W związku z rosnącymi cenami gazu oraz niedawnym montażem paneli fotowoltaicznych oraz klimatyzacji zastanawiam się nad wprowadzeniem mądrego systemu ogrzewania oczywiście przy użyciu HA.
Obecnie wygląda to u mnie tak że mam po jednym klimatyzatorze na piętro (każde piętro to osobne mieszkanie), klimatyzatory to Comfee zintegrowane z HA poprzez GitHub - georgezhao2010/midea_ac_lan: Auto-configure and then control your Midea M-Smart devices (Air-conditioners/AC control panels) via local area network. do tego piec gazowy Saunier Duval, który ma już parę lat (bez OpenTherm) sterowany do tej pory “głupim” sterownikiem Salus 091fl, piec ten zintegrowałem z HA przez ESP Home jak w tym przykładzie: Dumb Cheap Smart Thermostat - Share your Projects! - Home Assistant Community. Piec gazowy ogrzewa oba mieszkania bez możliwości ustawiania osobnej temperatury dla każdego z nich.
Obecnie chciałbym wszystko spiąć w mądre automatyzacje, które mam nadzieję nie tylko poprawią komfort mieszkania ale i zmniejszą zużycie gazu. W głowie mam kilka automatyzacji, tylko kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać (czy korzystać z automatyzacji HA czy Node-RED - w obu przypadkach mam raczej skromne doświadczenie). Oto co chciałbym uzyskać:
-
Chłodzenie - tutaj dosyć prosta sprawa, jeśli osoby z danego mieszkania są poza domem klima automatycznie ma się wyłączać, jeśli po min. godzinie przy temperaturze wewnętrznej pow. 26 stopni osoba z danego mieszkania wkroczy do strefy około 5 km od mieszkania klima ma się załączyć i schłodzić mieszkanie do 23 stopni
-
Ogrzewanie: temperatura jak wszyscy są w domu 21, jak nie ma nikogo 18, a w nocy 19. Do tego chciałbym aby przy temperaturze zewnętrznej powyżej 5 stopni mieszkania ogrzewały klimatyzatory poniżej tej temperatury powinien załączać się piec gazowy.
-
W przypadku kiedy nikogo nie ma w jednym mieszkaniu a temp zew jest poniżej 5 stopni chcę aby piec gazowy grzał do 18 stopni a w mieszkaniu gdzie są ludzie dogrzewała klima do 21.
-
Dodatkowo w przypadku kiedy jest poniżej 5 stopni a jest słonecznie i panele produkują wystarczająca liczbę watów to gaz ma się wyłączyć i ogrzewanie niech się odbywa poprzez klimę.
Panele mam zintegrowane poprzez integrację Growatt. Odczyt temperatury wewnętrznej planuję pobrać z klimatyzatorów, zewnętrznej też, ale jeśli okażą się mało wiarygodne to zainwestuję w inne rozwiązanie.
Wiem, że HA może paść, zawiesić się, stracić połączenie itd. więc sterownik Salus zostaje, będzie ustawiony na 17 stopni i w razie W przejmie kontrolę nad piecem gazowym, nawet jak nikogo nie będzie w domu. Wszystko mam już podłączone i przetestowane i działa - teraz potrzebne są do tego automatyzacje.
Do tego chciałbym móc w miarę łatwo (najlepiej przez GUI) zmieniać temperatury wewnętrzne w różnych trybach (dom, poza domem, noc) temperaturę włączania gazu oraz moc potrzebną do odpalenia klimy w zimę.
Wiem że to trochę skomplikowany system ale prosiłbym o wskazówki jak za to się zabrać - za każdą pomoc będą bardzo wdzięczny!