Małe smart gniazda

Logo tuya a w środku co? Ogolony software, z czym to się integruje w HA (Z2M ZHA)?

Sprawdzałeś może któreś z nich, faktycznie wchodzą dwa do podwójnego gniazdka?

Nas-WR15BH Wymiary 50 x 50 x 85 mm
S60ZBTPF (Typ E/F - EU) Wymiary: 50 × 50 × 61.5 mm
Standardowa wtyczka zasilająca okrągła (Pralka, odkurzacz, żelazko itp.) to 35mm, szerokość wejścia gniazdka 240V to 40mm. Czyli wymiar smart gniazdka na zewnątrz obudowy raczej się nie zmieni bo coś musi trzymać tą wtyczkę.

Podwójne gniazdka mają różną budowę i rozstaw slotów, więc też zależy jakie masz te gniazdka.

A w kwestii pytania - mechanicznie najmniejsze modele jakie miałem w ręce

1. Z-wave (modeli nie podam, bo forum, gdzie były moje posty na ten temat już nie istnieje)

• Fibaro (to była jedna konstrukcja modelowo różniąca się stroną gniazda, działają bezproblemowo od ~12-13 lat)
    • NeoCoolcam (padły wszystkie oprócz jednego po mniej niż 5 latach pracy, więc omijam ich wypusty, również te inaczej obrandowane, a ten producent w tych samych obudowach produkuje obecnie z użyciem technologii Tuya zarówno wersje WiFi jak i Zigbee i w ogóle jest jednym ze stosunkowo dużych producentów osprzętu IoT, w ogóle “czystą chińszczyznę” bazującą na Tuya staram się omijać)
  2. WiFi

• najmniejszy model Shelly (modele Plug S i Plus Plug S, wszystkie mi działają, mają po kilka lat, konkretniej 2-5 zależnie od generacji modelu), średnica w najszerszym punkcie 46mm
  3. Matter over WiFi

• Meross MSS315 mechanicznie nieco większe, pracują koło roku, mają pewne niedoróbki konstrukcyjne (aktualizacja firmware powoduje rozłączenie przekaźnika!), istnieją tez inne modele w tych samych obudowach, ale do eksperymentów chciałem Matter, szerokość minimalna 50mm (kształt zbliżony do kwadratu nieco zowalizowanego i ze ściętymi rogami, maksymalna “po przekątnej” 56mm
  4. Zigbee

• nie widziałem niczego w naprawdę małych obudowach oprócz czysto chińskiego chłamu
    • obecnie jakieś w miarę małe modele ma Signify (ich brand handlowy to Philips Hue) i podobno najnowsze wypusty Ikea, ale ani jednych ani drugich w ręce nie miałem, a wcześniejsze modele były raczej spore

A i może dodam, że żaden egzemplarz nie zdechł z powodu przeciążenia, bo kwestie przeciwpożarowe traktuję priorytetowo (ba większość z nich nie wykorzystuje więcej niż kilkunastu % obciążalności przekaźnika, a jedyne które się odważyłem obciążyć niemal do ich znamionowych możliwości to Fibaro i Shelly (które mają zabezpieczenia przeciążeniowe i termiczne) oraz kiedyś TP-Link HS110 (ale to był wręcz archaiczny model na podzespołach z routera, zbudowany bardzo solidnie i w gigantycznej obudowie, więc nie było strachu mimo braku zabezpieczeń programowych - ).

1 polubienie

Mam mniej więcej coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/gniazdo-elektryczne-podwojne-z-bolcem-gniazdko-biale-plastik-bline-deluxe-9115082668
Niestety nie mam żadnego modelu, bo to jeszcze “dewelopersie” są.

Chodzi Ci o Tretakt albo Inspelning z Ikeii? Bo one wyglądają na spore.

W takich to nie widzę szans, wybierz coś z szerszym rozstawem slotów jeśli chcesz tam mieć po 2 smartplugi.

Czy masz coś konkretnego na myśli lub jakieś przykłady? Podwójne gniazdka są raczej ustandaryzowane i nie widziałem nigdzie żadnych, które by były aż tak szerzej rozstawione a wciąż były z zwykłą puszką, więc chętnie zobaczę jako choćby punkt odniesienia.

No najlepiej to by się przydał moduł dopuszkowy typu Shelly 2.5

Niby wszędzie pisze sterowniki rolet, światła a tak aprawdę to są przystosowane do gnazdek tylko jest jedna wada musisz mieć puszki min 60mm głębokości.

Tak myślę, że na tym się może to skończyć, tak samo jak dla osoby zakładającej ten wątek. W wolnej chwili sprawdzę głębokość w którymś z gniazdek, które chciałbym przerobić. Widzę, że są wkłady 16A więc teoretycznie powinny wystarczyć nawet przy dwóch bardziej prądożernych urządzeniach (nie planuje podłączać farelek).
Shelly 2.5 wygląda fajnie ale z tego co widzę ma jeden problem - jest po Wi-Fi a mi zależy na Zigbee.

Mają też serię Zigbee

Niestety mieszkanie z gniazdkami o szerokim rozstawie dawno sprzedałem i już “wyrosłem” z ery remontów… jedyne co mogę podpowiedzieć, to fakt, że były to jakieś realnie polskie wypusty, bo tyle pamiętam.

Dobra to nie było tematu, szkoda zachodu.

Faktycznie mają, nawet poszli dalej bo gen 4 obsługuje wszystko na raz. Gen4 2PM wygląda najfajniej bo można monitorować dwa źródła oddzielnie, ale dosyć sporo kosztuje. Rozsądniejszy byłby np. EM Mini Gen4, bo on chyba też nadaje się za puszkę choć montaż wygląda trochę dziwnie - tak jakby podłączało się go “obok”, a nie pomiędzy gniazdkiem a puszką z bezpiecznikami.

Nie mogę ich znaleźć (wygląd z grubsza pamiętam) więc może wycofano je z produkcji/sprzedaży.
W każdym razie rozstaw nie jest ustandaryzowany, to widać nawet na zdjęciach w dowolnej wyszukiwarce
https://www.google.com/search?q=gniazdko+podwójne&sclient=img

Natomiast odnośnie modułów z 2 przekaźnikami - jest kolejny strzał w kolano - większość gniazdek podwójnych jest wewnętrznie zmostkowana (tzn. ja nie znalazłem żadnego współczesnego, które nie jest technologicznie zmostkowane w nierozłączny sposób, jedyne jakie widziałem gdzie każdy slot miał oddzielne przyłącze pochodziły chyba z lat 70 zeszłego wieku).

Teoretycznie nie jest, ale gniazdka mają bardzo podobne rozstawy. Fakt, że są odchyły jak np. https://www.leroymerlin.pl/produkty/gniazdo-podwojne-z-uziemieniem-forix-bialy-legrand-88571336.html, ale z tego zaczyna robić się cała wyprawa w poszukiwaniu tego “właściwego” gniazdka.

Dlatego moduł będzie chyba prostszym rozwiązaniem (o ile wejdzie do mojej puszki).
Z podwójnym gniazdem nie chodzi o to, żeby mieć oddzielnie prąd z rozdzielni elektrycznej i oddzielnie kable wpinać do Shelly, a potem do gniazdka, tylko móc sterować oddzielnie każdym z gniazdek i mierzyć oddzielnie prąd. Dlatego nie ma to chyba znaczenia czy jest zmostkowane, bo tylko na wyjściu jest to jakkolwiek monitorowane. O ile dobrze Cię zrozumiałem, rzecz jasna.
W dokumentacji mają też to rozpisane na stronie 4 https://kb.shelly.cloud/__attachments/1041399809/EN_User%20and%20safety%20guide%20Shelly%202PM%20Gen4.pdf?inst-v=12b5df53-5256-46d4-8809-045536b9d1f4 więc po 10A na gniazdko (w praktyce zapewne dużo mniej), gdzie przy “pojedynczym” jest już większa szansa zbliżyć się do deklarowanych 16A.

Ja rozumiem, ale jeśli obejrzysz podwójne to zrozumiesz o czym ja mówię… (nie da się oddzielnie mierzyć każdego z 2 gniazdek w jednym podwójnym, bo nie mają osobnego podłączenia, tylko nierozdzielny mostek, no nie umiem jaśniej…)
Więc jeśli masz jeszcze taką możliwość przemyśl stosowanie puszek wielokrotnych (łączeniowych)

i gniazdek systemowych (takich, co wchodzą po kilka w ramkę wielokrotną) pojedynczych lub podwójnych (ale w tych ostatnich będziesz mierzył sumę obu slotów)

Jak?

O świetnie obrazki, bo ilustrują to, czego nie umiem przekazać :grinning:

Niee, na to już dawno za późno a nie będę robił rewolucji w dosyć świeżych ścianach :slight_smile:
I tak, rozumiem teraz o co Ci chodziło. Na ich wideo instrukcji montażu też jak byk jest pokazane, że idzie jeden zestaw kabli już do samego gniazdka a nie dwa, bo nie ma fizycznie miejsca w Shelly.

Ok, w takim razie zostaje EM Mini Gen4 albo Gen4 1PM.

Miejsce w 2-wyjściowych Shelly to jest.
Jeśli zacząłeś temat mając już zamontowane puszki, których nie chcesz zmieniać (ani ryć pod dodatkowe) to jest istotnie za późno.

2-wyjściowy Zigbee ze sterowaniem jest tylko 1 model

jeśli tylko pomiar to istotnie akurat EM Mini Gen4
ma 2 terminale, ale to jest TYLKO 1 wyjście
Wszystko zależy od założeń, bo włączony przekaźnik pobiera moc rzędu 0.5W-1W (więc jedynie dla pomiaru nie ma sensu moduł z przekaźnikiem)

W takim razie pociągnijmy temat, trochę będzie offtop ale może komuś kiedyś się przyda.

To moment, podsyłałem na samym początku 2PM Gen4 to był zły, po czym teraz sam go proponujesz - więc już nie rozumiem.
EM Mini Gen4 - jaką to w takim razie robi różnicę?

Jeżeli dla samego pomiaru nie byłoby sensu, co innego byś proponował? Mi właśnie zależy przede wszystkim na pomiarze, właśnie w podwójnych, gdzie mam AGD na obydwóch gniazdkach. I przy okazji mam też więcej punktów w sieci do routingu ruchem Zigbee.

Zacytuj gdzie był zły, bo nigdzie nie widzę nic na ten temat, nikt nie jest nieomylny, może są błędne informacje gdzieś wyżej (ten wątek ma już kilka lat). Sam zrobiłem gdzieś wyżej błąd w trakcie pisania odpowiedzi (źle przeczytałem model, ale nie był to ten, o którym teraz mówisz), ale poprawiłem to natychmiast.

Mam wrażenie, że nie rozumiesz kwestii podstawowej - w gniazdku podwójnym nie da się mierzyć każdego jego slotu oddzielnie (chyba, że masz gniazdka sprzed pół wieku, albo gdzieś znalazłeś jakiś model zrobiony “na bogato”, bo ja takiego nie widziałem od lat).

Różnica między modułami z przekaźnikiem (i pomiarem jeśli chcesz mierzyć, bo są też modele BEZ pomiaru, chociaż akurat raczej nie gen4), a modułami bez przekaźnika (dedykowanymi wyłącznie dla pomiaru) jest taka, że te drugie same zużywają istotnie mniej energii (bo w tych pierwszych spora moc idzie na trzymanie włączonego przekaźnika, co w przypadku sprzętu, który ma i tak działać 24/7 jest całkiem bez sensu). Więc zdecydować się musisz sam co chcesz osiągnąć…

Abstrahując od twojego życzenia posiadania osprzętu Zigbee, dużo ciekawsze dane pomiarowe się uzyskuje sprzętem WiFi, który nie jest ograniczony przepustowością pasma medium transmisyjnego (tak jak Z-wave, Zigbee czy Thread) i pomiary można mieć nawet kilka razy na minutę (a te które nie wymagają czasu od samego ustroju pomiarowego nawet częściej).