Logo tuya a w środku co? Ogolony software, z czym to się integruje w HA (Z2M ZHA)?
Sprawdzałeś może któreś z nich, faktycznie wchodzą dwa do podwójnego gniazdka?
Nas-WR15BH Wymiary 50 x 50 x 85 mm
S60ZBTPF (Typ E/F - EU) Wymiary: 50 × 50 × 61.5 mm
Standardowa wtyczka zasilająca okrągła (Pralka, odkurzacz, żelazko itp.) to 35mm, szerokość wejścia gniazdka 240V to 40mm. Czyli wymiar smart gniazdka na zewnątrz obudowy raczej się nie zmieni bo coś musi trzymać tą wtyczkę.
Podwójne gniazdka mają różną budowę i rozstaw slotów, więc też zależy jakie masz te gniazdka.
A w kwestii pytania - mechanicznie najmniejsze modele jakie miałem w ręce
-
Z-wave (modeli nie podam, bo forum, gdzie były moje posty na ten temat już nie istnieje)
- Fibaro (to była jedna konstrukcja modelowo różniąca się stroną gniazda, działają bezproblemowo od ~12-13 lat)
- NeoCoolcam (padły wszystkie oprócz jednego po mniej niż 5 latach pracy, więc omijam ich wypusty, również te inaczej obrandowane, a ten producent w tych samych obudowach produkuje obecnie z użyciem technologii Tuya zarówno wersje WiFi jak i Zigbee i w ogóle jest jednym ze stosunkowo dużych producentów osprzętu IoT, w ogóle “czystą chińszczyznę” bazującą na Tuya staram się omijać)
-
WiFi
- najmniejszy model Shelly (modele Plug S i Plus Plug S, wszystkie mi działają, mają po kilka lat, konkretniej 2-5 zależnie od generacji modelu), średnica w najszerszym punkcie 46mm
-
Matter over WiFi
- Meross MSS315 mechanicznie nieco większe, pracują koło roku, mają pewne niedoróbki konstrukcyjne (aktualizacja firmware powoduje rozłączenie przekaźnika!), istnieją tez inne modele w tych samych obudowach, ale do eksperymentów chciałem Matter, szerokość minimalna 50mm (kształt zbliżony do kwadratu nieco zowalizowanego i ze ściętymi rogami, maksymalna “po przekątnej” 56mm
-
Zigbee
- nie widziałem niczego w naprawdę małych obudowach oprócz czysto chińskiego chłamu
- obecnie jakieś w miarę małe modele ma Signify (ich brand handlowy to Philips Hue) i podobno najnowsze wypusty Ikea, ale ani jednych ani drugich w ręce nie miałem, a wcześniejsze modele były raczej spore
A i może dodam, że żaden egzemplarz nie zdechł z powodu przeciążenia, bo kwestie przeciwpożarowe traktuję priorytetowo (ba większość z nich nie wykorzystuje więcej niż kilkunastu % obciążalności przekaźnika, a jedyne które się odważyłem obciążyć niemal do ich znamionowych możliwości to Fibaro i Shelly (które mają zabezpieczenia przeciążeniowe i termiczne) oraz kiedyś TP-Link HS110 (ale to był wręcz archaiczny model na podzespołach z routera, zbudowany bardzo solidnie i w gigantycznej obudowie, więc nie było strachu mimo braku zabezpieczeń programowych - ).
Mam mniej więcej coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/gniazdo-elektryczne-podwojne-z-bolcem-gniazdko-biale-plastik-bline-deluxe-9115082668
Niestety nie mam żadnego modelu, bo to jeszcze “dewelopersie” są.
Chodzi Ci o Tretakt albo Inspelning z Ikeii? Bo one wyglądają na spore.
W takich to nie widzę szans, wybierz coś z szerszym rozstawem slotów jeśli chcesz tam mieć po 2 smartplugi.
Czy masz coś konkretnego na myśli lub jakieś przykłady? Podwójne gniazdka są raczej ustandaryzowane i nie widziałem nigdzie żadnych, które by były aż tak szerzej rozstawione a wciąż były z zwykłą puszką, więc chętnie zobaczę jako choćby punkt odniesienia.