Na czym najlepiej postawić HA?

@szopen jeszcze jedno szybkie pytanie, dla mnie i dla potomnych :slight_smile: rozumiem że chodzi o opcje:
image
żeby były na tak oraz w przypadku amd
image
AMD-V
tak? :slight_smile:

Tak, jeśli chodzi o proxmoxa (ale takie wymagania dotyczą praktycznie każdej platformy wirtualizacji), to wymagania sprzętowe są tam:

przy czym tym kluczowym wymaganiem, o którym mówiliśmy powyżej jest
“Intel VT/AMD-V capable CPU/Mainboard” oraz “CPU: 64bit (Intel EMT64 or AMD64)”

“HA Blue” na bazie Odroid N2+ w ładnej obudowie nie przeszedł jakoś bez echa (a cała partia sprzedała się “na pniu” i już się później nie ukazała w sprzedaży).

Teraz mamy zbiórkę (od 2 tygodni) na znacznie słabszą konstrukcję na bazie Raspberry Pi CM4 i specjalnie zaprojektowanej płyty głównej (z pewnymi założeniami się zgadzam - brak WiFi, opcjonalne PoE, a z pewnymi NIE - wlutowane eMMC w rozmiarze zaledwie 16GB czy 2GB RAMu, czy trzeba dodawać, że tak małe zasoby są nie do przyjęcia w przypadku nieco bardziej rozbudowanej instalacji; oraz mocno kontrowersyjna przezroczysta obudowa, która nie nadaje się do montażu w widocznym miejscu choćby ze względu na zerowy WAF :stuck_out_tongue:).

Do końca zbiórki został jeszcze prawie miesiąc, a tymczasem cel już osiągnięty

Teoretycznie można zamówić np. samą płytę główną, a CM4 dołożyć własne, tylko tu powstaje pytanie kto już ma w swoich rękach CM4?
W PL i okolicach jakoś niedostępne w ilościach detalicznych, a na zamówienie 200 sztuk chyba nikt się nie szarpnie :smiley: a tymczasem to chyba jedyna metoda by zdobyć wersję PoE.

A Wy co o tym sądzicie?

Cześć ponownie :slight_smile:
Jestem już coraz bliżej wyboru sprzętu, ukierunkowałem się na proxmoxa + głównie motioneye i kilka drobnych rzeczy i stawiam na ten moment na hp elite slice G1 8gb ram / 256SSD. Ma ktoś taki sprzęt? Są jego jakieś główne wady, a może w tej kwocie (800zł) można coś fajniejszego dostać?

Pozdrawiam

Nikt nic? :slight_smile: nie chce sie utopić, żeby za pół roku kupować nowy sprzęt…

Proxmox troche zjada, motioneye również , to co chcesz kupić to typowo biurowy sprzęt.
Jak dołożysz będziesz miał używkę na Opteronie ( typowy serwer ze sprzętowym RAIDEM ) ale na prądzie zbankrutujesz.
Nie wiem czy ktoś z Forumowiczów udzieli Ci satysfakcjonującej odpowiedzi - bo rozstrzał sprzętów po domach jest ogromny i każdy kupował pod siebie lub na swoje potrzeby bądź możliwości a czytając parę wątków motywem głównym że miało być TANIO.

To zapytam inaczej, czy motion Eye zajada bardziej procka czy RAM i w sumie będę miał jasność.

MotionEye zjada procka … miałem testowałem i musiałem usunąć bo obciążenie cały czas przy 5 kamerach takało 85-95%… a sprzęt to Futro S920 (4 rdzenie)

Czasem zjada tego procka, a czasem nie, to jest kwestia ustawień i to zarówno po stronie motionEye jak i samych kamer (a w przypadku starego procka może to być i kwestia samego procka).

Zakupiłem HP Elite Slice G1 8 / 256 GB, myślę se będzie wystarczający, a jest potencjał do rozbudowy.

Przy 8GB RAM raczej nie będzie konieczności rozbudowy w najbliższym czasie

Niezależnie od sprzętu proponuję monitorować kluczowe parametry pracy hosta
przykładowa konfiguracja dla System Monitor (ta integracja jest wbudowana w HA trzeba ją tylko skonfigurować)

sensor:

- platform: systemmonitor
    resources:
      - type: disk_use_percent
        arg: /home
      - type: disk_use
      - type: disk_free
      - type: swap_use_percent
      - type: swap_use
      - type: swap_free
      - type: memory_use_percent
      - type: memory_free
      - type: memory_use
      - type: processor_use
      - type: load_1m
      - type: load_15m
      - type: processor_temperature

ewentualnie gdyby platforma systemmonitor nie dawała rady, to można sobie stworzyć sensory w takim guście (te pasują dla NUC6CAYH, ale w kilkanaście minut można sobie obczaić gdzie są jakie sensory z terminala)

- platform: command_line
    name: ACPI Temperature
    command: "cat /sys/class/thermal/thermal_zone0/temp"
    unit_of_measurement: "°C"
    value_template: '{{ value | multiply(0.001) | round(1) }}'
  - platform: command_line
    name: CPU Temperature
    command: "cat /sys/class/thermal/thermal_zone1/temp"
    unit_of_measurement: "°C"
    value_template: '{{ value | multiply(0.001) | round(1) }}'

oprócz tego jest jeszcze dodatek Glances (jeśli chodzi w tle nie żre strasznie zasobów, dopiero wyświetlenie jego GUI obciąża system, więc warto mieć zainstalowany a skoro zainstalowany to może być i odpalony oraz wybrane tylko potrzebne sensory by nie dublowały tych z systemmonitora)

1 polubienie

Witajcie,
chce zacząć przygodę z HA.
Mam do dyspozycji nasa z TrueNas. Postawiłem jaila z HA - działa.
Podpowiedzcie teraz jaki kabel usb kupić, tak żeby podpiąć conbee II. Z tego co czytałem to jest rekomednacja aby conbee odsunać trochę od komputera bo mocno sieje i zakłóca, a nie chciałbym popsuć serwera do backupu.
Druga sprawa to sprzet stoi w pawlaczu i nie wiem jaki będzie zasieg conbee II - centralny punkt mieszkania - 70m2.
Jak się nie uda to bede kombinował z jakimś mikro pc na i5 i 8gb ram

11 postów zostało scalonych z istniejącym tematem: Zigbee2MQTT i Conbee II - nagłe spadki zasięgu

normalna przedłużkę kabla USB tak z 1-1,5 m powinna wystarczyć
Ja mam wprawdzie CC2652P i mieszkanie 60m2, serwer stoi lekko na boku mieszkania i spokojnie ogarnia wiec i Conbee tez da rade :wink:

Cześć
Zastanawiam się nad wyborem sprzętu serwera pod Home Assistanta. Tak, wiem, że takich tematów było pewnie sporo i że generalnie zadziała niemalże na wszystkim skoro chodzi na Raspberry Pi, ale chciałbym użyć zakupionego sprzętu także pod inne rzeczy i tu pojawia się moje wahanie.

Przykładowo zainstalowałbym Debiana bez GUI oraz Dockera i postawił HA, serwer DNS, serwer Gita, czasem uruchomił jakieś automatyczne skrypty w Pythonie/PHP, zainstalował MySQL, uruchomił Apache albo Nginxa do zahostowania prostej strony lub jako reverse proxy… Generalnie w teorii żadne skomplikowane rzeczy i wszystko na skalę własnego użytku w małym mieszkaniu. W samym HA też nic specjalnego, na razie dosłownie kilkanaście sprzętów/integracji, głównie po Zigbee (mam CC2652P na USB). Oczywiście chciałbym, aby użycie prądu nie było za wielkie i nie chciałbym też za wiele wydać na sam sprzęt (jakbym się zmieścił w 300-400 zł to byłoby fajnie) :wink:

Co polecacie? Myślę nad HP T620 z 4 rdzeniami i 4GB RAMu, da radę? Jeśli ktoś ma tego HP podzieliłby się informacjami jak u niego wygląda użycie, czy da się bez problemu postawić tam coś oprócz HA?

Taka nowinka pod HA

https://wiki.jethome.ru/en/start

1 polubienie

Padł mi komputer zarządzajacy HA, no i zaczyna się problem co kupić. Najlepiej poszedłbym w Intel NUC z 4 rdzeniowym Celeronem, instalacją HA na Proxmoxie (miałem jeszcze na Dockerze), ale mam obawy odnośnie portów USB 3.0 i Conbee 2. Wszędzie jest napisane, że rekomendowany jest USB 2.0. Stary komputer posiadał USB 2.0 i nie było żadnych problemów działaniem urządzeń podpimtych do koordynatora. Jeżeli ma ktoś doświadczenie z portami USB 3.0 to prośba o info.
Znalazłem też fajnego Lenowo Q920, cena dobra procek i5, 16 GB ramu, ale podobno są z nim problemy z zainstalowaniem HA natywnie, czy kroś zainstalował na nim Proxmoxa i HA ?

Miałem przez chwilę Fujitsu Q920 ale trochę problematyczny i zmieniłem na Lenovo m93p. i7 i 8Gb ramu.HA stoi na proxmox,używam od kilku miesięcy.

Skąd masz takie informacje? jakieś źródło?

W ogóle to skąd wyczesałeś taki model? Lenovo chyba się nie przyznaje do takiego modelu? (z czego wnoszę że to jakiś błąd)

Ja mam - w moich konstrukcjach wykorzystywanych do HAOS-generic nie ma innych portów na obudowie niż USB3, nigdy nie miałem z tym problemu (w razie Niemca stosuję przedłużki jeśli sprzęt nie jest wystarczająco ekranowany jak np. RPi, ale wypusty spod marki intela, które używam są dobrze ekranowane).
Swoją drogą prot USB3 sprzętowo składa się też z portu USB2 (te 4 dłuższe blaszki w gniazdku to jest właśnie klasyczne USB2 i jeśli nie włożysz do portu urządzenia USB3 z dodatkowymi stykami, to nawet negocjacja USB3 się nie rozpoczyna).
“Fama poszła” głównie za sprawą SBC RPi4B który w końcu został wyposażony w porty USB3, ale jako, że to jest bardziej płytka prototypowa i sprzęt edukacyjny niż komputer, to ekranowanie zakłóceń EM jest na dramatycznie niskim poziomie (cięcie kosztów się kłania), to samo swoją drogą dotyczy też mostków USB-sata (oraz tanich chińskich obudów z takimi mostkami) bardzo chętnie stosowanych w tandemie z RPi, co powoduje wręcz kumulację zakłóceń.
W miniaturowych pecetach zazwyczaj ekranowanie jest na naprawdę sensownym poziomie - obudowy są metalowe i podpięte do masy, a nawet wiele konstrukcji, które mają plastik z wierzchu wewnątrz mają metalowe chassis, a porty są zamontowane z zastosowaniem przewodzących wypełnień.