Mały czujnik otwarcia drzwi/okien

Pytanko. Szukam najmniejszych czujników otwarcia. Znam tylko SNZB-04 :wink: Podobno Aqara MCCGQ11LM jest mniejsza, ale wymiary, jakie spotykam, to nie wiem, czy odnoszą się do tej większej części, czy do całości, bo zawsze jest pisany rozmiar: 41×22×11 mm.

To jest rozmiar tej większej części, zmierzone :wink:
Sam magnes jest dużo mniejszy.

Tak “na oko i z pamięci” to wymiary samego czujnika bez magnesu, ale jeśli się przypomnisz w poniedziałek, to mogę zmierzyć obie części.
(W sumie nie pamiętam jakie jest ogniwo zasilające, ale chyba CR1620?)

Również potwierdzam wymiar większego elementu a zamiast tego magnesu (tej części mniejszej) możesz zastosować magnesy neodymowe, które są w różnej “postaci” (płytki, tuleje, walce, z otworem do przykręcenia itd) jak i wymiarach, można zastosować płytki o wymiarach 20x10x2,5 (dxsxg).

Mam takie właśnie,
wyciągasz ze środka i przyklejasz taśmą dwustronną malutki kwadracik na framudze, na oknie malutka pastylka neodymowa i są całkowicie niewidoczne

3 polubienia

I kolejny sposób aby “zmniejszyć” wielkość smart czujników :smile:.

A w drzwiach wylutowalem kontaktron i przedłużyłem przewodami, czujnik wrzuciłem w profil, a kontaktron wcisnąłem za uszczelkę i włola…

3 polubienia

Też mi to przyszło do głowy. Muszę przymierzyć. Z tym że i tak muszę kupić, bo mi dwa fiksnęły i nie wiem dlaczego. Jednego nie widać w sieci, choć bateria ok, i kilkukrotnie próbowałem robić ten reset od parowania. Dioda normalnie miga, ale nie widać w sieci. A drugi znowu jest, ale kompletnie nie raportuje otwarcia ani zamknięcia. Też kilka prób ponownego parowania nie zmieniło sytuacji. Inne działają.

Oj mam ciepły profil, więc chyba nic do niego nie wcisnę, bo raczej jest pełny.

w z2m włącz wyszukiwanie, w czujniku trzymaj przycisk, żeby dioda zamigotała i wtedy przykładaj magnes, zamknięte, otwarte, zamkniete otwarte… tak kilkanaście razy szybko, żeby dioda mrugała… miałem podobnie i to pomogło

Przetestuję jak wrócę do domu. Jak zadziała, to zawsze na plus :slight_smile: Nie trzeba wydawać kasy na kolejne czujniki. A w planach ciągle i tak długa lista :stuck_out_tongue:
A te magdesy neodymowe, co masz w oknach, to gdzie kupowałeś? Alle?

To bardzo dawno temu, nie pamiętam gdzie, na allegro czy Amazonie na pewno znajdziesz

To też jest fajne, ale dla kogoś, kto chciałby samemu zrobić. No i to pod wifi:

Czy to, że są one bez obudowy i w ramie okna, nie ma to wpływu na żywotność baterii ?

A dlaczego by to miało wpływać na baterię? Chyba że miałbyś ramę aluminium, to może potrzeba by było mocniejszego sygnału i bateria mocniej by była drenowana, ale przy pvc to nie powinno wpływać. Temperatura? Mam na zewnątrz czujnik pod zigbee też na pastylkę taką samą i działa bez problemu. Nie pada od mrozu.

Ok, dzięki. Myślałem właśnie o temperaturze. Ile mm średnicy ma Twój magnes ?

@bartik22 jeden czujnik odratowany Twoim sposobem :slight_smile: ale drugi nie. Wywala się już na etapie parowania, jakby zgłaszał się na początku i na tym kończył procedurę. Usypiał? Nie wiem. Pokombinuję jeszcze.

giphy

chwile powalcz to też się uda :slight_smile:

1 polubienie