Witajcie, jak usunąć taki nagły jednorazowy skok z historii? W Narzędzia deweloperskie → statystyki zrobiłem porządek, gdzie są takie dane jeszcze przechowywane?
Pytanie czy dobrze to zrobiłeś, podobne skoki tylko znajduje właśnie tam i usuwam. Teraz jest fajna funkcja - wartości odstające - ładnie wyszukuje. Może złą encje filtrowałeś.
uzyj z narzedzi deweloperskich akcji licznik > calibrate
wskazujesz encje z zepsutym licznikiem i mozesz ja ustawic na wlasciwa wartosc
Dzięki, działa. Ale w tym miesiącu też mam taki skok. Licznik mam czytany przez wMbus, co może być tego przyczyną ewentualnie jak się przed tym ochronić. Czy jest możliwość odrzucenie ramki z takimi niestandardowymi danymi?
Do odczytu liczników używam " Komponent wM-Bus do ESPHome (SzczepanLeon) wersja 3.x" Na drugim nie mam takich problemów. O ile przy wyświetlaniu stanu licznika jest wszystko ok, ale przy zliczaniu dziennych, miesięcznych czy rocznych zużyć robi się problem.
kwestia czy masz w liczniku mediow (w pomocnikach) ustawione czy ten licznik sie okazjonalnie moze resetowac oraz (i to jest NAJWAZNIEJSZE) kiedy ten licznik jest dostepny kiedy nie, zerknij na ponizszy kod template licznika, szalal mi licznik tak jak u ciebie ze pojawialy sie absurdalne odczyty sprawe zalatwilo availability, ktore definiuje czy encja ma byc w danej chwili aktywna i zliczana czy nie.
- name: "Koszt łączny"
unique_id: koszt_laczny_gaz
state: >
{{ (((states('sensor.zuzycie_gazu_kwh_miesieczne') | float(0) | round(3) * 0.23965) + (states('sensor.zuzycie_gazu_kwh_miesieczne') | float(0) | round(3) * 0.04555) + 8.67 + 12.42) * 1.23)| round(2) }}
availability: >
{{ states('sensor.zuzycie_gazu_kwh_miesieczne') not in ['unavailable', 'unknown', 'none'] }}
icon: mdi:currency-usd
unit_of_measurement: 'PLN'
tak z wlasnych obserwacji zauwazylem ze HA glupieje jak urzadzenie traci polaczenie lub sie fizycznie reseuje / traci zasilanie i potrafi potraktowac pierwszy odczyt po takim resecie (ktory zazwyczaj jest stanem zuzycia od poczatku miesiaca lub od zainicjowania licznika) i go dodac do obecnego odczytu, stad taki peak. ustawienie tego availability, w moim przypadku, permanentnie zalatwilo wszystkie problemy z bzdurnymi odczytami.
powodzenia!
Dzięki będę próbował. A tak poza tematem, czym i w jaki sposób odczytujesz licznik gazowy?
Na prosbe gazowni mam nie poruszac tego tematu bo mi zgode cofna.
Powiem tylko tyle ze oryginalny producencki impulsator od licznika jaki posiadam plus wlasna elektronika do jego odczytu danych. Problemem nie jest zbudowanie, a zrobienie dobrej dokumentacji i potem przebrniecie przez wizje lokalna.
Jak wpiszesz w wyszukiwarke haslo ‘impulsator’ to znajdziesz kilka tematow. Rowniez zycze powodzenia bo tu zdecydowanie jest trudniej.
Wymagali od Ciebie jakies zabezpieczenie pomiedzy impulsatorem a elektronika?
To ja mam tak samo zrobione, urządzenie poza skrzynką. Problem się zrobi jak będą chcieli zamontować swój impulsator (a będą chcieli jeżeli masz taryfę W3), to nie ma urządzeń “przelotowych” Chyba, że będziesz miał szczęście i rejestrator będzie przez IN-Z61 to on jest podpięty przez RJ11, wtedy zwykła przejściówka jak na dwa telefony.
Nie głupieje, zachowuje się logicznie, analizowałem i testowałem to wielokrotnie. Rozwiązaniem jest, jak piszesz, ustawienie availability
lub zgodnie z dokumentacją - Using conditions with triggers to control status updates.
Proszę nie mieszać tematów bo zaraz powstanie bałagan. W imie wyższych celów bedę kasował takie dyskusje “poza tematem” @opensource4life @_Szczepan @g00pher