Nie widzi USB w Home Assistant OS

Dzień dobry.
Proszę o pomoc, trzeci dzień męczę się z problemem braku widoczności centrali sterującej Sonoff ZBDongle Plus-E v2 na Raspberry Pi 3B. Zainstalowany mam Home Assistant OS. Podłączalem pendrive - również nie widzi. Podkreślone na czerwono na górze informacje dodałem do cmdline.txt. Pierwotnie miałem HA 15, ale zalecali zrobić downgrade, nie pomogło.
Dongle flashowałem z wersji 7.3.1.0 do wersji 7.4.4.0 przez Silabs Firmware Flasher | Web based flasher for ZB-GW04 and ZBDongle-E. MultiPAN RCP firmware enables these devices to be used with Silabs Multiprotocol Addon in Home Assistant. Allow Zigbee and Thread to co-exist on the same dongle. Get ahead of the tech an experiment with Matter!.

Jeżeli nie dodałem ważnych danych, proszę o informację.

Co masz jeszcze wpięte do portów USB?

Aktualnie nic. Próbowałem wpięty dongle bezpośrednio przez USB, potem przez przedłużkę Unitek, podłączałem i odłączałem też pendrive’a Samsung Bar Plus 64GB.

Odłącz wszystko co niezbędne, wyłącz Hosta, wepnij ZBD i uruchom Hosta. Dla testów zmień też port USB jak poprzedni nie będzie działał. Przed podłączeniem uruchom w tle dmesg -w

Próbowałem dmesg z parametrem -w, nie rozpoznaje.

Zapomniałem wspomnieć, że raz na kilkanaście podłączeń wykrywa dongla, a po chwili go rozłącza, więc założyłem, że problem może być z zasilaniem.
Zasilacz mam oryginalny.

Odłączyłem wszystko, odpiąłem z zasilania malinkę, podłączyłem dongla, wpiąłem malinę do zasilania. Nie widzi USB. Spróbowałem na jednym, teraz próbuję na kolejnych trzech.

Kolejny port nie działa również. Spróbuję dodać dtoverlay=pi3-disable-bt i usbcore.autosuspend=-1 do config.txt.

Sprawdź czy PI nie komunikuje błędu podczas podłączania, mruga wtedy chyba czerwony LED. Sam błąd -71 może oznaczać wiele rzeczy, ale wygląda to jakby nie do końca zostały przekazane wszystkie informacje i się rozłącza. Sprawdzałeś na innym sprzęcie? Firmware jest w miarę nowe?

Dodałem do config.txt dtoverlay=pi3-disable-bt i usbcore.autosuspend=-1.

config.txt:

# For more options and information see
# http://rpf.io/configtxt
# Some settings may impact device functionality. See link above for details

# HAOS - don't change it!
disable_splash=1
kernel=u-boot.bin

# uncomment for aarch64 bit support
arm_64bit=1

# uncomment to enable primary UART console
#enable_uart=1

# uncomment if you get no picture on HDMI for a default "safe" mode
#hdmi_safe=1

# uncomment this if your display has a black border of unused pixels visible
# and your display can output without overscan
#disable_overscan=1

# uncomment the following to adjust overscan. Use positive numbers if console
# goes off screen, and negative if there is too much border
#overscan_left=16
#overscan_right=16
#overscan_top=16
#overscan_bottom=16

# uncomment to force a console size. By default it will be display's size minus
# overscan.
#framebuffer_width=1280
#framebuffer_height=720

# uncomment if hdmi display is not detected and composite is being output
#hdmi_force_hotplug=1

# uncomment to force a specific HDMI mode (this will force VGA)
#hdmi_group=1
#hdmi_mode=1

# uncomment to force a HDMI mode rather than DVI. This can make audio work in
# DMT (computer monitor) modes
#hdmi_drive=2

# uncomment to increase signal to HDMI, if you have interference, blanking, or
# no display
#config_hdmi_boost=4

# uncomment for composite PAL
#sdtv_mode=2

# Uncomment to disable continous SD-card poll (for USB SSD)
#dtparam=sd_poll_once=on

# Uncomment some or all of these to enable the optional hardware interfaces
#dtparam=i2c_arm=on
#dtparam=i2s=on
#dtparam=spi=on

# Uncomment this to enable the lirc-rpi module
#dtoverlay=lirc-rpi

# Uncomment this to enable GPIO support for RPI-RF-MOD/HM-MOD-RPI-PCB
#enable_uart=1
#dtparam=i2c_arm=on
#dtoverlay=miniuart-bt
#dtoverlay=rpi-rf-mod

# Additional overlays and parameters are documented /boot/overlays/README

# Enable audio (loads snd_bcm2835)
dtparam=audio=on

[pi4]
# Enable DRM VC4 V3D driver on top of the dispmanx display stack
dtoverlay=vc4-fkms-v3d
max_framebuffers=2
# Enable boost from 1.5Ghz to 1.8Ghz on compatible models
arm_boost=1

[all]
#dtoverlay=vc4-fkms-v3d
#max_framebuffers=2

dtoverlay=pi3-disable-bt
usbcore.autosuspend=-1

cmdline.txt:

dwc_otg.lpm_enable=0 console=tty0 usb-storage.quirks=174c:55aa:u,2109:0715:u,152d:0578:u,152d:0579:u,152d:1561:u,174c:0829:u,14b0:0206:u,174c:225c:u,7825:a2a4:u,152d:0562:u,125f:a88a:u,152d:a583:u,152d:a578:u,usbcore.old_scheme_first=Y,dwc_otg.speed=1

Malinkę kupowałem kilka lat temu, nie robiłem z nią nic przez długi czas, dopiero niedawno nagrałem Home Assistant OS na nową kartę MicroSD.
Nie sprawdzałem na innym sprzęcie. W jaki sposób sprawdzić firmware?
Zaraz dołączę filmik z podłączania dongla.

Nie mam tego dongla więc nie wypowiem się na temat sprawdzania wersji i zmiany firmware, niech się wypowie ktoś obeznany w temacie. W pierwszej kolejności sprawdź na innym sprzęcie, pozwoli ci to ominąć nie potrzebne kroki.

https://forum.arturhome.pl/t/zigbee-krew-mnie-zalewa-o-problemach-i-jak-je-rozwiazac/10890

Firmware samego dongla mam chyba najnowszy, flashowałem do wersji 7.4.4.0. Myślałem, że chodzi o firmware raspberry, bo może on jest już stary.

Od tego zacznij :slight_smile:

Zastosuj przedłużkę USB dla dongla.

A jakieś uzasadnienie czemu?

1. jak nie widzi skoro widzi, co demonstrujesz na drugim obrazku

2. jak wygląda sytuacja z zasilaniem? bo w logu widać że jest restartowany kontroler USB co się dzieje czasem przy niedostatkach zasilania, ale do tego jest specjalizowana encja

Wywaliłem z karty microSD HAOS, nagrałem raspbiana. Zaktualizowałem kernel do 6.12, miałem wcześniej jakiś starszy. Teraz próbuję zainstalować ponownie HAOS na karcie, ale mam problem z ethernetem. Wyskakuje mi info no ethernet found. Zmieniłem zasilacz z oryginalnego na jakiś inny no-name o podobnych parametrach no w routerze DHCP na chwilę przydzieliło adres malice, a po chwili go rozłączyło. Sytuacja taka sama jak z podłączeniem USB na początku wątku. Co któreś podłączenie zaskoczy, a potem po chwili rozłączy. Czyli jak dla mnie problem ewidentnie w zasilaniu, ale nie mam pojęcia co mogę z tym fantem zrobić. Na oryginalnym zasilaczu powinny dziać się takie rzeczy?

“A jakieś uzasadnienie czemu?” - desperacko próbowałem wszystkich rozwiązań, częściowo “na ślepo”.

Wczoraj przy instalowaniu raspbiana podłączałem też klawiaturę przez USB, ale jej nie wykrywało.

Oryginalny zasilacz + ethernet + HDMI: (raz wyskakuje, a raz nie)

Controller never released inhibit bit(s).
brcmfmac: brcmf_sdio_read_control: read 1536 control bytes failed: -5
brcmfmac: brcmf_sdio_rxfail:
abort command, terminate frame, send NAK

Jeśli robisz chaotyczne ruchy, to nie sposób zdiagnozować problemu.
Raspbian domyślnie wyświetla ikonę żółtego piorunka w rogu fizycznego ekranu przy problemach z zasilaniem.

Jeśli masz kiepski kabel to uszkodzeniu może ulec moduł stabilizatora napięcia, a wtedy malina poleci do kubła (RPi3B i RPi3B+ mają poważny błąd konstrukcyjny, którym jest zastosowanie złącza micro-B dla prądów przekraczających 1A, dodatkowo wcześniejszy z tych 2 model ma trefny stabilizator).

Upewnij się więc co do kwestii problemów z zasilaniem (i je usuń) i użyj innej karty TF niż ta, co teraz używasz. Problemy z kartą mogą się też manifestować dziwnie.

to w ogóle słaby pomysł, aby do wszystkiego używać jednej i tej samej karty

Jeśli jest uszkodzony, albo masz do maliny podpięte jakieś rzeczy które pobierają dużo prądu to wszystko jest możliwe (obejście numer 1 to użycie sprawnego zasilacza 5.1V i obciążalności chociaż z 2A a jeśli masz dodatkowe akcesoria to odpowiednio więcej, obejście dugie to zasilanie przez piny złącza GPIO zamiast microUSB).

Nie każda klawiatura USB działa z malinami, więc jeśli nie masz pewności, że to model który działa to jeszcze to o niczym nie świadczy.