kontener Dockera?
EDIT:
Kompilacja na świeżym kontenerze ESPHome 2025.12.6 w ZimaOS, ten sam YAML pod CC1101. Zajmuje mniej pamięci Flash:
Creating ESP32 image...
Successfully created ESP32 image.
Linking .pioenvs/cc1101-v4/firmware.elf
Memory Type Usage Summary
┏━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━┳━━━━━━━━━━━━━━┳━━━━━━━━━━┳━━━━━━━━━━━━━━━━┳━━━━━━━━━━━━━━━┓
┃ Memory Type/Section ┃ Used [bytes] ┃ Used [%] ┃ Remain [bytes] ┃ Total [bytes] ┃
┡━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━╇━━━━━━━━━━━━━━╇━━━━━━━━━━╇━━━━━━━━━━━━━━━━╇━━━━━━━━━━━━━━━┩
│ Flash Code │ 656060 │ │ │ │
│ .text │ 656060 │ │ │ │
│ Flash Data │ 140784 │ │ │ │
│ .rodata │ 140528 │ │ │ │
│ .appdesc │ 256 │ │ │ │
│ IRAM │ 83155 │ 63.44 │ 47917 │ 131072 │
│ .text │ 82127 │ 62.66 │ │ │
│ .vectors │ 1028 │ 0.78 │ │ │
│ DRAM │ 34088 │ 18.86 │ 146648 │ 180736 │
│ .bss │ 18224 │ 10.08 │ │ │
│ .data │ 15864 │ 8.78 │ │ │
└─────────────────────┴──────────────┴──────────┴────────────────┴───────────────┘
Total image size: 895863 bytes (.bin may be padded larger)
Note: The reported total sizes may be smaller than those in the technical reference manual due to reserved memory and application configuration. The total flash size available for the application is not included by default, as it cannot be reliably determined due to the presence of other data like the bootloader, partition table, and application partition size.
RAM: [= ] 10.4% (used 34088 bytes from 327680 bytes)
Flash: [===== ] 48.8% (used 895607 bytes from 1835008 bytes)
Building .pioenvs/cc1101-v4/firmware.bin
Creating ESP32 image...
Successfully created ESP32 image.
merge_factory_bin([".pioenvs/cc1101-v4/firmware.bin"], [".pioenvs/cc1101-v4/firmware.elf"])
Info: bootloader.bin not found - skipping
Info: partition-table.bin not found - skipping
Info: ota_data_initial.bin not found - skipping
Info: cc1101-v4.bin not found - skipping
Using FLASH_EXTRA_IMAGES from PlatformIO environment
Merging binaries into /config/.esphome/build/cc1101-v4/.pioenvs/cc1101-v4/firmware.factory.bin
Merging binaries with esptool
SHA digest in image updated.
Wrote 0xeac10 bytes to file '/config/.esphome/build/cc1101-v4/.pioenvs/cc1101-v4/firmware.factory.bin', ready to flash to offset 0x0.
Successfully created /config/.esphome/build/cc1101-v4/.pioenvs/cc1101-v4/firmware.factory.bin
esp32_copy_ota_bin([".pioenvs/cc1101-v4/firmware.bin"], [".pioenvs/cc1101-v4/firmware.elf"])
Copied firmware to /config/.esphome/build/cc1101-v4/.pioenvs/cc1101-v4/firmware.ota.bin
======================== [SUCCESS] Took 184.08 seconds ========================
INFO Successfully compiled program.
Można snuć domysły dalej, możesz też dostarczyć więcej informacji. Zamieść pełen kod YAML dla konfiguracji tego urządzenia, daj zdjęcie tej płytki (może niewłaściwie definiujesz board), daj pełne logi z przebiegu kompilacji. Przed jej wykonaniem proponuję usunięcie całego środowiska, tak aby pobrały się świeże, czyste biblioteki.
Nie wiem gdzie mam odpowiadać, w tym temacie, czy może w tym, który założyłeś…
Skopiowałem w całości ten YAML, bez zmian (oprócz podania klucza prawidłowej długości) i uruchomiłem kompilację najpierw w kontenerze ESPHome w ZimaOS.
Total image size: 1610843 bytes (.bin may be padded larger)
Note: The reported total sizes may be smaller than those in the technical reference manual due to reserved memory and application configuration. The total flash size available for the application is not included by default, as it cannot be reliably determined due to the presence of other data like the bootloader, partition table, and application partition size.
Z identycznym skutkiem kompilacja zakończona w AddOd ESPHome na HAOS.