Mini-media-player, a klasyczny smart głośnik - praca z TTSem

To zacznij od podłączenia do HA jakiego kolwiek źródła dźwięku.
@andrzej04 z czystej ciekawości, jak chciałeś to osiągnąć bez głośnika?

no ja myślałem że tam gdzie mam HA zainstalowanego to mam podłączone głośniki zwykle i tak to będzie działało :stuck_out_tongue: że jak np włączy się offset w powiadomieniu to mnie głosowo poinformuje o tym w tych zwykłych głośnikach. Czyli muszę mieć jakieś głośniki które mogę połączyć z HA i w tedy to będzie działało to w sumie logiczne, ale myślałem że tak da się zrobić na zwykłych głośnikach :frowning:

Dokładnie, musisz podłączyć do HA głośnik/głośniki

Właściwie to musisz zintegrować głośnik, żeby współpracował z HA (nie musi być podłączony fizycznie)

Mam taki głośnik bez przewodowy na blutu i zasatnawiam się jego by nie można by było jakoś zintegrować bo blutu? jakim programem w HA. Powiedzcie jakie wy macie głośniki w razie czego żebym wiedział czego szukać

Raczej większość używa Google home. Sprawdź czy ten Twój głośnik integruje się z HA (raczej wątpię, ale możesz w Google poszukać). Do integracji możesz szukać Google, Alexy, Sonos, Xiaomi (ale też określone modele.

Na razie spróbuję się pobawić z moim głośnikiem żeby to zintegrować z HA . Mam jakąś tam wizję jak się uda to spoko jak nie to kupię ten głośnik. Dzięki za wyjaśnienie w końcu się dogadaliśmy hehehe lepiej puźno niż później :stuck_out_tongue:

Da się na zwykłych (podłączonych jackiem do sprzętu z HA) instalując i konfigurując dodatek VLC.

1 Like

kolego zainstalowałem ten odtwarzacz i wkleiłem kod do konfiguracji i po restarcie nadal nic. W teorii powinienem mieć jakąś encje czy coś takiego a tu nie mam nic masz jakiś pomysł 14

Ja instalowałem addon

i dodałem wpis taki:

media_player:
  - platform: vlc_telnet
    name: vlc
    host: 192.168.100.216
    port: 4212
    password: vlc_password

A więc tak dałem ten adres do repozytorium i pojawiły mi się dwie kart

gdzie tego mam szukać
17


?

Dodałeś repozytorium ?
image

Chyba dodałeś repozytorium przykładowe

1 Like

Panowie stwórzcie nowy wątek i przenieście te ostatnie posty - temat tyczy się głośników, więc może ktoś kiedyś skorzysta z takiego rozwiązania szukają tego w odpowiednim wątku.

1 Like

Przeniesiono do nowego wątku

1 Like

Ale czad - to działa, a zastanawiałem się czy do czegoś sensownego nie dało by się użyć karty audio (i tak wbudowanej w NUCu) :stuck_out_tongue_winking_eye:

PS log tego dodatku wygląda niezbyt zachęcająco, mimo to działa

[00007f02f8e6a560] dbus interface error: Failed to connect to the D-Bus session daemon: Unable to autolaunch a dbus-daemon without a $DISPLAY for X11
[00007f02f8e6a560] main interface error: no suitable interface module
[00007f02f90ec9b0] main libvlc error: interface "dbus,none" initialization failed
[00007f02f49a8080] main interface error: no suitable interface module
[00007f02f90ec9b0] main libvlc error: interface "globalhotkeys,none" initialization failed
[00007f02f8e9b790] main playlist: playlist is empty
[00007f02f8e6a6b0] [telnet] lua interface: Listening on host "telnet://:4212".
[00007f02f8e774c0] [http] lua interface: Lua HTTP interface
[00007f02f8e9b790] main playlist: playlist is empty
[00007f02f8e9b790] main playlist: playlist is empty

Miałeś rację zainstalowałem jakiś przykładowe repozytorium z oficjalnej strony dodatku ale dziwne bo z oficjalnej strony mniejsza z tym. zainstalowałem ten program i powiedz co mam tutaj wpisać 12
w konfiguracji samej wtyczki to zmieniłem tylko hasło reszta jest domyślnie. rozumiem że to mam wpisać w confing.yame l13 gdzie w rubryce host wpisuje numer ip HA. i na końcu co mam wpisać w nowej karcie jak będę dodawał te dodatek

W sekcji media_player wpisujesz to co powyżej zmieniając host na swój i password na swój.
Po restarcie będziesz miał w NR encję media_player.vlc, do której prześlesz dowolny komunikat, np.
flows (10).json (771 bajtów)

:+1:
U mnie na nowym serwerze niestety nie. Prawdopodobnie problem jest z kartą dźwiękową
Realtek HDA Codec ALC3234, kórej nie potrafię dodać w proxmoxie.

Na poprzednim serwerku działało bez problemu.

ok teraz mam ten dodatek w NR ale dalej jest jakiś error z serwerem

Uruchomiłeś mój flow?