@marcinw oraz @mstefanowicz w obu przypadkach same błędy są takie same u Was i dokładnie się to pokrywa z ostatnim wpisem od MariuszAK z tamtego wątku… więc sugerowałbym dwa razy sprawdzenie zapisu zmiennych, tym bardziej jeżeli piszesz że wracasz do 2022.11 i wszystko działa
Artur tam ładnie pokazał różnicę w czym problem:
ZMIANA Z:
A Twoja stacja udostępnia takie dane jak O2, No2 itp, bo u mnie w promieniu 15 km jest kilka stacji ale żadna takich danych nie mierzy, dopiero 25 km dalej takie dane są ale to za daleko żeby skorzystać. Sprawdź co podaje Twoja stacja i zmodyfikuj flow o nie udostepniane dane.
A jak zaznaczysz NO2 to ci pokazuje dane czy masz tak jak w przypadku gdy wybrałeś CO (wyszarzone czyli nie udostępnia).
P.S
A czy Ty w tym flow co pobrałeś to wstawiłeś swoje dane
Ja tam wstawiam swoją prawdziwą lokalizację, i mam ustalony dystans 5km… akurat dla mnie jest o tyle dobrze że punkt odczytu nadajnika jest 500m od mojego domu na pobliskiej szkole,
W eksportowanym flow są jakieś przypadkowe dane (z pewnością nie moje i nie prawdziwe)
czy dane są udostępniane można łatwo w debugerze odnaleźć
Error loading /config/configuration.yaml: expected ‘’, but found ‘’
in “/config/sensor.yaml”, line 38, column 1 - czyli czepia się pierwszego wpisu mqtt:
Masz tak jak ta stacja ? https://airly.org/map/pl/#52.264694,20.964611,i7755
Jeśli tak to takie stacje na mapie to te, które teraz są w remoncie, mają awarię albo są w konserwacji. Sprawdź na innej najbliższej twojej lokalizacji.
To ciężko odpowiedzieć, zależy od odległości emitora/emitorów, kierunku i siły wiatru, ukształtowania terenu itd, miasto czy mała miejscowość, zobacz tu nawet w obebie ulic są różne dane https://airly.org/map/pl/#52.394522,20.942054,i101796
P.S. można to obliczyć
Ja już wiem co jest nie tak.
Staje AIRLY bynajmniej ta obok mnie nie podają danych gazów, natomiast stacje GIOŚ je podają. Mam kilka stacji GIOŚ w mieście i one te dane mają:
Źródło danych jest GIOŚ
Ostatnio zaciekawił mnie fakt że wartość ozonu O3 wynosi 0 a wartość procentowa jednak pewna wartość…
okazuje się że wartości procentowej nie można wprowadzić po sztywnym adresie:
ponieważ wartość 2 (standards[2]) nie jest wartością sztywną… dlatego dla innych parametrów jest zrobiona piękna pętla FOR z kontrolą zmiennej nazwy… no i tak trzeba było zrozumieć działanie tego kto to zrobił i udało mi się przerobić też wartości procentowe na prawidłowo pobierane, poniżej pełny flow do pobrania flows.json (19,3 KB)
a tutaj tylko wkładka do wklejenia (oczywiście działa dla PM10 oraz PM25
var name = 'PM10';
var value = null;
msg.payload.current.standards.forEach(function (measurment, index) {
if (measurment.pollutant == name) {
value = measurment.percent.toFixed(0);
}
});
return { payload: value };