Korzystam z Button Card oraz flowu, który wyciąga z airly wszelkie informacje, łącznie z opisem słownym, ostrzeżeniami i kolorem oznaczającym stan powietrza. Podaje to w postaci topików MQTT. Jeden z nich to node-red/Airly/CAQI/color, który zdefiniowałem sobie też jako sensor.airly_color. Chciałbym stworzyć kafelek, który będzie miał ustawiony kolor podawany przez ten sensor, na którym wyświetlałaby się informacja z sensora sensor.airly_advice oraz sensor.airly_description. Nie mam pojęcia jak mogę te dane wyciągnąć z sensorów i wykorzystać w layoucie.
Button card też mi daje taką możliwość. Chodzi mi o to, że nie mam pojęcia jak ten parametr odczytać i potem podstawić jako zmienną będącą kolorem tła. Obok pisania skryptów nawet nie stałem, jestem noga w tej dziedzinie Analizując jakiś kod znaleziony w sieci zrobiłem coś takiego (odczyt jasności i koloru lampy), ale to kres moich możliwości:
O to chodziło! Podobnie zrobiłem z pozostałymi sensorami. Dzięki serdeczne, boli mnie strasznie, że takie rzeczy, dla wielu z Was proste, dla mnie są czymś nowym i w kategorii rocket science.
No i o to chodziło. Pomaganie sobie wzajemnie. @Piotr_K dzięki temu nie musisz wszystkiego wiedzieć ważne, że jest gdzie i kogo zapytać. My też kiedyś zaczynaliśmy.
Jak mi się podoba ta wymiana informacji.
Powyższe rozwiązanie dodam do sekcji bazy wiedzy.
@pawelwaz Nie, bo zrobiłem własną stację pomiaru pyłów zawieszonych i wyniki różnią się od najbliższej z airly, więc korzystam z moich pomiarów. Zadowala mnie taka prezentacja:
Poza tym przy dużym stężeniu pyłów zawieszonych lampa ostrzegawczo zamruga mi parę razy na czerwono, ale jeszcze w tym sezonie nie zdarzyło mi się to.