Mobilus C-ZR - żaluzje - integracja

Witam wszystkich,
Mam założone w puszkach moduły sterujące Mobilus C-ZR, czy jest szansa to zintegrować z HA ?
Lub jeżeli się nieda, to mam włącznik dotykowy z zigbee ale jest problem, a mianowicie w module sterującym Mobilus mam miejsce na sterowanie włącznikiem oraz z pilota radiowo. Jeżeli chciałbym to sterować z włącznika dotykowego to musiałbym mieć włącznik zigbee dzialacycy impulsowo, czyli dzwonkowy, (problem w tym że takiego nie znalazłem) ponieważ jeżeli dam ciągły prąd na moduł sterujący Mobilus to żaluzje przesuwają się w trybie slowmotion. Na S1 oraz S2 musi pójść sygnał prądowy aby żaluzje się zwinęły bądź rozwinęły, bądź przytrzymać żeby weszły w tryb slowmotion czyli ustawiają się co 5stopni.

Co zrobić w takim przypadku, ma ktoś pomysł ? Najlepiej by było Mobilus zintegrować z HA ale nie wiem jak to zrobić.

Nie wiem czy nikt nie używa wyszukiwarki na tym forum…

To zrób mu taką automatyzację by się wyłączał po powiedzmy sekundzie od włączenia (no ten czas musi być dostatecznie krótki by sterownik rolet zinterpretował to jako krótkie naciśnięcie), w ogóle z dotykowym sterowaniem to chyba słaby pomysł…

Dziękuję za odpowiedź ale używam lupy i uwierz że już przeszukałem wszystko :smiley: w temacie na forum jest sytuacja oparta na silnikach Mobilus a ja mam silniki sterowane modułem w puszkę firmy Mobilus. Ogólnie wszystko byłoby lux gdyby nie te włączniki dotykowe których nie mogę zamienić na inne bo mam po 3 sztuki bądź panel 4-5.

Rozumiem, też o tym myślałem, jednak czy jak nacisnę fizycznie przycisk to ta automatyzacja również będzie działać ?

Co za różnica wszystkie opierają się na tym samym niekompatybilnym z niczym systemie radiowym, więc każde z tych rozwiązań możesz integrować tak samo (lub nie integrować jeśli ta dłubanina Cię przerasta).

to zależy od tego co eksponuje dany moduł, jeśli nie spróbujesz, to się nie dowiesz.
Chyba, że nie rozumiem co masz na myśli jako fizyczny przycisk (ja mam na myśli to co opisałeś jako dotykowy zewnętrzny moduł z innego systemu).

Dobrze rozumiesz, będę próbował na weekendzie to ogarnąć, zobaczymy czy coś z tego wyjdzie.

Chyba że wyrzucić całkowicie tego Mobilusa i dołożyć inne moduły tylko jakie są najlepsze w takim razie ? Bo tych przekaźników jest sporo, z możliwością dołożenia dotykowego włącznika. Czyli żeby można było zintegrować to z HA i użytkować włącznik dotykowy.

Myślałem żeby to podłączyć osobno i wtedy by to działało, tylko może tworzyć się zwarcie w momencie kiedy przez WiFi dam zamykanie a ktoś podjedzie i naciśnie przycisk otwierania.

Edit:
Znalazłem informację że po zastosowaniu- Aeotec Z-Stick Gen5 mogę dodać urządzenia Mobilus.
Czy jeżeli mam koordynator to bez problemu te moduły można dodać i tworzyć automatyzację. Więc zamawiam i testuje.

Nie wiem czemu się tak uparłeś na te dotykowe przyciski.
Oczywiście jeśli silniki są standardowe, to moduły sterowania rolet możesz wymienić na dowolne jakie sobie zamarzysz.

nie mam mobilusa ale jeśli ich moduły sterowania są zaprojektowane przyzwoicie, to mają wbudowany sprzętowy interlock uniemożliwiający uruchomienia silnika równocześnie w przeciwnych kierunkach.

Doczytałem że można je zintegrować.

Już mam zakupione na cały dom i połowę zamontowałem już. Zostały od żaluzji spiąć gdzie pojawił się problem :smiley:

Mobilus ma InterLock’a tylko już wpadłem na pomysł że podłączę pod te same przewody osobno sterownik żaluzji i osobno włącznik dotykowy zigbee. Ale już ten pomysł odszedł w zapomnienie.

Mam jednak kolejne pomysły, które zamierzam przetestować, zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Jeżeli da się wykonać integrację za pośrednictwem Z-Vave to będę bardzo zadowolony. Muszę zakupić kolejny koordynator i będę testował.

Jeśli istotnie to z-wave to i owszem powinno się dać sparować (Z-Wave JS jest jednym ze standardowych dodatków do HA) jednak producent twierdzi, że to nie jest z-wave… (na 868MHz pracuje nie tylko z-wave, ale też co najmniej kilka z niczym niekompatybilnych wynalazków)

Poszukaj swojego sprzętu w tej bazie
https://products.z-wavealliance.org/regions/1/categories

to sprawdź czy są to modele jakie posiadasz, bo rynek automatyki domowej przez ostatnie 40 lat był skupiony raczej na tym by produkować sprzęt niekompatybilny z jakąkolwiek konkurencją więc nie wątpię, że mogły być też jakieś ich moduły zgodne z Z-wave (nawet Fakro i Nice miały w ofercie modele Z-wave)

Czyli wszędzie w domu masz dotykowe przyciski Zigbee (z przekaźnikiem w środku do sterowania oświetleniem)? Coś takiego jak poniżej? W czarnej obudowie (5) jest przekaźnik:

W ofercie produktów TuYa są także dotykowe przyciski Zigbee obsługujące rolety ale Ty masz żaluzje (z obsługą ruchu lameli) więc nie wiem czy są takie uwzględniające logikę sterowania zaluzjami.

So is it the C-ZR or another one? Or is it a motor EZRS? Or is it a MobIQ CM module?

It is all different things. The first is COSMO, not compatible with Z-wave. The second 2 are Mobilus’ Z-wave line (EOL).

For the first one you need a COSMO Gateway, and need to join in the developement of the integration. For the other 2 you need a Z-wave coordinator/controller, like the Aeotec Z-stick Gen5, and yes they are working with Zwave JS from HA, you can automate them.

Chyba już rozwiązałem mój problem – po prostu będę miał wszystkie opcje sterowania. Posiadam moduły C-ZR, które rzeczywiście potrzebują COSMO do zdalnego działania lub podłączenia, aby można było nimi sterować z aplikacji, ale chciałbym mieć to wszystko w HA i na razie działam bez COSMO – nie potrzebuję dodatkowego urządzenia. Zastosowałem do tego dodatkowe włączniki, o których wspomniał @szopen, z modułem Zigbee. Teraz wygląda to tak: w sterowniku Mobilus muszę podać sygnał, aby zamknąć lub otworzyć żaluzje, albo przytrzymać dłużej, aby lamele zaczęły się powoli składać lub rozkładać, a po puszczeniu przycisku żaluzje zatrzymują się.

Obecnie sytuacja wygląda tak, że po naciśnięciu przycisku prąd jest stale podawany, a lamele przechodzą w tryb slow, czyli powoli zmieniają kąt, i działają tak, dopóki nie naciśnę stop. Zostawię to jednak tak, jak jest. Aby zamknąć lub otworzyć żaluzje, muszę nacisnąć przycisk, a po sekundzie spokojnie wcisnąć stop. To daje krótki sygnał do C-ZR i żaluzje zaczynają się zwijać lub rozwijać – tak jak chciałem, choć wymaga to dodatkowego naciśnięcia przycisku.

Mogę więc sterować żaluzjami w trybie wolnym, normalnym, przez HA lub za pomocą pilota radiowego :laughing:. Połączę jeszcze Zigbee z HA i zobaczę, co z tego wyniknie.

Mam coś takiego, reszta jest różna, ale przeważnie Livoli

The problem what you will likely face if you connect a Zigbee controller to COSMO controller, that you will not get the current feedback as it would be directly with the motor. It is the way how you can calibrate the controllers. I assume with the added Zigbee modules you will loose the precision control of the blinds as what level they should open to, like 1 to 100%.

I posted this link before in the above linked topic. This repo is quite new, but somebody finally figured out how the COSMO Gateway communicates with the cloud, so he is working on a complete solution to be able to communicate with it locally and a complete integration with HA.

The Zigbee module will have no understanding how you changed the position, because it will not control that.

1 polubienie

Rozumiem, kompletnie zapomniałem że nie będzie widział w jakiej pozycji są żaluzje, a przecież to istotne i bardzo potrzebne, czyli nie widzę innego sposobu jak zintegrować Mobilus z HA bądź czeka mnie po prostu wymiana modułów na inne… chociaż szkoda bo mam ich aż 11 plus jeden C-AR do centrali alarmowej.

I have a setup where I am controlling an awning blind (markiza) with a Z-wave module. The awning blind originally has a radio remote, and basically that is the “switch” to control it. I added the Z-module inbetween the radio controller and motor, so the Z-wave one knows where the blind is regarding position, and radio remote works that same way, or almost the same way as before.

For the Mobilus COSMO integration, that fellow HA user who made that research and figured out how to control the Gateway has made a really good job, something which was really missing mainly on the Polish market. Just itself, that he has figured it out that it supports MQTT is a huge step forward, as you could add the entities one by one manually to MQTT, but he is planning to make a working integration for HA.

I would wait for the integration and buy a COSMO Gateway. It would make less of a mess in the house, as you would require to replace all the modules or add extra ones.

Or if you have a COSMO HM remote laying around you could try this:

But in my opinion, this is a “quick and dirty”, stop gap solution.

So the author of the aforementioned python code has released a Home Assistant integration for the Mobilus COSMO GW:

Ten pierwszy pomysł wymaga za dużo pracy i kombinowania.

Muszę wypróbować drugi sposób bo zapowiada się dobrze i jest szansa że będzie to działało jak trzeba.

1 polubienie