Aktualnie nic. Próbowałem wpięty dongle bezpośrednio przez USB, potem przez przedłużkę Unitek, podłączałem i odłączałem też pendrive’a Samsung Bar Plus 64GB.
Odłącz wszystko co niezbędne, wyłącz Hosta, wepnij ZBD i uruchom Hosta. Dla testów zmień też port USB jak poprzedni nie będzie działał. Przed podłączeniem uruchom w tle dmesg -w
Zapomniałem wspomnieć, że raz na kilkanaście podłączeń wykrywa dongla, a po chwili go rozłącza, więc założyłem, że problem może być z zasilaniem.
Zasilacz mam oryginalny.
Odłączyłem wszystko, odpiąłem z zasilania malinkę, podłączyłem dongla, wpiąłem malinę do zasilania. Nie widzi USB. Spróbowałem na jednym, teraz próbuję na kolejnych trzech.
Sprawdź czy PI nie komunikuje błędu podczas podłączania, mruga wtedy chyba czerwony LED. Sam błąd -71 może oznaczać wiele rzeczy, ale wygląda to jakby nie do końca zostały przekazane wszystkie informacje i się rozłącza. Sprawdzałeś na innym sprzęcie? Firmware jest w miarę nowe?
Dodałem do config.txt dtoverlay=pi3-disable-bt i usbcore.autosuspend=-1.
config.txt:
# For more options and information see
# http://rpf.io/configtxt
# Some settings may impact device functionality. See link above for details
# HAOS - don't change it!
disable_splash=1
kernel=u-boot.bin
# uncomment for aarch64 bit support
arm_64bit=1
# uncomment to enable primary UART console
#enable_uart=1
# uncomment if you get no picture on HDMI for a default "safe" mode
#hdmi_safe=1
# uncomment this if your display has a black border of unused pixels visible
# and your display can output without overscan
#disable_overscan=1
# uncomment the following to adjust overscan. Use positive numbers if console
# goes off screen, and negative if there is too much border
#overscan_left=16
#overscan_right=16
#overscan_top=16
#overscan_bottom=16
# uncomment to force a console size. By default it will be display's size minus
# overscan.
#framebuffer_width=1280
#framebuffer_height=720
# uncomment if hdmi display is not detected and composite is being output
#hdmi_force_hotplug=1
# uncomment to force a specific HDMI mode (this will force VGA)
#hdmi_group=1
#hdmi_mode=1
# uncomment to force a HDMI mode rather than DVI. This can make audio work in
# DMT (computer monitor) modes
#hdmi_drive=2
# uncomment to increase signal to HDMI, if you have interference, blanking, or
# no display
#config_hdmi_boost=4
# uncomment for composite PAL
#sdtv_mode=2
# Uncomment to disable continous SD-card poll (for USB SSD)
#dtparam=sd_poll_once=on
# Uncomment some or all of these to enable the optional hardware interfaces
#dtparam=i2c_arm=on
#dtparam=i2s=on
#dtparam=spi=on
# Uncomment this to enable the lirc-rpi module
#dtoverlay=lirc-rpi
# Uncomment this to enable GPIO support for RPI-RF-MOD/HM-MOD-RPI-PCB
#enable_uart=1
#dtparam=i2c_arm=on
#dtoverlay=miniuart-bt
#dtoverlay=rpi-rf-mod
# Additional overlays and parameters are documented /boot/overlays/README
# Enable audio (loads snd_bcm2835)
dtparam=audio=on
[pi4]
# Enable DRM VC4 V3D driver on top of the dispmanx display stack
dtoverlay=vc4-fkms-v3d
max_framebuffers=2
# Enable boost from 1.5Ghz to 1.8Ghz on compatible models
arm_boost=1
[all]
#dtoverlay=vc4-fkms-v3d
#max_framebuffers=2
dtoverlay=pi3-disable-bt
usbcore.autosuspend=-1
Malinkę kupowałem kilka lat temu, nie robiłem z nią nic przez długi czas, dopiero niedawno nagrałem Home Assistant OS na nową kartę MicroSD.
Nie sprawdzałem na innym sprzęcie. W jaki sposób sprawdzić firmware?
Zaraz dołączę filmik z podłączania dongla.
Nie mam tego dongla więc nie wypowiem się na temat sprawdzania wersji i zmiany firmware, niech się wypowie ktoś obeznany w temacie. W pierwszej kolejności sprawdź na innym sprzęcie, pozwoli ci to ominąć nie potrzebne kroki.
jak nie widzi skoro widzi, co demonstrujesz na drugim obrazku
jak wygląda sytuacja z zasilaniem? bo w logu widać że jest restartowany kontroler USB co się dzieje czasem przy niedostatkach zasilania, ale do tego jest specjalizowana encja
Wywaliłem z karty microSD HAOS, nagrałem raspbiana. Zaktualizowałem kernel do 6.12, miałem wcześniej jakiś starszy. Teraz próbuję zainstalować ponownie HAOS na karcie, ale mam problem z ethernetem. Wyskakuje mi info no ethernet found. Zmieniłem zasilacz z oryginalnego na jakiś inny no-name o podobnych parametrach no w routerze DHCP na chwilę przydzieliło adres malice, a po chwili go rozłączyło. Sytuacja taka sama jak z podłączeniem USB na początku wątku. Co któreś podłączenie zaskoczy, a potem po chwili rozłączy. Czyli jak dla mnie problem ewidentnie w zasilaniu, ale nie mam pojęcia co mogę z tym fantem zrobić. Na oryginalnym zasilaczu powinny dziać się takie rzeczy?
“A jakieś uzasadnienie czemu?” - desperacko próbowałem wszystkich rozwiązań, częściowo “na ślepo”.
Wczoraj przy instalowaniu raspbiana podłączałem też klawiaturę przez USB, ale jej nie wykrywało.
Oryginalny zasilacz + ethernet + HDMI: (raz wyskakuje, a raz nie)
Controller never released inhibit bit(s).
brcmfmac: brcmf_sdio_read_control: read 1536 control bytes failed: -5
brcmfmac: brcmf_sdio_rxfail:
abort command, terminate frame, send NAK
Jeśli robisz chaotyczne ruchy, to nie sposób zdiagnozować problemu.
Raspbian domyślnie wyświetla ikonę żółtego piorunka w rogu fizycznego ekranu przy problemach z zasilaniem.
Jeśli masz kiepski kabel to uszkodzeniu może ulec moduł stabilizatora napięcia, a wtedy malina poleci do kubła (RPi3B i RPi3B+ mają poważny błąd konstrukcyjny, którym jest zastosowanie złącza micro-B dla prądów przekraczających 1A, dodatkowo wcześniejszy z tych 2 model ma trefny stabilizator).
Upewnij się więc co do kwestii problemów z zasilaniem (i je usuń) i użyj innej karty TF niż ta, co teraz używasz. Problemy z kartą mogą się też manifestować dziwnie.
to w ogóle słaby pomysł, aby do wszystkiego używać jednej i tej samej karty
Jeśli jest uszkodzony, albo masz do maliny podpięte jakieś rzeczy które pobierają dużo prądu to wszystko jest możliwe (obejście numer 1 to użycie sprawnego zasilacza 5.1V i obciążalności chociaż z 2A a jeśli masz dodatkowe akcesoria to odpowiednio więcej, obejście dugie to zasilanie przez piny złącza GPIO zamiast microUSB).
Nie każda klawiatura USB działa z malinami, więc jeśli nie masz pewności, że to model który działa to jeszcze to o niczym nie świadczy.